Vicepremierul Semjen Zsolt: Ungaria, cu toata greutatea sa, se afla langa ungurii din Ardeal

Joi, 25 Iulie 2013, ora 19:16
1612 citiri
Vicepremierul Semjen Zsolt: Ungaria, cu toata greutatea sa, se afla langa ungurii din Ardeal
Foto: pannonrtv.com

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a reafirmat, joi, sprijinul acordat de Guvernul de la Budapesta comunitatii maghiare din Transilvania pentru obtinerea autonomiei, spunand, la Universitatea de Vara "Balvanyos" de la Baile Tusnad, ca Ungaria va fi alaturi de aceasta "cu toata greutatea sa".

Vicepremierul Semjen Zsolt, invitat, joi, la dezbaterea cu tema "Miza alegerilor din anul 2014 in Ungaria si in Uniunea Europeana", in cadrul Universitatii de Vara "Balvanyos", a declarat ca "sensul" statului ungar este sa mentina "in viata" comunitatea maghiara.

El a spus ca tarile in care maghiarimea este in minoritate trebuie sa constientizeze ca "drepturile colective sunt, la nivelul comunitatii, drepturi ale omului", acordarea autonomiei nefiind un gest extrem.

"Drepturile minoritatilor sunt drepturi ale omului. In ceea ce priveste autonomia, maghiarii nu vor face niciodata altceva decat s-a intamplat deja in Uniunea Europeana.

Si atunci, punem intrebarea: daca pentru altii se poate, daca altora li se permite, atunci de ce noua nu ni se permite? Daca am putea accepta faptul ca in UE exista ceva ce este permis pentru altii si pentru maghiarime, pentru Secuime nu, atunci am declara ca ne consideram cetateni ai UE de rangul doi.

Deci, autonomia nu este un extremism, nu este un gest extrem, pe care il vrem, autonomia nu a fost debitata de maghiari, ci este ceva acceptat pentru altii", a spus vicepremierul Ungariei.

Acesta a afirmat ca maghiarimea poate sa ramana "in viata" asa cum este ea "doar daca ramane fiecare particula a ei", altminteri va deveni "ciuntita".

Semjen Zsolt a spus ca, asa cum Romania "intervine", printr-un demers pe care l-a catalogat "absolut normal si foarte corect", pentru romanii din Republica Moldova, pentru "valahii din Serbia sau pentru toti romanii din Diaspora", si Guvernul de la Budapesta poate face acelasi lucru pentru comunitatea maghiara.

Vicepremierul de la Budapesta a facut apel la reprezentantii partidelor politice maghiare din Romania sa ajunga la consens in privinta problemelor fundamentale precum autonomia, drepturile lingvistice si regionalizarea.

Semjen considera ca este la fel de important si consensul cu "politica romaneasca".

"E important ca politica maghiara din Romania sa ajunga la consens in problemele fundamentale. Nu trebuie sa spun maghiarilor ce sa faca in politica de aici, dar in teme precum autonomia, drepturile lingvistice, regionalizarea, aici trebuie sa fie consens.

Deci, trebuie sa existe consens intre maghiari in problemele de baza, dar si cu politica romaneasca. Maghiarii din Ardeal trebuie sa-si formuleze dorintele, care vor fi sprijinite de Ungaria si sa caute parteneri in politica romaneasca.

Maghiarii din Ardeal trebuie sa stie si sa simta ca orice se intampla, Ungaria, cu toata greutatea sa, se afla langa ungurii din Ardeal: Noi contam pe dumneavoastra, dumneavostra puteti conta pe noi!", a declarat Semjen Zsolt.

Maghiarii din Romania, invitati sa voteze la alegerile din Ungaria de la anul

In acest context, el a subliniat importanta participarii la vot, la alegerile din Ungaria din 2014, a tuturor maghiarilor de peste hotare care au obtinut dubla cetatenie, prin votul lor, acordat chiar si "de forma", aratand ca nu pot fi neglijati.

"Participarea la alegeri este de importanta cheie, pentru ca prin acordarea dreptului de cetatenie si dreptului de vot, maghiarii de peste hotare nu mai pot fi neglijati.

Prin acest vot, pot impune statelor, guvernelor sa fie luati in considerare, in serios. Pe urma, care este motivul, pentru care se da acest vot nu conteaza, dar noi, oricum, daca oamenii isi dau votul, ne vor da de inteles ca nu am trait degeaba. Si chiar daca acest vot va fi acordat de forma, si atunci, prin acest vot acordat, vom putea face ceva pentru maghiarii de peste hotarele Ungariei", a mai spus Semjen.

Oficialul de la Budapesta este de parere ca cea mai mare tragedie a natiunii maghiare o constituie separarea acesteia in urma celor doua Razboaie Mondiale si a dictaturilor, care au accentuat asimilarea maghiarilor.

"Cea mai mare tragedie a natiunii maghiare esta ca, in urma celor doua Razboaie Mondiale si a dictaturilor, marea parte a natiunii maghiare nu traieste in interiorul Ungariei, ci in Bazinul carpatic si in lumea larga, in diaspora. Si asa, natiunea maghiara a devenit o natiune de talie mondiala. Si, bineinteles, ca asimilarea s-a accentuat", a precizat Semjen Zsolt.

Vicepremierul a mai spus ca procesul de asimilare a maghiarilor din afara hotarelor Ungariei poate fi stopat doar prin acordarea cetateniei maghiare si a dreptului de vot.

"De la anul, vom avea un Parlament ungar pentru toti maghiarii din lume, pentru ca vointa lor politica sa se poata materializa in Parlamentul ungar si asa concepem noi mentinerea in viata a natiunii maghiare", a spus vicepremierul ungar.

La finalul dezbaterilor, Semjen Zsolt a raspuns intrebarilor reprezentantilor mass-media maghiara, insa a refuzat sa stea de vorba cu jurnalistii de la presa romana.

Universitatea de vara si tabara "Balvanyos", ajunsa la a 24-a editie, se desfasoara sub motto-ul "Timpul nostru!", peste 350 de invitati urmand sa participe la seminariile organizate pe tematici dintre cele mai diverse.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a fost si el invitat la Universitatea "Balvanyos", a anuntat ca nu va participa la lucrari.

In schimb, potrivit Biroului de presa al presedintelui UDMR, Kelemen Hunor va avea o intalnire bilaterala, vineri, cu premierul Ungariei, Orban Viktor la Baile Tusnad, o intalnire care se va desfasura cu usile inchise.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Semjen Zsolt unguri Ardeal, #maghiari vot parlamentare Ungaria, #tabara Balvanyos 2013 , #maghiari