Ziare.com

Cand poate fi exclus un "frate" din masonerie? Cazul sefului Inspectiei Judiciare

de Ionel Stoica
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 08:48

   

Cand poate fi exclus un "frate" din masonerie? Cazul sefului Inspectiei Judiciare
Neplata cotizatiilor si a contributiilor specifice catre Marea Loja Nationala din Romania (MLNR) nu duce la excluderea automata a unui mason din organizatie, ci doar la suspendarea acestuia din functia de membru.

Excluderea unui mason isi produce efectele doar in urma unei hotarari definitive si irevocabile dispusa de instantele disciplinare ale Marii Loje. Acesta este punctul de vedere al judecatorului Camelia Bogdan, care a deschis un proces inedit la Curtea de Apel Cluj.

Ea cere magistratilor sa constate ca seful Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru, este doar suspendat din calitatea de membru al Masoneriei si nu a fost exclus "de facto" in 2007, printr-o astfel de hotarare definitiva si irevocabila. De altfel, in actele Marii Loje emise in cazul lui Netejoru apare termenul "radiat din organizatie".

Radierea din activitatea masonica pentru neplata cotizatiei si/sau absente nemotivate echivaleaza cu suspendarea din activitate si nu atrage nicidecum excluderea din asociatie sau din masonerie, sustine Camelia Bogdan.

Procesul

Camelia Bogdan mai solicita judecatorilor sa anuleze un raport al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), realizat in octombrie 2017, care a stabilit ca in cazul lui Lucian Netejoru "nu au fost identificate elemente de incalcare a legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor".

Potrivit legislatiei, magistratii si demnitarii care sunt membri ai unor loje masonice au obligatia de a mentiona acest lucru in declaratiile de interese pe care le depun.

In acest proces, judecatorul a chemat la bara Inspectia Judiciara, Consiliul Superior al Magistraturii, Agentia Nationala de Integritate si MLNR. Primul termen de judecata a fost stabilit pe 16 septembrie, potrivit portalului instantelor.

Mandru ca a fost mason

Intr-o declaratie din aprilie 2019, Lucian Netejoru a aratat ca el este mandru ca a fost membru al masoneriei si ca s-a retras din aceasta organizatie pentru nu a intra in incompatibilitate cu statutul sau de magistrat.

"Eu sunt mandru ca am facut parte din masonerie, dar stiind care-mi sunt indatoririle, am renuntat la a continua in aceasta organizatie", a declarat Netejoru, intr-un interviu acordat Antena 3.

Citeste si: Unicul candidat la sefia Inspectiei Judiciare: Eu sunt mandru ca am facut parte din masonerie!

Potrivit datelor MLNR, Netejoru a depus juramantul masonic in anul 2001, la Loja Sfantul Gheorghe nr. 98 a orasului Giurgiu.

El a fost "radiat" din Masonerie pe 20 iunie 2007, pentru neplata sumelor datorate catre Loja si absente repetate pe o perioada de 3 luni consecutive.

Potrivit CV-ului, Netejoru este magistrat din 1996 si si-a inceput cariera la Judecatoria Giurgiu. A ocupat pe rand functiile de vicepresedinte (2002) si presedinte (2004) al Judecatoriei Giurgiu. Iar in perioada 2004-2010 a fost presedinte al Tribunalului Giurgiu.

Statutul: Trebuie hotarare

In demersul sau, Bogdan a analizat Statutul MLNR, potrivit caruia calitatea de membru al Asociatiei se pierde astfel: prin excludere, prin demisie - adresata in scris Consiliului Director, sau prin deces.

In cazul excluderii, potrivit articolului 8, alineatul 1), litera a), din Statut, aceasta poate fi determinata de:

- Orice actiuni dezonorante si/sau uneltiri contra intereselor statului roman;
- Comiterea oricarui abuz de drept urmata de consecinte grave pentru MLNR sau pentru interesele legitime ale oricarui membru al Asociatiei;
- Violarea angajamentelor masonice sau neplata timp de un an a cotizatiei;
- Actiuni care duc la compromiterea imaginii publice a MLNR sau care vizeaza slabirea solidaritatii membrilor sau dezintegrarea Asociatiei.
- In cazul in care printr-o hotarare definitiva si irevocabila a fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate sau decazut din drepturile civile.

Alineatul 2, de la punctul 8, stabileste ca: "Orice masura disciplinara - inclusiv excluderea din Asociatie - luata impotriva unui membru sau a unei Loji isi produce efectele numai in urma unei hotarari definitive si irevocabile dispusa de instantele disciplinare ale Asociatiei".

Procedura radierii

Procedura "radierii" este demarata de secretarul lojei, care prezinta situatia absentelor si stadiul achitarii cotizatiilor. Procesul verbal al sedintei trebuie semnat de Maestrul Venerabil, Secretarul si Oratorul (echivalentul juristului - n.red.).

