Ziare.com

Romanii din Covasna, Harghita si Mures, populatie aservita, pe cale de disparitie. Ce-i de facut?

Sambata, 03 Octombrie 2015, ora 23:10

   

Romanii din Covasna, Harghita si Mures, populatie aservita, pe cale de disparitie. Ce-i de facut?
Un memorandum pentru protejarea si afirmarea identitatii romanilor din Covasna, Harghita si Mures, adoptat, sambata, la Izvoru Muresului, si in care se cere, intre altele, infiintarea unui Departament pentru comunitatile romanesti din cele trei judete, va fi inaintat Presedintiei si Guvernului.

Reprezentanti romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures - lideri ai asociatiilor comunitatii romanesti din cele trei judete, primari romani din Harghita, cadre didactice si preoti din judet - au discutat, la Izvoru Muresului, despre problemele comunitatilor romanesti si au tras un semnal de alarma cu privire la continuarea actiunilor de "discriminare si deznationalizare" a romanilor din Arcul Intracarpatic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La intalnire au participat si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, episcopul Covasnei si Harghitei, Andrei Moldovan, precum si prefectul judetului Harghita, Jean-Adrian Andrei.

Reprezentantii romanilor au afirmat ca, avand in vedere configuratia demografica, administrativa, educationala, economica si politica actuala din judetele Covasna si Harghita in special, romanii au "un satut de facto de minoritate numerica locala", sunt discriminati, marginalizati si tratati ca "o populatie aservita", neexistand egalitate de sanse.

"In judetele Covasna si Harghita, contrar cadrului european, minoritatea dominanta (ungara), devenita majoritate numerica, este protejata prin masuri evidente de discriminare pozitiva, in vreme ce majoritatea romaneasca din cele doua judete, devenita minoritate numerica locala dominata, este condamnata la deznationalizare sau la emigrare.

Romanii din aceasta parte de tara nu dispun de instrumente legale si de parghii eficinte pentru a contracara prin forte proprii efectele negative ale descentralizarii, in rapoartele cu autoritatile administratiei publice locale aflate sub autoritatea perpetua a formatiunilor etnice maghiare", se arata in memorandum.

De asemenea, acestia au sustinut ca datele oficiale ale recensamintelor populatiei indica scaderea numarului romanilor in majoritatea localitatilor cu populatie etnic mixta din Covasna si Harghita, in ultimii 25 de ani, atentionand ca, daca acest proces continua, in urmatoarele trei decenii populatia romaneasca din aceste localitati "se va diminua drastic, mergand pana la disparitie".

Potrivit unor studii sociologice prezentate in cadrul evenimentului, in judetele in care etnicii maghiari sunt numeric majoritari "societatea romaneasca se regaseste segregata dupa principii medievale in propria tara", accesul romanilor la locurile de munca, la deciziile si la reursele financiare fiind restrictionat de "dictatura etnocratica a formatiunilor politice maghiare" si complicitatilor factorilor de putere din cadrul autoritatilor decidente ale statului roman.

"Principalul rezultat al ultimilor 25 de ani este aparitia unei minoritati dominate si unei majoritati dominante, aparitia unui soi de apartheid cultural-institutional pe criterii etnice, de tip medieval", a precizat directorul Centrului European pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane, Radu Baltasiu.

Totodata, in memorandum se mentioneaza ca agravarea situatiei si "recrudescenta demersurilor separatiste sunt trecute cu vederea" sau "incurajate de complicitati politico-economice transpartinice, de lipsa de reactie a institutiilor statului" si de "incapacitatea de gestionare a unor situatii care vizeaza siguranta nationala".

"Ne-am propus sa identificam acele masuri care sa duca la perfectionarea organzarii comunitare, sa facem ceea ce depinde de noi.

In al doilea rand, sa potentam, sa stimulam solidaritatea nationala si mai ales imensul capital de afectivitate in chestiuni pragmatice, iar in al treilea rand, solicitam Guvernului sa se raporteze la problema noastra intr-un alt mod.

Sa trecem de la demersuri, de la bune intentii, la fapte concrete. Nu impotriva concetatenilor maghiari, ci pentru noi, pentru ca acest spatiu binecuvantat sa ramana un spatiu multietnic si pluriconfesional si nu o enclava etnica", a spus directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Ioan Lacatusu.

In memorandumul adoptat se solicita "elaborarea si aprobarea unei strategii nationale pentru asigurarea respectari dreptului constitutional la identitate nationala si a exercitarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor de nationalitate romana din unitatile administrativ-teritoriale in care acestia sunt numeric minoritari", infiintarea unui Departament pentru comunitatile romanesti minoritare numeric, precum si numirea unui consilier prezidential, respectiv guvernamental, care sa monitorizeze situatia comunitatilor romanesti.

De asemena, se cere finantare, prin bugetul central, pentru proiectele promovate de asociatiile si fundatiile culturale, religioase si civice din judetele Covasna, Harghita si Mures, elaborarea unei strategii de dezvoltare economica prioritara pentru zona Covasna-Harghita, cu finalitate in crearea unor noi locuri de munca si mentinerea celor existente, iar statului roman sa isi exercita prezenta "clara si hotarata" in cele trei judete prin institutiile sale specifice: prefectura, institutii deconcentrate, armata, forte de ordine publica, "asa cum procedeaza statul italian in Tirolul de Sud, exemplu des invocat de adeptii separatismului pe criterii etnice a asa-zisului Tinut Secuiesc".

Semnatarii au reiterat solicitarea adresata Guvernului Romaniei, "de a inceta practica aprobarii solicitarilor UDMR de a fi schimbati prefectii romani din judetele Covasna si Harghita", acestia fiind "singurii care pot veghea si actiona impotriva actiunilor potrivnice satului roman".

"A venit momentul ca tara sa se raporteze altfel la noi, romanii din Covasna, Harghita si partial Mures. Datorita dificultatilor din perioada de tranzitie si a bulversarilor valorilor din societatea romaneasca, nici pana acum nu s-a inteles ca, de fapt, problema nu este doar a romanilor din aceste judete, ci a intregii tari.

Asa cum nu se intelege ca, desi neacceptata de iure, autonomia maghiara in zona exista de facto. Lipsa de reactie a statului roman face ca liderii comunitatii maghiare sa continue promovarea identitati unui tinut secuiesc fara romani", se precizeaza in memorandum.

In finalul documentului, sunt exprimate "sperantele comunitatii romanesti de normalizare a convietuirii interetnice in zona", care "ii cheama din nou pe concetatenii de etnie maghiara la conlucrare si dialog, singura solutie rezonabila fiind convietuirea pasnica bazata pe respectul reciproc, in spiritul valorilor comune crestine si europene".

Memorandumul adoptat, sambata, la Intalnirea romanilor din judetul Harghita, organizata de Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures la Izvoru Muresului, va fi depus la Presedintie, Parlament si Guvern, precum si la Consiliul Europei, "pentru o informare reala, in contrast cu informatiile eronate cu care sunt asaltate organismele europene".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11484 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vreti sa va spun eu ce e de facut? S-a mai facut si in alte tari...

...si a dat rezultate.
Industrializarea! Ceva industrie performanta cu mari necesitati de specialisti, eventual militara!
Va atrage specialisti si muncitori din restul tarii si se va aregla problema!

 

serios?

romanii in Covasna -Harghita au ajuns ca crestinii in siria pe cale de disparitzie si ca sirienii au luat drumul migratziei. 25 de ani de politica de kk. stane , se intampla asa ceva pe vremea lui ceausescu? mai avetzi rabdare ungurii din Covasna-Harghita sunt isis-ul romaniei , vor face califatul unguresc.

Nu vad ce ar putea face... industrializarea (??!!)

Cine sa faca industrializarea?
In capitalism industria este privata, nu o mai face statul ca in comunism (ati ramas, probabil, cu gandurile in trecutul indepartat).
Deci depinde cine face industria. Cel mai probabil o vor face maghiarii care sunt majoritari acolo sau investitorii straini care vor angaja majoritar tot maghiarii de acolo, de ce sa prefere in mod special romani? Plus ca statul capitalist nu mai da aparatamente, ca in comunism. Romanii care se duc in aceste judete trebuie sa isi cumpere locuinte acolo.
Trebuie sa intelegem ca suntem acum intr-un alt sistem, sistemul capitalist bazat si caracterizat prin proprietatea privata si activitatea privata atat la nivel individual, cat si la nivelul marilor firme si companii. Desigur ca stapani sunt cei care detin proprieti in acele locuri. daca sunt nulti mai multi maghiari, ei stapanesc, nu au cum sa stapaneasca altii. Este logic. Statul democratic capitalist (ca si Statele Unite - de exemplu) este o constructie administrativ-fiscala in care coexista cetatenii care sunt proprietari si care pot fi de orice natie. Aceasta este viziunea de viitor, aceasta este si politica Uniunii Europene, de mai multe etnii (sau multi-nationalism) intre granitele unui stat administrativ si fiscal.
In capitalism si in democratia de astazi, problema semnalata in acest articol nu ar putea fi rezolvata decat intr-un singur mod: romanii, cei care pot, sa se duca si sa cumpere proprietati acolo si sa dezvolte cat mai multe afaceri private, atat industriale, cat si agricole. Si mai ales agricole, as spune eu.

In aproape toate tarile mari europene exista...

...industrie statala: ai auzit de Electricité de France?
Exista companii publice 100%, companii cu participarea statala si sub control statal, companii private cu participare minoritara statala si companii private 100%.
Asa ca mai infov, tu esti cu gandul la trecutul indepartat! :-))
Si daca vrei sa-ti dezvolt subiectul, statul poate incentiva chiar mari companii private sa se stabileasca acolo!
Daca statul roman nu face tot ce sta in mainile lui inseamna ca este INEPT! Si inclin sa cred ca asa este, tinand cont de "calitatea" politicienilor care se fac ca muncesc pentru Romania!

la fel e si cu

toata Oltenia e plina de tigani, ce e de facut? Astia se inmultesc mai ceva decat mongoloizii

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/mafia-tiganilor-vrea-o-tara-numai-a-ei-in-oltenia-196684.html

e surprinzator ca nu mai gasesc nici un material pe net fiindca stiu din ce am auzit la televizor ca mafia tiganeasca de acolo a vrut sa-si declare independenta prin 2000 si la fel prin 2008

Ne-am săturat de voi, de toți aceia care săpați la temelia a tot

este romanesc și cu lăcomie vă hrăniți cu trupul Romaniei !!!

Pe etnicii unguri, DAR CETĂȚENI ROMÂNI FIIND, care după cum le dictează interesele Ungariei (pe care le inbrățișează, din ce in ce mai mulți și de partea lor la un adică),finanțate de administrația sa, ca POLITICĂ DE STAT și coordonate activ "elitele de tip vulpe", de origine maghiară, fie că sunt conducătorii de azi ai Ungariei, sau "reprezentanții" etnicilor maghiari din Romania, este musai să-i tratăm cu respect și in bună conviețuire numai in măsura care și-au insușit bine ceia ce inseamnă SĂ FII UN BUN CETĂȚEAN ROMÂN, DAR MAI ALES SĂ FACI TOT CE ȚINE DE TINE PENTRU A MĂREȚI ȘI CINSTI, ORIUNDE ȘI FAȚĂ DE ORICINE, ȚARA TA-ROMÂNIA.
Ceilalți, care acceptă coordonarea și conducerea acestor manifestări ostile intereselor tuturor bunilor cetățeni romani, Romaniei: separatiste, autonomiste, segraționiste, hortiste, xenofobe și extremiste, dar mai ales a celor care se erișează in "reprezentanți ai secuilor", trebuie să-i indentificăm bine, pentru a nu se mai ascunde sub "manifestarea pașnicei comunități secuiești", care de abia așteaptă "o slăbire suficientă" a puterii statului roman, pentru a se manifesta atat de brutal și criminal, așa cum de multe ori a făcut-o, atunci cand au avut ocazia să pună mana pe cei nu-i a lor, iar cand au pus mana, ne-au ingrozit cum modul de administra o parte din meleagurile noastre strămoșești, fapte și crime care le-a demascat, dacă mai era nevoie: lipsa de caracter, incapacitatea de a trăi cu adevărat europenește, dar mai ales jinduirea după teritorii, ce niciodată nu au fost ale lor, ci numai s-au propășit.
Cu toate că azi, cu toți, suntem in plin proces de UNIFICARE ȘI CONSTRUCȚIE A UNIUNII EUROPENE, "elitele vulpi" maghiare, dovedesc că nu și-au schimbat caracterul hunic, specific evului mediu, manifestandu-l azi prin fel și fel atitudini, declarații și acțiuni, in problemele europene, dand același ton și in problemele naționale, statuand un adevărat contencios acolo unde trăiesc etnici maghiari, infierandu-i cu fel și fel de pretenții nelegitime și manifestări care in cea mai mare parte incalcă grav legile țării de adopție, aducand o atingere gravă demnității și simbolurilor naționale, mergand pană acolo incat joaci in picioare chiar demnitatea și drepturile romanilor.
Fac asta cu atata nerușinare și de atata timp, STRIGÂND IN SCHIMB, FĂRĂ NICI CEA MAI MICĂ DOVADĂ, că sunt discriminați și li se incalcă drepturile, apeland la un loby din partea autorităților naționale, europene și chiar personalități mondiale, care prin atitudinea lor și nu numai, dovedesc că sunt parte a interesului lor și asta trebuie să ne-a bine de gandit și a acționa in consecință !!!

Noi, cu noi !!!

 

Solutia ?

Sa ne puna o pila postacii dedicati chiar catre cei care ii incurajeaza pe Unguri.
Stiu eu de ce cumpar mereu lamai din piata.
Le consum cititnd postarile unora, ca sa pot rezista scarbei.
Cei care simt vizati, sa nu se indoiasca : la ei ma refer !

 

Ai dreptate, eu chiar am 2 "limoneros" in curte, nu-i nevoie

...sa ma duc in piata :-))


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor