Protest: Peste 150 de persoane au intonat imnul Ungariei in fata Prefecturii Covasna

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 22:42
3956 citiri
Protest: Peste 150 de persoane au intonat imnul Ungariei in fata Prefecturii Covasna
Foto: Portalul National de Administratie Publica

Peste 150 de persoane au intonat, luni dupa-amiaza, imnul Ungariei, in fata Prefecturii Covasna, in semn de protest fata de amenda de 5.000 de lei data de institutie Partidului Civic Maghiar (PCM), pentru intonarea aceluiasi imn la Ziua solidaritatii nationale a maghiarilor, din 4 iunie.

La initiativa PCM, peste 150 de persoane s-au adunat, luni, cu drapelul Ungariei si cu steaguri secuiesti, in fata Prefecturii Covasna, unde au cantat imnul Ungariei de mai multe ori, au citit pasaje din Biblie si au spus rugaciuni.

"Ne-a ajuns cutitul la os. Este o jignire catre comunitatea maghiara, catre natiunea maghiara facuta de prefectul judetului Covasna, cel care a zis ca vrea prietenie intre popoare la vremea cand s-a angajat sa ocupe aceasta functie. Sa nu putem intona imnul national, care este si un cantec religios, sa nu-l putem canta in Ziua maghiarilor de pretutindeni, Ziua unitatii nationale, cand peste tot in lume maghiarimea canta acest imn, noi sa nu avem dreptul, eu zic ca este o jignire", a declarat presedintele Consiliului National Secuiesc, Gazda Zoltan.

El a adaugat ca actiunile de protest vor continua si zilele urmatoare si ca, intre timp, au fost demarate procedurile de contestare a sanctiunii date de Prefectura Covasna.

La actiune au fost prezenti membrii tuturor partidelor maghiare, inclusiv liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care a spus ca se va implica activ in organizarea protestelor din zilele urmatoare.

"Va anunt ca, de maine (marti - n.red.), UDMR este alaturi de PCM in ceea ce inseamna organizarea acestui eveniment. Intentia noastra este ca in fiecare zi sa fim cat mai multi, iar vineri sa fim foarte multi aici in fata Prefecturii. Eu sunt mandru ca sunt secui, ca sunt maghiar, sunt mandru de imnul nostru maghiar, asa cum si romanii sunt mandri de imnul natiunii romane.

Cred ca acesta este punctul zero, si acesta s-a rupt la guvernantii de la Bucuresti. E treaba lor din ce cauza, insa simt si pot sa afirm ca este o rafuiala politica venita din partea Bucurestiului, pentru ca secuii au votat cum au votat la turul doi al alegerilor prezidentiale, si pentru ca UDMR a iesit de la guvernare, iar deja a doua zi s-a rupt ata", a declarat presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor.

Ce spune prefectul

La randul sau, prefectul de Covasna, Marius Popica, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca amenda nu a fost data pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru ca nu a fost intonat si imnul Romaniei.

"Prefectura nu a interzis si nu va interzice niciodata intonarea vreunui imn. Aici vorbim strict de o amenda data organizatorilor pentru faptul ca nu s-a intonat si imnul Romaniei, asa cum ar fi fost normal. Imnul Ungariei, sau al altui stat poate fi cantat oricum si oriunde, insa daca este intonat intr-un cadru organizat, la evenimente festive, trebuie sa fie urmat de imnul Romaniei ca semn de respect fata de imnul tarii respective. Traim intr-un stat de drept, oamenii se pot manifesta cum doresc, dar sa respecte simbolurile statului de drept", a declarat Popica.

In urma cu cateva zile, Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectura cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publica organizata, in 4 iunie, in municipiul Sfantu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidaritatii nationale a maghiarilor si comemorarii Tratatului de la Trianon.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, sambata, ca i-a semnalat premierului Victor Ponta problemele legate de "dorinta" prefectului de Covasna de "a se razboi" cu simboluri maghiare, "imn, steaguri", aratand ca ele "pot fi rezolvate foarte usor, pana cand ajung lista Guvernului si structura" in Parlament.

Luni, Kelemen Hunor a declarat ca a vorbit cu premierul Ponta despre situatia de la Covasna creata de prefect si a aratat acest lucru a dus la schimbarea pozitiei initiale a Uniunii de a vota Guvernul Ponta 4, urmand ca o decizie sa fie luata in grupurile parlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#maghiari protest prefectura Covasna, #prefectura Covasna protest , #maghiari