Razboi intre turistii romani si maghiari: victima - bornele de la Piatra Secuiului

Miercuri, 14 August 2013, ora 08:15
4529 citiri
Razboi intre turistii romani si maghiari: victima - bornele de la Piatra Secuiului
Foto: Adevarul

Turistii care merg in Muntii Trascau sunt martorii "razboiului" dintre romani si maghiari in ceea ce priveste culoarea bornelor de la Piatra Secuiului.

Mai exact, bornele topografice de beton amplasate pe masivul Piatra Secuiului, la Rimetea, in judetul Alba, sunt vopsite in culorile drapelului national al Ungariei si Romaniei de catre turistii care urca aici, informeaza Adevarul.

Practic, lupta dintre romani si maghiari se da acum la peste 1.000 de metri.

Ungurii din zona vopsesc bornele in verde, alb si rosu, insa imediat cum afla, romanii merg in locul respectiv si deseneaza obiectele in rosu, galben si albastru.

Conflictul dureaza de ani de zile si se pare ca ar putea fi incheiat daca cineva ar vopsi o borna in culorile drapelului Romaniei si una in nuantele specifice steagului Ungariei.

"Eu am ajuns acolo in iulie, pregatit cu vopsea si am colorat bornele in tricolorul Romaniei. Se pare ca le-au colorat la loc. Nu e nimic, o sa merg iar", a declarat Florin, unul dintre romani care tin ca bornele sa fie vopsite in rosu, galben si albastru.

Primarul localitatii Rimetea nu este de acord cu ceea ce fac turistii.

"Probabil ca sunt facute de persoane care nu gandesc foarte bine. La noi in comuna, peste tot, pe cladirile oficiale, este arborat drapelul Romaniei, pentru ca suntem in Romania", a declarat primarul din Rimetea, Szocs Francisc, adaugand ca bornele ar trebui sa serveasca doar scopului topografic, adica de delimitare a localitatilor Rimetea din Alba si Moldovenesti din Cluj.

Liderul opozitiei maghiare: Declaratiile presedintelui Basescu, "amenintari" la adresa Ungariei

Romania si Ungaria se afla in plin scandal diplomatic dupa declaratiile presedintelui Jobbik, Vona Gabor, care a anuntat ca formatiunea sa nu va renunta la lupta pentru anularea Tratatului de la Trianon, care a consfintit granitele Romaniei de astazi.

MAE din Romania a reactionat imediat si a condamnat afirmatiile lui Vona Gabor, iar autoritatile din Ungaria au anuntat ca se delimiteaza de declaratiile sale.

Apoi a urmat reactia presedintelui Traian Basescu, care a spus ca 2013 este ultimul an in care politicienii ungari au putut sa se plimbe atat de relaxat in Romania, el avertizand ca statul roman "isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

Dupa iesirea publica a sefului statului, Aattila Mesterhazy, liderul Partidului Socialist ungar (aflat in opozitie), a anuntat ca declaratiile lui Basescu reprezinta "amenintari deschise".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#turisti romani maghiari borne, #borne vopsite culori drapeluri, #borne Piatra Secuiului vopsite, #borne Piatra Secuiului , #maghiari