Ziare.com

Rabinul Andrew Baker: Nyiro Jozsef nu merita onoruri speciale

Duminica, 27 Mai 2012, ora 09:19

   

Rabinul Andrew Baker: Nyiro Jozsef nu merita onoruri speciale
Rabinul Andrew Baker, director in cadrul Departamentului pentru Relatii Internationale al American Jewish Committee, sustine ca scriitorul antisemit Niyro Jozsef nu merita onoruri deosebite si apreciaza actiunile oficialilor romani care incearca sa impiedice acest lucru.

"Este recunoscut faptul ca scriitorul maghiar Nyiro Jozsef avea opinii antisemite reflectate si in operele sale, ceea ce nu reprezinta o surpriza pentru cineva care a fost un membru marcant al parlamentului fascist de la Budapesta.

Prin urmare, el nu merita onoruri si recunoastere, si noi apreciem actiunile acelor oficiali care sunt hotarati sa nu lase sa se intample acest lucru in contextul reinhumarii ramasitelor sale in Romania", afirma Rabinul Andrew Baker, care este si Reprezentant Personal al presedintelui OSCE pentru Combaterea Antisemitismului.

Reinmormantarea lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc era programata pentru duminica, intr-un cadru privat, in conformitate cu legislatia romaneasca, potrivit organizatorilor.

Initial, organizatorii concepusera un ceremonial desfasurat pe parcursul mai multor zile in Gheorgheni, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc.

Prefectul de Harghita, Cristina Augusta Urzica, a declarat, sambata, ca a blocat reinhumarea poetului maghiar Nyiro Jozse in Romania, dupa ce primarul din Odorheiul Secuiesc si-a dat aprobarea pentru ceremonia ce urma sa aiba loc duminica.

Urzica a declarat ca a atacat in contencios adeverinta de inhumare, iar actiunea se suspenda pana la judecarea cauzei. Avand in vedere ca in weekend tribunalele nu lucreaza, ceremoniile ar putea fi amanate.

Ministerul de Externe si premierul Victor Ponta si-au exprimat dezacordul fata de intentia oficialitatilor ungare de a aduce in Romania ramasitele scriitorului maghiar nascut in 1889, la Jimbor, in judetul Brasov, si cunoscut pentru vederile sale antisemite.

Nyiro Jozsef a decedat la Madrid in 1953, iar ramasitele au fost aduse si incinerate in Ungaria la initiativa Parlamentului de la Budapesta.

Sursa: rNews

Articol citit de 2706 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pina si Tiganii sunt mai buni ca un Mongol Ungur

Meririta ca toti Ungurii sa fie trimisi in Urlai in Mongolia
Niste vagabonzi Bolsevici si Mirlani

 

bine...

...uita-te la moaca lui poanta si vei vedea dece mongolii sint din neamul lui Ginghis Khan!
viorel ratiu cincinnati oh usa

Nu vreau sa-i sustin parerile dl rabin A. Baker dar ii dau dreptate

Faptul ca evreii de pe teritoriul Romaniei au avut mai putin de suferit de pe urma holocastului in comparatie cu Ungaria nu scuza adevarul exprimat de dl Andrew Baker. Dar , sa reabilitezi un criminal de razboi si o persoana ce a facut parte din regimul hortist mi se pare incarcarea drepturilor omului. In acest context s-au facut mai multe greseli: aducerea de la Madrid a ramasitelor pamantesti ale lui Nyiro Jozsef la Budapesta ( cand, de ce, si pentru ce?)apoi a doua greseala reinhumarea acestuia in satul natal cu cremonii de mare combatant. Ma intreb ce a combatut acest poet ? , o situatie paranoida a unei persoane dubioase precum Hitler? S-au se doreste demonstrarea atrocitatiilor de care s-au folosit hortistii pentru a demonstra ca au ajuns in Europa o data cu popoarele migratoare indo-hunice.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor