Avocatul Radu Chirita, aparator al unor VIP-uri acuzate de coruptie, reprezinta CSM in procesul de la CJUE privind infiintarea Sectiei Speciale

Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 11:55
14563 citiri
Avocatul Radu Chirita, aparator al unor VIP-uri acuzate de coruptie, reprezinta CSM in procesul de la CJUE privind infiintarea Sectiei Speciale

Profesorul universitar doctor Radu Chirita va sustine punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), in data de 20 ianuarie, cand se pun in discutie primele 3 dosare care au fost trimise din Romania privind modificarile legislative facute de coalitia PSD-ALDE in cazul Legilor Justitiei, potrivit unor surse din cadrul institutiei.

Potrivit surselor citate, judecatorul Dragos Calin o sa fie unul din reprezentantii Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania (FJR), iar din partea Parchetului General o sa participe procurorul general adjunct, Horatiu Radu.

Punctul de vedere al CSM, pe care o sa-l sustina avocatul Radu Chirita, este de a se respinge sesizarile facute de instantele din Romania si de a apara infiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS).

Savonea apara Sectia Speciala

In punctul de vedere transmis de CSM la sfarsitul lunii mai 2019, semnat de fostul presedinte, Lia Savonea, era combatut Mecanismul de coperare si verificare (MCV) al Comisiei Europene si era chiar chestionata competenta CJUE de a se pronunta daca Decizia nr. 2006/928/CE (prin care a fost instituit MCV) "reprezinta sau nu un act adoptat de institutiile, organele, oficiile sau agentiile Uniunii, supusa astfel interpretarii CJUE".

In eventualitatea in care CJUE se declara totusi competenta, CSM atrage atentia ca MCV nu este obligatoriu pentru Romania, fiind doar un raport cu recomandari.

Sursa: Concluziile CSM trimise la CJUE

"Infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie constituie o garantie legala a principiului independentei Justitiei, in general, si a judecatorului, in special", arata Savonea in punctul de vedere catre CJUE.

"In ceea ce priveste instituirea unei sectii specializate in investigarea infractiunilor din Justitie, nici principiul statului de drept, si nici cel al egalitatii cetatenilor in fata legii nu se opun unei astfel de masuri adoptate la nivel intern, intr-un domeniu care nu a facut si nu poate sa faca obiectul uniformizarii la nivelul UE", concluzioneaza CSM.

Profesor de Drept Constitutional

Radu Chirita este avocat in Baroul Cluj si profesor de Drept Constitutional la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes Bolyai, din Cluj Napoca.

El a aparat mai multe persoane cunoscute care erau cercetate sau judecate in dosare instrumentate de procurorii DNA, cum ar fi fostul presedinte CJ Brasov, Aristotel Cancescu, fostul presedinte al CJ Alba, Mircea Molot, sau fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Horea Dorin Uioreanu.

De asemenea, Chirita a fost cel care a facut plangere la Inspectia Judiciara impotriva judecatorului Georgeta Ciungan, de la Tribunalul Bihor, dupa ce magistratul a sesizat CJUE.

Citeste si:
Nicuşor Dan vrea înfiinţarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti. Câte posturi sunt prevăzute în organigramă
Nicuşor Dan vrea înfiinţarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti. Câte posturi sunt prevăzute în organigramă
Primarul general, Nicuşor Dan, propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) înfiinţarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, serviciu public de interes local al...
Marcel Ciolacu susține că PSD nu dorește să intre la guvernare, dar adaugă că e nevoie de „un guvern stabil, nu unul minoritar”
Marcel Ciolacu susține că PSD nu dorește să intre la guvernare, dar adaugă că e nevoie de „un guvern stabil, nu unul minoritar”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat luni, 25 octombrie, la sediul central al partidului, că nu se pune problema în acest moment ca PSD să intre la guvernare şi nici nu au existat discuţii...
Sursa: Ziare.com