Razboi pe borne intre romani si maghiari: Tricolorul, vopsit din nou in culorile secuimii de extremisti

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 23:03
5832 citiri
Razboi pe borne intre romani si maghiari: Tricolorul, vopsit din nou in culorile secuimii de extremisti
Foto: Adevarul

Niste pietre sub forma unor borne din judetul Alba au devenit suport pentru razboiul dintre patriotii romani si extremistii maghiari.

Bornele din comuna Rimetea, aflate la 1.200 de metri altitudine, au fost picate de mai multe ori, cand in culorile tricolorului, cand in cele ale steagului secuiesc, scrie Adevarul.

Cotidianul a relatat recent despre pietrele vopsite initial in culorile secuimii, iar un jurnalist din Campia Turzii a "remediat problema", pictand din nou bornele in rosu, galben si albastru. In scurt timp, insa, extremistii maghiari au acoperit drapelul tarii noastre cu vopsea rosie, alba si verde.

UDMR vrea autonomie in Tinutul Secuiesc: "Mai mergeti, mai, baieti, de-aici" (Video)

Pentu ca bornele se afla la granita dintre judetele Alba si Cluj, pe Muntele Trascau, nimeni nu isi asuma responsabilitatea pentru ele.

"In primul rand, nu sunt borne, sunt niste pietre d-alea vechi. Daca dumneavoastra va puneti o piatra in curte, cine este responsabil de ea? Eu nu am cum sa urc pana acolo, am 60 de ani si pietrele sunt la 1.270 de metri altitudine, unde era o cetate secuiasca", a declarat primarul comunei Rimetea, Szocs Francisc.

"Eu nu stiu sa apartina de noi. Este la granita dintre Rimetea si Moldovenesti. Dar asta nu este o stire, tot timpul se vopsesc (in tricolor sau in culorile secuiesti - n.red.). Dar noi nu-i dam importanta, pentru ca nu este cearta noastra. Noi aici traim in pace si in liniste, nu e cearta noastra.

Am vazut si eu bornele, am fost de mai multe ori sus, ultima oara acum doua saptamani si era rosu, galben si albastru", a spus si viceprimarul comunei clujene Moldovenesti, Nagy Laszlo.

Nu toti maghiarii sustin proiectul de autonomie al UDMR: Nu reflecta Tinutul Secuiesc

Totul a inceput in luna august, cand membrii unei grupari extremiste maghiare au vopsit tricolorul pictat pe borne in culorile secuimii.

"Membrii Miscarea Tineretului din cele 64 de Comitate (referire la organizarea administrativ-teritoriala a Ungariei Mari - n.red.) si-au petrecut vacanta de vara in Tinutul Secuiesc, iar daca tot se aflau acolo, manifestand un patriotism remarcabil, au facut ordine. (...)

Tricolorul vlah a disparut, iar rosul, albul si verdele drapelului maghiar au revenit acolo unde ii este locul, ca sa vada toata lumea. Maghiarii nu au lasat de izbeliste Tinutul Secuiesc! Nu, nu, niciodata!", au scris reprezentantii gruparii pe Facebook.

UDMR vrea autonomie in Tinutul Secuiesc - Opozitia iese la atac: Cultiva ura

Apoi, jurnalistul Rares Morar din Campia Turzii a vopsit din nou pietrele din varful muntelui in culorile drapelului Romaniei.

"Vineri seara am vazut articolul din Adevarul si m-a deranjat gestul acelor tineri. Stiam ca in acea perioada au intrat in tara mai multe persoane care erau considerate non-grata si eram constient ca autoritatile o sa doarma linistite si de data asta. (...) Abia sambata, dupa ora 16.00, am reusit sa gasesc un prieten care sa ma insoteasca", a povestit Rares Morar.

Extremistii maghiari au observat gestul jurnalistului roman si au acoperit lucrarea acestuia cu rosu, alb si verde.

"Aici nu e vorba de mazgaleli, ci de un simbol care reprezinta maghiarimea, semnifica existenta secuimii in acest loc sfant. Dupa cum se stie, membrii Miscarii Tineretului din cele 64 de Comitate au reabilitat, din proprie initiativa, piatra secuiasca de langa Torocko, care fusese vandalizata de romani. Din pacate, normalitatea nu a durat prea mult", a scris gruparea maghiara Oastea Haiducilor pe site-ul oficial.

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, limba oficiala in Tinutul Secuiesc

Intre timp, la Bucuresti se duce un razboi politic pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc, dupa ce UDMR a prezentat recent un proiect care prevede mai multe drepturi pentru maghiari, aspru criticat de numeroase voci politice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#borne maghiari romania, #borne tricolor acoperit, #maghiari romani disputa , #maghiari