Intr-o sedinta urmatoare, membrii lojei voteaza "radierea". Daca membrii prezenti aproba aceasta etapa, se emite o adresa catre Marele Maestru al MLNR, in care i se cere sa dispuna radierea pentru neplata cotizatiei si/sau absente nemotivate.

"Marele Maestru dispune Marelui Secretariat sa radieze din activitatea masonica pe cei nominalizati in adresa lojei", este ultimul pas al procedurii.

Camelia Bogdan explica nuantele: "Constitutia si Regulamentul General prevad in mod explicit faptul ca un frate radiat pentru neplata cotizatiei si/sau absente nemotivate poate fi reprimit in activitatea masonica, daca isi achita cotizatia la zi si daca loja lui este de acord sa il reprimeasca, fara a mai parcurge din nou procedurile de initiere".

Ancheta DNA, clasata

Detaliile despre apartenenta lui Netejoru la masonerie apar intr-o ancheta a procurorilor DNA, care au investigat in 2017 acest aspect, pentru posibile fapte de fals in declaratii. Cazul a fost solutionat prin clasare, ca urmare a prescrierii faptei sau pentru ca "fapta nu exista".

Ancheta de la DNA a dezvaluit ca Netejoru a depus, in perioada 2006-2017, un numar de 17 declaratii de interese. In niciuna dintre ele nu era trecuta calitatea de membru al masoneriei.

Una dintre acestea fusese depusa pe 23 mai 2006, perioada in care Netejoru era membru al lojei din Giurgiu, iar 16 erau depuse in perioada 2008-2017, dupa suspendarea din masonerie.

Procurorii DNA au aratat ca, in cazul declaratiei din 23 mai 2006, nu se mai pot face cercetari, deoarece a intervenit prescriptia. Infractiunea de fals in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda, iar termenul de prescriptie a raspunderii penale este de 5 ani.

"In concluzie, cu privire la infractiunea de fals in declaratii prevazuta de art. 326 Cod Penal (in ceea ce priveste declaratia de interese din data de 23 mai 2006), urmeaza a se dispune clasarea cauzei intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale", a fost motivul clasarii declarat de procurorul DNA.

In cazul celorlalte 16 declaratii de interese, din anii 2008-2017, ancheta s-a clasat deoarece "fapta nu exista".

MLNR: "A fost radiat"

Prin adresa cu nr. 2220 din 11.05.2017, Asociatia MLNR a comunicat procurorilor DNA urmatoarele:

" 1. Domnul Lucian Netejoru a aderat la organizatia noastra, potrivit juramantului depus in data de 29.10.2001, pe care il atasam prezentei, in copie conforma cu originalul.

2. La data de 20.06.2007, domnul Lucian Netejoru a fost radiat din organizatia noastra, conform adresei cu nr. 1626/2007 pe care o atasam prezentei, in copie conforma cu originalul.
"

Ce face Camelia Bogdan

Camelia Bogdan este in prezent suspendata din functia de judecator, ca urmare a unei decizii date de CSM de excludere din magistratura. Ea a contestat aceasta decizie la Inalta Curte.

Este cea de-a doua excludere a sa, in primul caz, Inalta Curte a intors hotararea si a decis mutarea disciplinara timp de 6 luni la Curtea de Apel Targu Mures.

Ce face Lucian Netejoru

In mai 2019, Lucian Netejoru a fost numit de CSM la sefia Inspectiei Judiciare, pentru un nou mandat de trei ani. A fost unicul candidat pentru aceasta functie.

Judecatorul este considerat un apropiat al sefei CSM, Lia Savonea. De altfel, Lia Savonea a facut parte din comisia de concurs.

Primul mandat al lui Netejoru a expirat din 1 septembrie 2018, iar, potrivit legii, acesta mai avea dreptul la inca un mandat de 3 ani. Chiar daca mandatul sau expirase, el a condus mai multe luni institutia in baza unei OUG promovate de Tudorel Toader la solicitarea lui Liviu Dragnea.

Citeste si: Lucian Netejoru a obtinut un nou mandat la conducerea Inspectiei Judiciare, dupa dezbateri aprinse, desi a fost unicul candidat
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 28968 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@MasoriCoceanu'cugarteanu' 08.53

- de ce , ti-ai pierdut paiu' pentru limonada ? :o(((

"Cand poate fi exclus un "frate" din Masonerie? Cazul sefului Inspectiei Judiciare"

 

Calitatea de francmason nu se pierde decat in doua situatii:

demisia scrisa si depusa lojii sale si marii loge sau orientului de care depinde sau excluderea pentru fapte grave.

Prin deces, un "frate" ramane in masonerie si face parte din Lantul de Uniune cu toti cei trecuti la Orientul Etern. Numele sau este rostit in lojela fiecare intrunire.

Prin neplata cotizatiei, un "frate" poate fi exclus din loje, dar nu si din masonerie. Calitatea sa de mason este data de Initiere nu de plata unor taxe sau cotizatii.

Exista si posibilitatea "punerii in adormire", pentru x motive personale, de famile, de departare fata de loje si tara, boala, etc. Dar calitatea de mason ramane neatinsa.

