Protest in Covasna: 20.000 de maghiari ar urma sa participe la marsul impotriva regionalizarii

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 13:59
1867 citiri
Protest in Covasna: 20.000 de maghiari ar urma sa participe la marsul impotriva regionalizarii
Foto: agenda.ro

Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a precizat, marti, ca formatiunile maghiare vor mobiliza aproximativ 20.000 de persoane la marsul impotriva regionalizarii.

Anuntul a fost facut in urma unei intrevederi cu liderii filialelor din Mures ale UDMR, Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si Partidului Civic Maghiar (PCM), transmite Mediafax.

Singura tema dezbatuta a fost pregatirea marsului impotriva proiectului de reorganizare teritoriala a Romaniei, planificat pe 27 octombrie, in Covasna. Izsak Balazs a mentionat ca la eveniment sunt asteptati 150.000 de persoane, iar la mars urmeaza sa participe 20.000 de mureseni.

"Marele mars al secuilor", pe 27 octombrie

"Sper ca numai din Scaunul Mures vor fi prezenti la acest mars din Trei Scaune cel putin 20.000 de oameni. O parte vor fi transportati cu autobuze, dar indemnam oamenii care au posibilitatea sa mearga cu masina mica sau chiar cu trenul. (...) Pe cel putin 150.000 de oameni mizam in total", a spus Balazs.

De asemenea, liderul UDMR Mures, Brassai Zsombor, a adaugat ca formatiunea politica pe care o reprezinta va reusi sa mobilizeze "probabil" 10.000 de oameni.

"Am decis sa participam la acest mars fiindca, dupa parerea noastra, este important sa atragem atentia asupra unor deziderate. Suntem in pragul regionalizarii, noi credem ca trebuie sa atragem atentia Guvernului ca populatia din acest teritoriu are unele obiectii fata de planurile prezentate de Guvern, care nu vrea sa-si dea seama ca aceste trei judete impreuna au o legatura culturala, istorica, de traditie si asa mai departe, ce nu ar fi binevenit sa fie destramata.

Secuii nu renunta: Lant viu de 45 de kilometri in numele autonomiei

Si noi, in fiecare localitate unde avem organizatie, o sa mobilizam oamenii, probabil in jur de 10.000 de mureseni, ca sa participe la acest mars", a precizat Brassai Zsombor.

El a mai spus ca este convins ca maghiarii din judet vor sa participe la marsul din Covasna, sustinand ca, "probabil, daca distanta n-ar fi atat de mare, ar fi mult mai multi".

Presedintele CNS a subliniat ca organizatia sustine variana unei regiuni autonome numite Tinutul Secuiesc si ca este de acord cu initiativa UDMR de a organiza un referendum.

"Marele mars al secuilor" se va desfasura pe 27 octombrie in judetul Covasna, fiind organizat in acelasi timp in 11 locatitati si intr-o intersectie de la DN11.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mars secui regionalizare, #regionalizare protest maghiari, #Tinut Secuiesc protest autonomie , #maghiari