Adina Florea scapa de ancheta ceruta de procurorul Lazar in cazul protocolului clasificat publicat de Valcov

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 13:02
9515 citiri
Adina Florea scapa de ancheta ceruta de procurorul Lazar in cazul protocolului clasificat publicat de Valcov

Judecatorul Vasile Bicu de la Curtea de Apel Bucuresti a respins, vineri, ca neintemeiata cererea fostului procuror general Augustin Lazar de a redeschide verificarile in cazul Adinei Florea, candidata la functia de sef al Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta si ca Sectia Speciala (SS).

Decizia poate fi contestata la Inalta Curte.

Judecatorul Vasile Bicu este cunoscut in mass-media dupa ce in ianuarie 2019 a suspendat decretul prezidential privind prelungirea cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciuca la sefia Statului Major al Armatei. Nicolae Ciuca ocupa in prezent functia de ministru al Apararii.

Vasile Bicu este considerat a fi apropiat al presedintelui CSM, Lia Savonea, care a ocupat anterior functia de presedinte al Curtii de Apel Bucuresti. El candideaza in prezent pentru un post de judecator la Inalta Curte si urmeaza sa sustina interviul in fata Sectiei pentru judecatori din CSM.

Potrivit noilor legi ale Justitiei, numirile la Inalta Curte le face Sectia de judecatori a CSM.

Citeste ce alte decizii a mai dat Vasile Bicu in articolul - Schimbarea sefului Armatei: Cum a jonglat MApN cu dosarele pentru ca decizia sa fie luata de judecatorul Vasile Bicu

Solicitarea lui Lazar

Augustin Lazar ceruse Curtii de Apel Bucuresti ca Inspectia Judiciara sa redeschida verificarile in cazul Adinei Florea, in cazul protocolului semnat in 2016 de Parchetul General cu SRI si publicat pe Facebook de Darius Valcov.

Inspectia Judiciara clasase acest caz in ianuarie 2019, in baza unui amendament discret facut de CSM si ALDE la Legile Justitiei, intrate in vigoare in octombrie 2018.

Este vorba de articolul potrivit caruia procurorul general al Romaniei, seful Inaltei Curti si ministrul Justitiei nu mai sunt titulari ai actiunii disciplinare, in cazul sesizarii IJ, in legatura cu abaterile savarsite de magistrati.

Citeste mai multe despre aceasta prevedere - Amendamentul CSM care a salvat-o pe Adina Florea, in cazul protocolului clasificat publicat de Darius Valcov

Pe de alta parte, seful IJ, Lucian Netejoru, a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa respinga solicitarea fostului procuror general si a sustinut ca este temeinica clasarea data de Inspectia Judiciara.

Cazul grefierei

Augustin Lazar a prezentat magistratilor Curtii de Apel Bucuresti mai multe declaratii date de procurori si grefieri in cadrul primei faze a anchetei penale de la Sectia de urmarire penala si criminalistica (SUPC) din Parchetul General.

Probe, care, potrivit acestuia, ar dovedi ca Adina Florea ar trebui cercetata disciplinar.

Iata ce solicita Augustin Lazar - Cazul protocolului clasificat publicat de Valcov: Trei martori sustin implicarea Adinei Florea, aceasta neaga toate acuzatiile

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...