Doar excluderea din masonerie prin hotararea tribunalului masonic (pentru fapte descrise in articol) este o discalificare definitiva din masonerie. Ea este comunicata tuturor lojilor si celorlalte Mari Loji si Orienturi din Lume! Excluderea este definitiva si irevocabila.

Dupa ce este descris in articol, domnul procuror Netejoru, FACE inca parte din Marea Loja Nationala din Romania. Ceea ce pune un serios dubiu fata de calitatile sale din Justitie.

 

@GWEILO Exact! Dar as adauga ca sunt primiti si multi cu iq-ul

submediocru spre slab (de tot) ... In plus, orice mason nu mai este un om liber, actioneaza la comenzile lojei, care de multe ori se manifesta ca o mafie de infractori ! Politicienii, magistratii, cei din armata, politie si servicii secrete n-ar trebui sa aiba voie sa faca parte din masonerie, decat daca sunt trimis acolo cu misiunea de a descoperi infractiunile mafiei masonilor ...

ce ma bucur pentru vestea data

uite o solutie pentru cei interesati sa scape de masonul isarescu. cat despre frigidsa soroista carmen bogdan, numai de bine. la jilava cu ea cat de curand. are dosar la parchet dar ziare com nu spune nimic. a fost reclamata de un justitiabil pentru abuz.

@medgin...M-ai acuzat de analfabetism

Te rog sa detaliezi.....unde, ce si cum am gresit.
In general sa stii ca am boala pe docentzii in limbi.
Daca telectu tau nu poate descifra mesaju meu lasa-l pe @dancilov sa o faca, el are capatzana mare si pricepe. Eu nu confund z.c. cu un cenaclu literar. Mergi acolo daca mesajele userilor te zgarie la ureche.

@niciolaedancilov 09:31 "de ce, ti-ai ...."

Fosilele sunt bine dispuse astazi, au chef de discutzii. Inseamna ca au alimentat correct: benzin la benzin si kokartz la kokartz. Direkt la bushon, fara pai.

 

FRANCMASONERIA este

MAFIA MEDIOCRILOR.

 

GWEILO Rank user: x5 10.09.2019, 01:02

Am sa transmit opinia dumneavoastra Regelui Suediei.
Daca vreti pot sa ii spun un cuvant si Reginei Angliei.
"MAFIA Mediocrilor" este suficient, sau doriti sa adaugati si alte lucruri mai personale?

Queen și sindicatul caramidarilor...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Freemasonry_and_women
Intrebare Rockefeller a fost mason și evreu , Braun și toți cei care au inființat ceea mai mare economie care a existat vreodată pe aceasta planeta ?!? ca am auzit ca Evreule ăla francez ,Rotchill .. Who!?!? mai trăiește și astăzi !!!!

Inainte de a transmite opiniile tale capetelor

incoronate nu uita sa-tzi scotzi paiul dintre b##i

Bre mosule

Sa bagi in aceiasi oala masoneria suedeza sau britanica cu aia romana e incorect. In multe tari masoneria e mai degraba un NGO care se ocupa de binefacere. In batatura mea astia administreaza case pentru saraci, strang bani pentru scopuri filantropice etc. Activitatea lor este perfect transparenta, auditata etc. In Romania e ca in Romania, totul cumva este deraiat, dus in caricatural si transformat in ce stim noi mai bine - o gascuta de hotzi care imita ceva ce nu pricep.

Craciuni si Masoneria ...

Ma distrează comentariile astea cum nu va inchipuiți!!! Deci , va Imaginați ca ăla din poze este vo’ elita care conduce lumea și Queen este măsoana:)) exista așa ceva ? sau poate a făcut operație și este transcenderea măcar... . pe ce planeta ... doamne așa ceva!!!?Masonii și peste prăjit...

 

Și ma refer la masoneria adevarata ...

Nu la cai verzi pe pereți 2-3 prieteni inființăm intr-un centru comercial părăsit o masonerie și gata . La fel ca și bisericile de peste tot in lumea asta ! Prea multe filme strica ... doamne!

 

@MosCraciun

@hello are dreptate, nu trebuie sa transmiti nimic capetelor incoronate, peste tot este la fel, o "secta" care se bazeaza pe relatii in toate domeniile pentru ca afacerile sa mearga ca unse legale sau ilegale.
De asemenea, orice mediocru cu 1000 Euro in buzunar are garantata initierea, nu mai vorbim de diferite si cotizatii pe viata, bani care se duc in buzunarul greilor, iar tu ramai un parlit cu banii luati dar cu calitatea de mason care nu te ajuta cu nimic in viata...

 

Satanisti cu shortul in fata isi dau in petec lol

documentativa fundatia pe care au infiintata si catile pe care le publica doar pentru scolile pe care trebuie sa le urmezi (daca vrei) dupa gradul 3 .Fraternitatea lucifera .
https://en.wikipedia.org/wiki/Lucis_Trust

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor