Camelia Bogdan cere sesizarea CJUE cu intrebari privind deciziile CCR, completurile specializate si Inspectia Judiciara

Luni, 22 Aprilie 2019, ora 13:14
8084 citiri
Camelia Bogdan cere sesizarea CJUE cu intrebari privind deciziile CCR, completurile specializate si Inspectia Judiciara

Un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte se va pronunta pe 6 mai pe o cerere de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene facuta astazi de judecatorul Camelia Bogdan. Magistratul a pus in discutie opt intrebari preliminare adresate CJUE.

Intrebarile au fost puse in discutie in dosarul in care Camelia Bogdan contesta excluderea din magistratura. In esenta, ele vizeaza clarificari privind tratatele semnate de Romania cu institutiile Uniunii Europene si rostul recomandarilor Mecanismului de Control si Verificare (MCV) emise de Comisia Europeana.

"Pot fi ignorate deciziile CCR daca interpretarea lor este contrara celei a Curtii Europene a Drepturilor Omului data in situatii similare?", este una din aceste intrebari.

In baza Tratatului privind UE, CCR si-a depasit competenta atunci cand a stabilit componenta completurilor de judecata?, este o alta intrebare.

De altfel, o parte din intrebari vizeaza componenta completurilor de 5 judecatori si a celor specializate, formate din 3 judecatori.

"Articolul 2 din TUE, raportat la art. 47 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, se interpreteaza in sensul obligativitatii constituirii completelor de judecata din judecatori specializati in materia in care acestia sunt chemati sa se pronunte?"

O alta intrebare vizeaza o posibila influenta politica in cazul desfasurarii procedurilor disciplinare, legat de modul in care Guvernul a prelungit prin ordonanta de urgenta mandatul sefului Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru.

"Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate si in rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, in cazul unor proceduri de desemnare directa de catre Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu?", suna intrebarea.

Sesizarile la CJUE

In total, instantele din Romania au trimis pana in prezent cinci sesizari la CJUE. Intrebarile trimise instantei europene privesc rolul recomandarilor MCV in Romania, ordonantele prin care au fost numiti sefii Inspectiei Judiciare si prevederile privind infiintarea si functionarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie.

Solicitarile din Romania vin in contextul in care Comisia Europeana a criticat dur modificarile legislative in cazul Legilor Justitiei si Codurilor Penale si a cerut suspendarea aplicarii acestora.

Citeste si:
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Curtea Constituţională discută marţi, de la ora 10.00, sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură. Referitor la acest subiect, premierul Florin Cîţu a afirmat luni că, în cazul în...
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Sursa: Ziare.com