Ziare.com

Presedintele CJ Harghita a fost amendat pentru evenimentele de la Valea Uzului. Va contesta sanctiunea

Duminica, 16 Iunie 2019, ora 15:43

   

Presedintele CJ Harghita a fost amendat pentru evenimentele de la Valea Uzului. Va contesta sanctiunea
Presedintele Consiliului Judetean Harghira, Borboly Csaba, a fost amendat de Jandarmerie cu 3.000 de lei pentru participarea la lantul uman de la Cimitirul Valea Uzului, dupa ce o amenda similara a fost aplicata vicepresedintelui CJ Covasna.

Borboly Csaba a declarat, duminica, ca a constatat in urma incidentelor de la Valea Uzului ca in Romania se aplica "dubla masura", fiind amendati cei care au participat la lantul uman de la cimitir, dar nu si cei care i-au agresat si au doborat cruci secuiesti.

"Am primit o amenda de 3.000 de lei din partea Jandarmeriei Harghita legat de Valea Uzului dar nu stiu pentru ce anume, nu am reusit sa descifrez ce scrie in procesul verbal. Oricum voi contesta amenda in instanta. Nu inteleg dubla masura, eu nu am vandalizat, nu au doborat cruci secuiesti, nu am lovit pe nimeni si vad ca dubla masura functioneaza in Romania pentru ca noi suntem amendati, iar cei care ne-au agresat si l-au doborat pe jos, in noroi, pe comandantul Jandarmeriei Harghita, nu patesc nimic iar Jandarmeria spune ca totul este in regula. Vad aici si o dubla legislatie, una pentru Harghita si harghiteni si alta in care se poate orice si acolo nu se aplica nicio sanctiune", a spus Borboly.

Potrivit acestuia, lantul uman format in 6 iunie in fata Cimitirului din Valea Uzului a fost organizat de judetul Covasna, iar cei din Harghita doar s-au alaturat manifestarii.

"Din ce am descifrat din procesul verbal rezulta ca am fost amendat pentru ceva postat pe Facebook, dar nu stiu ce legatura are. Eu cam asa descifrez, ca am organizat un eveniment paralel, ceea ce nu este adevarat, eu nu am organizat nimic. Am participat doar la evenimentul organizat de judetul Covasna pentru care am dat aprobare de la CJ Harghita.

Era ilogic sa mai organizam un eveniment pentru care ne-am dat acordul iar legea nu permite sa fie organizate doua evenimente in acelasi loc", a explicat presedintele CJ Harghita.

Reprezentantii Inspectoratului de Jandarmi Judetean Harghita nu au dorit sa comenteze aceasta situatie.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3524 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

de stiut si de maghiarii

Stiti cum o chema pe mama lui Matei Corvin? (rege al Ungariei timp de 32 de ani - 1458-1490 - FIUL lui Iancu de Hunedoara) :ELISABETA SĂLĂJAN !!!
DRAGI CONCETĂȚENI MAGHIARIPÂNĂ DE ***ÂND NU ȘTIAM PROVENIENȚA DENUMIRII ''UNGARIA''.AȘA CĂ VĂ AJUTĂM ȘI PE VOI SĂ VĂ IMBOGĂȚIȚI CUNOȘTINȚELE IN MATERIE DE ISTORIE ! ! !Foarte adevărat, cu un amendament: ultimul rege din dinastia arpadiană, a decedat la 300 ani după regele Ștefan (la 1300). Din 1300, pană in 1527, au fost numai regi străini, ce nu aveau nici o legătură cu ''ungurii'' minoritari in Panonia.Numele de "Ungaria" derivă din turcă și inseamnă ''10 săgeți'', adică numărul triburilor turcice venite in Panonia: 1. 3 triburi de turci Cabari (proveniti din Khazari- popoare turcice care au adoptat iudaismul), 2. 6 triburi de populații turcice, care au format baza ungurilor (dintre care cel mai puternic era tribul maghiarilor) și 3. un trib de Bașchiri, de la care derivă și cuvantul ''***'' (bașchir, boșchir, boscor) din care s-a format in romană verbul "a boscorodi - a vorbi neințeles".
Ungaria Mare nu a existat! Să afle și TOKES!!! Este scornită de mintile infierbantate care confundă realitatea cu visurile desarte de mărire!Ungaria asa zis Mare a fost un artificiu administrativ, o găselnită birocratică, a unui functionar oarecare, numit Buest, decizie luată in 1867, de azi pe maine, intr-un birou, in urma unor intrigi si aranjamente de culise.Ungaria asa zis Mare nu a fost o realitate istorică, implinită printr-un eveniment de anvergură. Nici vorbă să se compare cu procesul prin care s-a ajuns la constituirea Romaniei Mari, proces care are la temelia sa jertfa a zeci, sute de mii de romani

 

2

Prin jertfă se consolidează tot ce este trainic in istorie.Unde este jertfa ungurească la 1867?!Unde a fost jertfa ungurească atunci cand, după un veac si jumătate de ocupatie turcească totală, Budapesta este eliberată de armatele imperiale austriece? Să le aducem aminte celor care calomniază Romania cu atata pasiune, faptul rusinos, penibil, jenant, de care ne-am ferit să facem caz, că in armata care i-a alungat pe otomani din Budapesta si din Ungaria, nu a existat niciun combatant ungur!
Repet:
cand turcii, care transformaseră Ungaria in pasalac, au fost alungati de armatele unei puteri europene, crestine, in acea armată nu a fost niciun ungur care să fi ridicat sabia pentru gloria, liberatea sau demnitatea maghiară! Nici unul! La fel cum, in cele aproape două secole de ocupatie turcească, nu s-a inregistrat niciun moment de rezistentă, de opozitie ungurească la ocupatia musulmană.Nota bene: principatul medieval ungar, creatie a Bisericii Catolice, nu a avut o omogenitate etnică comparabilă cu a principatelor romanesti, intre care includ si Transilvania.Nu intamplător regii Ungariei de origine maghiară ii numeri pe degete, intr-o jumătate de mileniu! Asta pană la Mohaci, in 1527, cand statul ungar dispare.Dispare Ungaria, dar nu si Transilvania, care continuă să existe!De ce nu dispare si principatul Transilvania odată cu Ungaria, la 1527?Simplu de ce: pentru toată lumea, pentru toate cancelariile din acea vreme, Ungaria si Transilvania erau lucruri diferite, entităti complet separate, care nu puteau fi gandite impreună!Dimpotrivă, in linii mari, Transilvania se afla in aceeasi situatie cu Moldova si Ţara Romanească, fiind toate trei părtase in mod firesc la aceeasi istorie, la acelasi model de organizare politică.Insistenta cu care ne atacă detractorii maghiari ne obligă la gestul cel mai firesc: comparatia intre cel calomniat si calomniator! Foarte usor si la indemana oricui este să constate că oportunismul si lipsa de demnitate este mult mai prezentă la liderii maghiari, decat la cei care ne-au condus si reprezentat pe noi!S-o spunem pe sleau si pe intelesul omului de rand: momentele in care să-ti fie rusine de tine că esti maghiar sunt mult mai numeroase si mai jenante decat cele care i-ar indreptăti cat de cat pe romani să trăiască acest sentiment dureros.Nu mai intrăm acum in detalii, dar aceste detalii de urgentă trebuie adunate de istoricii specialisti si puse pe tapet, căci numai asa vom inchide gura celor care si-au făcut o meserie din a calomnia tot ce este

 

3

Ţinem totusi să punem o intrebare pentru bravii nostri detractori maghiari, mai activi ca de obicei in preajma zilei de 1 Decembrie: Cati sunt romanii care au făcut istorie pentru Budapesta, si cati sunt maghiarii care au marcat istoria pentru romani?
Cati sunt romanii al căror nume a fost maghiarizat si se fălesc azi cu ei toti maghiarii, si cati sunt maghiarii cu nume romanizat?.Să mi se ierte simplicitatea, approape penibilă, a demersului pe care il propun!Dar nu avem incotro si trebuie să ne coboram la nivelul cerebral al celor care ne agresează, agasanti si insistenti cu orice ocazie!Să vorbim asadar pe intelesul mintii lor, imputinată de ură si năluciri desarte!Avem nevoie, zic, de aceste două liste, riguros alcătuite, ca să le facem publice si să transăm o dată si pentru totdeauna disputa artificială, nefirească, la care suntem obligati să participăm, oricat de neserioasă ni se pare nouă, romanilor.Pentru cei ce vor face această operatiune, de listare a romanilor care impodobesc Pantheonul unguresc, le recomandăm să verifice situatia din satul Buia, unde s-au născut cei doi mari matematicieni Farkas si Janos Bolyai.Am prieten un istoric din Sibiu, care mi-a demonstrat că tatăl, Farkas din Buia, scris Bolyai, era roman, că tot satul Buia era romanesc pe la 1800, iar numele de botez Farkas, adică Lupu, este un binecunoscut nume de botez tipic romanesc, larg răspandit la romanii din Ardeal, din Maramures!Din păcate acel coleg se teme pentru persoana lui si pentru familie să-si sustină ipoteza, adevărul!.Să-l ajutăm noi, dacă nu pe domnul istoric, atunci măcar pe domnul Adevăr să iasă in lume teafăr, intreg, nemăsluit!Acelasi exercitiu nu ar strica să-l facem si cu ceilalti vecini, intrebandu-ne cati ucrainieni, rusi, bulgari, sarbi sau greci au scris pagini de istorie romanească, si cati romani i-au fericit pe vecinii nostri si ar binemerita nu numai un cuvant de recunostintă din partea acestora!Dar ar merita ca in toate aceste tări, in Grecia, in Bulgaria, in Serbia, in Ucraina, in Ungaria, să inceteze prigoana impotriva celor ce simt romaneste si se consideră romani!Oare cat vom mai tolera persecutarea si marginalizarea romanilor fără a face auzit măcar protestul nostru, al romanilor din Romania, care nu riscăm nimic demascand nerusinarea guvernantilor vecini, a guvernantilor nostri, complet surzi la suferinta romanilor din tările vecine?!Pentru acei unguri care nu mai ostenesc blamandu-i pe romani in toate felurile, să le reamintim: la Trianon, in 1920, s-a decis crearea statului

