Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Se cere ancheta pe retrocedari: Documente care sustin ca urmasii optantilor maghiari au facut revendicari ilegale

Vineri, 14 August 2015, ora 23:14
14637 citiri
Se cere ancheta pe retrocedari: Documente care sustin ca urmasii optantilor maghiari au facut revendicari ilegale
Foto: Hepta.ro

Presedintele Fundatiei Nationale a Romanilor de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, sustine ca la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului au fost prezentate, "in premiera", documente care atesta ca urmasii optantilor maghiari au revendicat, fara drept, proprietati uriase din Transilvania.

Eugen Popescu a cerut anchetarea retrocedarilor si a afirmat ca, in cazul in care nu vor fi incepute cercetari in acest caz, reprezentantii FNRP si cei ai Forumului Transilvania Furata vor iesi in strada.

"Au fost platite toate acele proprietati. Ei (urmasii optantilor maghiari - n.red.) nu aveau dreptul sa revendice aici proprietatile si vorbim de sute de mii de hectare de padure si cladiri, foarte multe din Transilvania. Acest lucru nu este posibil, sa dai de doua ori aceluiasi om aceeasi proprietate. Pentru ca inseamna ca suntem un stat prost, pentru ca imprastiem resursele noastre.

Trebuie facuta o ancheta foarte clara, vazut cine a preluat aceasta proprietate, in conditiile in care cel care a avut-o a fost despagubit si trebuie inapoiata statului roman. Nu este posibil ca statul roman, ca tot ceea ce reprezinta aceste averi uriase sa fie date urmasilor acestor grofi, care deja au fost depagubiti in 1921", a spus Popescu.

Presedintele FNRP a adaugat ca aceste retrocedari ilegale au fost facute "fara indoiala" cu "multe complicitati din cadrul institutiilor statului roman".

"Vorbim de puterea judecatoreasca, poate de institutii de forta ale statului roman, de servicii secrete care nu se poate sa nu fi stiut ca acele documente erau false, ca acei urmasi au fost falsi si au dat solutii si n-au informat la timp pe cei care trebuia, sau poate de decidenti complici, trebuie sa spunem si lucrul acesta. Noi cerem sa se ancheteze aceste lucruri si sa se gaseasca vinovati", a afirmat el.

Documentele, puse la dispozitia DNA

Documentele, care cuprind numele optantilor, bunurile vandute si sumele cu care au fost despagubiti de statul roman, vor fi puse la dispozitia DNA, pentru demararea cercetarilor.

"In caz contrar, vom iesi in strada, pentru ca nu vom avea de ales. Este bogatia acestei tari, a acestui popor si nu ne putem bate joc de ea, fie si pentru generatiile viitoare. Vom iesi in strada si vom cere ca aceste institutii sa-si faca datoria, de aceea sunt platite din bani publici si nu sunt platite cu bani putin", a spus Eugen Popescu.

La randul sau, Marcel Barbatei, initiatorul Forumului Transilvania Furata, a declarat ca lista prezentata "in premiera" cuprinde peste 500 de nume si sumele incasate de acestia de la statul roman.

"Niciun fel de urmas al vreunui optant nu avea dreptul in Transilvania sa recupereze vreo palma de pamant, acestea fiind deja platite. In acest caz, solicitam autoritatilor romane sa ia de urgenta masurile necesare pentru recuperarea teritoriilor nationale retrocedate ilegal. Am facut publica lista din Arhivele Nationale cu teritoriile, cu sumele incasate de fiecare optant: vorbim de grofi, de conti, mari bogatasi", a spus Marcel Barbatei.

Potrivit acestuia, dupa Primul Razboi Mondial, conform tratatelor internationale, Regele Ferdinand a initiat reforma agrara, dandu-le posibilitatea marilor latifundiari sa opteze pentru dobandirea cetateniei romane sau vanzarea proprietatilor lor.

Odata ce teritoriul Transilvaniei a revenit Romaniei, prin Marea Unire, optantii, cetateni ai Imperiului Austro-Ungar, au avut doua posibilitati: fie sa ramana in Romania, situatie in care erau somati sa isi ia cetatenia romana, fie sa ramana la Viena sau la Budapesta, unde stateau deja, coordonandu-si afacerile prin interpusi, si sa isi vanda proprietatile statului roman. Cei care nu au fost multumiti cu sumele primite au intrat in celebrul proces al optantilor, in care s-a stabilit, de care o curte internationala, daca aveau dreptul la mai mult sau mai putin decat au primit.

"Este vorba despre 3,5 tone de coroane aur, care inseamna echivalentul a peste o suta de tone de lingouri de aur. Deci, un tezaur al Romaniei practic a fost dat pentru partea din Transilvania care a fost platita cu varf si indesat celor care nu au mai dorit sa stea in Romania sa devina cetateni romani. Sa nu uitam ca statul roman le-a platit, atunci, in plus inca 10 la suta fata de sumele stabilite, drept despagubire pentru ca nu apucasera sa ia recolta din anul respectiv", a afirmat Marcel Barbatei.

Cel mai celebru caz, cel al contilor Banffy

Potrivit sursei citate, unul dintre multele cazuri de acest fel este cel al celebrilor conti Banffy, urmasii acestuia primind mii de hectare de terenuri si de padure in judetele Mures, Salaj si Harghita.

"Mostenitorii grofilor au depus cereri de retrocedare pentru paduri si terenuri agricole in suprafata totala de sute de mii de hectare de padure. Alte ramuri de mostenitori solicita, de asemenea, importante cladiri in Cluj, dar si din alte zone din Ardeal. Conform listei din Arhivele Nationale, numai contele Banffy Zoltan a primit peste 8 milioane de lei in coroane aur in urma vanzarii proprietatilor detinute in Transilvania catre statul roman. Evaluarea s-a facut de catre un tribunal mixt. In aceste conditii, avem de a face cu o retrocedare ilegala, asa cum sunt alte zeci de mii de retocedari in Transilvania", a afirmat Marcel Barbatei.

Familia contilor Banffy este, de altfel, una dintre familiile care au de recuperat cele mai multe cladiri, dar si terenuri agricole in Transilvania. Documentele indica faptul ca cea mai mare parte a padurilor revendicate de urmasii acestuia se afla in judetul Mures. Potrivit autoritatilor locale din acest judet, suprafetele solicitate sunt de peste 30.000 hectare de padure.

Reprezentantul Forumului Transilvania Furata a dat si alte exemple, intre care cel al contelui Kendeffy, care a detinut proprietati imense in zona Parcului National Retezat si care, desi initial au fost vandute statului roman, au fost retrocedate ilegal.

Pe lista figureaza si contele Kalnoky din Covasna, un apropiat al Printului Charles, care a primit proprietati, desi Ludmila Bess, vaduva contelui Felix Kalnoky, care a acceptat exproprierea averii acestuia, a incasat sume insemnate pentru toate terenurile expropriate.

Cea de-a XIII-a editie a Universitatii de Vara se va incheia sambata, cand participantii si reprezentantii comunitatilor romanesti din Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Italia si Spania vor participa la slujba de hram a Manastirii "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Muresului, cunoscuta si ca Biserica Romanilor de Pretutindeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#retrocedari ilegale optanti maghiari, #maghiari revendicari ilegale , #maghiari