Proiectul UDMR privind autonomia: Curte de Apel in Tinutul Secuiesc

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 22:06
2769 citiri
Proiectul UDMR privind autonomia: Curte de Apel in Tinutul Secuiesc

Proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc prevede infiintarea, in regiune, a unei Curti de Apel cu sediul in Targu Mures, prin reorganizarea Curtilor de Apel Targu Mures si Brasov, dar si un judecator reprezentant in Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc prezentat, joi, de presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, prin aceasta reorganizare competenta Curtii de Apel Targu Mures se extinde si asupra judetului Covasna, care nu va mai apartine de competenta Curtii de Apel Brasov.

UDMR, despre autonomie: Nu separatism sau independenta, ci o adaptare a statutului Tirolului de Sud

"In Tinutul Secuiesc se infiinteaza o Curte de Apel cu resedinta in municipiul Targu Mures prin reorganizarea Curtilor de Apel Targu Mures si Brasov. Prin aceasta reorganizare, competenta Curtii de Apel Targu Mures se extinde si asupra judetului Covasna, care nu va mai apartine de competenta Curtii de Apel Brasov. Numarul magistratilor apartinand comunitatilor romane si maghiare de la Curtea de Apel Targu Mures, respectiv Tribunalele judetelor Covasna, Harghita si Mures, precum si a judecatoriilor din aceste judete, trebuie sa fie in acord cu ponderea acestor comunitati din teritoriile arondate", se arata in documentul citat.

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, limba oficiala in Tinutul Secuiesc

In proiect se precizeaza ca ponderea respectiva se va realiza treptat, odata cu vacantarea posturilor de magistrati.

"Presedintii sunt numiti de catre presedintele tarii la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Un judecator ales dintre judecatorii apartinatori comunitatii maghiare din regiunea Tinutul Secuiesc va face parte din Consiliul Superior al Magistraturii si va participa la judecarea tuturor cauzelor care privesc aceasta regiune. Presedintele regiunii, prin delegarea de competenta de catre presedintele tarii, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind organizarea judiciara, va numi, destitui, revoca mediatorii din regiune", se subliniaza in proiectul UDMR.

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, introdusa in scolile cu predare in romana din Tinutul Secuiesc

De asemenea, proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc prevede ca actele administrative ale institutiilor si organelor administratiei publice cu sediul in regiune, care ating principiile de egalitate dintre cetatenii apartinatori diferitelor comunitati nationale, pot fi contestate in fata sectiei contenciosului administrativ de pe langa Curtea de Apel de catre Consiliul regional sau cel judetean.

Proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc are 97 de articole si va fi postat pe site-ul Uniunii in limbile romana si maghiara, dar va fi tradus si in engleza.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#autonomie Tinut Secuiesc, #Tinut Secuiesc maghiari, #Curte Apel Tinut Secuiesc , #maghiari