 

.....

Ţinem totusi să punem o intrebare pentru bravii nostri detractori maghiari, mai activi ca de obicei in preajma zilei de 1 Decembrie: Cati sunt romanii care au făcut istorie pentru Budapesta, si cati sunt maghiarii care au marcat istoria pentru romani?
Cati sunt romanii al căror nume a fost maghiarizat si se fălesc azi cu ei toti maghiarii, si cati sunt maghiarii cu nume romanizat?.Să mi se ierte simplicitatea, approape penibilă, a demersului pe care il propun!Dar nu avem incotro si trebuie să ne coboram la nivelul cerebral al celor care ne agresează, agasanti si insistenti cu orice ocazie!Să vorbim asadar pe intelesul mintii lor, imputinată de ură si năluciri desarte!Avem nevoie, zic, de aceste două liste, riguros alcătuite, ca să le facem publice si să transăm o dată si pentru totdeauna disputa artificială, nefirească, la care suntem obligati să participăm, oricat de neserioasă ni se pare nouă, romanilor.Pentru cei ce vor face această operatiune, de listare a romanilor care impodobesc Pantheonul unguresc, le recomandăm să verifice situatia din satul Buia, unde s-au născut cei doi mari matematicieni Farkas si Janos Bolyai.Am prieten un istoric din Sibiu, care mi-a demonstrat că tatăl, Farkas din Buia, scris Bolyai, era roman, că tot satul Buia era romanesc pe la 1800, iar numele de botez Farkas, adică Lupu, este un binecunoscut nume de botez tipic romanesc, larg răspandit la romanii din Ardeal, din Maramures!Din păcate acel coleg se teme pentru persoana lui si pentru familie să-si sustină ipoteza, adevărul!.Să-l ajutăm noi, dacă nu pe domnul istoric, atunci măcar pe domnul Adevăr să iasă in lume teafăr, intreg, nemăsluit!Acelasi exercitiu nu ar strica să-l facem si cu ceilalti vecini, intrebandu-ne cati ucrainieni, rusi, bulgari, sarbi sau greci au scris pagini de istorie romanească, si cati romani i-au fericit pe vecinii nostri si ar binemerita nu numai un cuvant de recunostintă din partea acestora!Dar ar merita ca in toate aceste tări, in Grecia, in Bulgaria, in Serbia, in Ucraina, in Ungaria, să inceteze prigoana impotriva celor ce simt romaneste si se consideră romani!Oare cat vom mai tolera persecutarea si marginalizarea romanilor fără a face auzit măcar protestul nostru, al romanilor din Romania, care nu riscăm nimic demascand nerusinarea guvernantilor vecini, a guvernantilor nostri, complet surzi la suferinta romanilor din tările vecine?!Pentru acei unguri care nu mai ostenesc blamandu-i pe romani in toate felurile, să le reamintim: la Trianon, in 1920, s-a decis crearea statului

 

......

