O pleasca electorala de la Budapesta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 13:39
7476 citiri

Campanie electorala, plictiseala maxima. Candidati anosti si necredibili, electorat blazat, proiecte neinteresante, promisiuni nefezabile, multe tinand de competentele altor autoritati decat cele locale. Si deodata, sa vezi pleasca dinspre Budapesta!

Politicenii vecini, care la nevoie se cunosc, au aruncat peste granita doua teme numai bune de aprins valvatai din paie, pentru afumat ochii dornici de nitica substanta electorala. Mai intai, sa vezi nenorocire!, au fost aduse pe ascuns in Romania, spre reinhumare, ramasitele pamantesti ale poetului hortyst Nyiro Jozsef.

Si cat s-a luptat guvernul sa impiedice asa nenorocire! Adica pamantul sfant al tarisoarei sa fie pangarit de osemintele unui hortyst? Si unde mai pui ca poate se scoala din morti, se aseaza in fruntea ostii secuiesti si revendica Ardealul. Ce zic eu ca-l revendica, il smulge de-a dreptul, il baga in buzunar si dus va fi cu tot cu el. Noi nu avem mila pentru hortysti, noi numai pe comunisti ii iubim sincer, mai ales pe cei ca Adrian Paunescu, poetul de casa al Ceausestilor care a manipulat cu cinism mintile a sute de mii de tineri romani. Nu numai ca osemintele lui onoreaza pamantul patriei, dar merita si o statuie care n-a deranajat decat Comisia Nationala a Monumentelor. Ceilalti erau prea ocupati sa haituasca oasele lui Nyiro Jozsef.

Si nici nu s-a stins bine ecoul acestei nenorociri ca o alta a lovit incercata noastra tarisoara. Insusi presedintele Parlamentului de la Budapesta a descins in Tinutul Secuiesc pentru a participa la nu stiu ce manifestare electorala a Partidului Civic Maghiar. Vicepresedintii celor doua camere i-au cerut lui Laszlo Kover sa nu calce pe la noi, Victor Ponta a amenintat ca-l declara persona non grata si el nimic. Omul zice ca a venit in vizita privata, in calitate de presedinte de onoare al PCM. Aiurea! A venit sa ne ia Ardealul si daca nu suntem cu bagare de seama acum il baga in buzunar si pleaca cu el.

Asa o manipulare electorala ieftina rar am auzit si ar trebui sa ne simtim jigniti ca ea ne este oferita in loc de proiecte si viziune. Evident ca si din parta Budapestei este vorba despre gesturi electorale. Evident ca ele contin o doza de exagerare. Evident ca ar fi fost preferabil ca oficialul maghiar sa se abtina de la vizite in aceasta perioada. Dar a face din acesta o chestiune de viata si de moarte, a o impinge in zona intersului si a securitatii nationale, a discuta despre persona non grata si altele asemenea, tot exagerari sunt. Exagerari la fel de electorale ca gestul oficialului maghiar.

Pana la urma singura cu adevarat ingrijorata de vizita lui Laszlo Kover ar trebui sa fie UDMR, pentru ca batalia se da pe electoratul maghiar. Dar, culmea!, reactia UDMR a fost cea mai moderata. Restul spectrului politic s-a agatat insa cu disperare de aceasta tema in care a vazut ocazia perfecta de a distrage atentia de la repetentiile sale cu adevarat grave.

Si poate ca aspectul cel mai trist dintre toate este ca tema aceasta nationalsita falsa nici macar nu este originala. A inventat-o Ceausescu. Atunci cand frigul, foamea, lipsurile de toate felurile aduceau tensiunea sociala la cota de avarie, brusc era aruncata pe piata tema nationalista, brusc ne aminteam ca ungurii stau cu ochii pe Ardeal.

Citește și:
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
Manifestanţii au început să se adune duminică, 2 octombrie, în Piaţa Universităţii, la mitingul de protest organizat de AUR. George Simion a anunţat că nu va rosti niciun discurs și...
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...