Ungaria!Budapesta nu mai fusese capitala unui stat adevărat, suveran, incă din 1527, după dezastrul de la Mohaci. Abia după 400 de ani, la Trianon, a apărut din nou un stat ungar. De data asta, pentru prima oară in istoria lor, ungurii erau majoritari in propria tară. Iar statul ungar era, pentru prima oară, un stat national! Comunitatea internatională le-a făcut ungurilor acest dar, iar ei, maghiarii, consideră că atunci, la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor!
Care e logica acestor resentimente?Cum puteti deplange la nesfarsit disparitia granitelor care apartineau altora, adică habsburgilor?! Nicidecum maghiarimii! Nu vă deranjează ridicolul situatiei?!Pană la Trianon, vreme de 400 de ani, ungurii au trăit sub guvernarea si administrarea altora, ba a turcilor, ba a austriecilor. Abia după Trianon, ungurii s-au trezit fără stăpan, liberi să se guverneze cum vor! Si stiti dumneavoastră, frati maghiari, care a fost prima initiativă a politicienilor dumneavoastră de atunci, a liderilor de la Budapesta?Care a fost primul lor gand de autoguvernare maghiară, suverană si independentă pentru prima oară după 400 de ani?Nu stiti, căci este tare jenant ce a decis, de capul ei, clasa politică din Ungaria!Au decis să trimită si au si trimis la Bucuresti o delegatie, de trei conti maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand si lui Ionel Brătianu ca Ungaria să se lipească la Romania, intr-un stat dualist, după modelul dualismului austro-ungar instituit in 1867!
Nici mai mult, nici mai putin!Asadar instituirea unui dualism romano-ungar a fost proiectul politic cel mai dorit, speranta cea mare a politicienilor maghiari!.Lipsiti de exercitiul guvernării, al libertătii, fruntasilor unguri le-a fost teamă de riscurile si provocările la care te supune suveranitatea.S-au simtit singuri si neajutorati, neasistati! Nu stiau incotro s-o apuce!Cam la fel cum au reactionat tiganii nostri cand au fost eliberati din asa zisa robie: s-au trezit si ei dintr-odată neasistati si s-au intors pe capul boierului roman să afle cu ce l-au supărat si să ceară să rămană mai departe sub pulpana sa!Unde era dispretul politicienilor maghiari fată de tot ce este romanesc atunci cand au venit la Bucuresti cu căciula in mană cersindu-ne intovărăsirea?!Unde era dorul de libertate si neatarnare care animă, se zice, intreaga istorie a cavalerilor maghiari?!.Prin ce impuneau romanii in fata vecinilor maghiari ?Prin faptul evident că in această parte a Europei, a lumii, statul cel mai vechi si mai stabil, cu o continuitate neintreruptă de peste 600 de ani, era statul roman.Nici in toată Europa nu găsesti multe popoare care s-au invrednicit de o asemena performantă politică

 

......

Semn de cumintenie si de intelepciune atat la nivelul domnilor, cat si la nivelul omului de rand de la talpa Ţării!Nu intamplător romanii se numără si printre cele numai cateva popoare din Europa care au fost in stare să elaboreze un cod juridic propriu, vestitul Jus Valachicum.Da, oameni buni, asa s-au petrecut lucrurile după Trianon!A fost un moment jenant pentru bietii unguri, iar guvernantii si mai apoi istoricii romani, ca niste veritabili domni, ca niste adevărati boieri, ca niste buni vecini, ca niste oameni adevărati, ne-am abtinut să-l popularizăm, să-l mediatizăm si să-l comentăm!Să facem caz, ori, ferit-a Sfantul, să facem haz! Căci comentariul, oricare ar fi fost, nu putea fi decat unul complet defavora prietenilor nostri! Si poate că asa ar trebui să procedăm si in continuare! Să facem uitate asemenea momente de slăbiciune ale Celuilalt!Din păcate, abnegatia ungurească sistematică, institutionalizată, dea lovi si calomnia tot ce este romanesc, ne obligă să părăsim indătinata noastră atitudine de a-i lăsa pe neprieteni in plata Domnului.Bunătatea noastră si bunul nostru simt sunt considerate slăbiciune, prostie chiar!E timpul ca această impertinentă să capete răspunsul cuvenit, iar cei fără rusine să fie obrăzniciti si pusi cu nasul la perete, să nu si-l mai ridice asa de sus fără niciun temei!Dacă nu se găsesc maghiarii de bun simt care să-i tragă de manecă pe conationalii lor mai zănateci sau nu indrăznesc, să ne ocupăm noi, romanii, de această trebusoară!Si s-o facem de data asta temeinic, cu sistemă!
Avem nevoie, asadar, de o strategie bine pusă la punct prin care să contracarăm eforturile sistematice ale celor care, cu fel si fel de minciuni, ne calomniază si ne sabotează cu orice ocazie!
Noi nu avem nevoie de minciuni, de alte calomnii ca să le răspundem, ci avem de partea noastră adevărul si nu mai putem intarzia cu punerea in functiune a acestei arme teribile: ADEVĂRUL!
Si adevărul este de partea noastră in cele mai multe cazuri!
Numai detractorii nostri au motive să se teamă de adevăr!
Ceea ce inseamnă că il avem de partea noastră si pe bunul Dumnezeu, care este, in fapt, alt nume al adevărului.
Numai că trebuie să avem grijă mare: Dumnezeu, oricat ne-ar iubi, nu ne bagă si in traistă!
Ne-a iubit Dumnezeu atunci, la Alba Iulia, si a vegheat Sfantul Duh la opera care se finaliza in acea zi de neuitat.
Dar acel final fericit se implinea prin fapte de vitejie si de dăruire apostolică a cărturarilor nostri, si datorită jertfei romanesti din acei ani teribili ai Marelui Război.
Tuturor romanilor asadar, pentru fiecare roman in parte si pentru intreg Neamul nostru cel romanesc, inima si fruntea sus.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor