Ziare.com

Ce risca un magistrat care nu-si declara apartenenta la Masonerie. Culisele blocarii unui proces

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 13 Iunie 2019, ora 09:13

   

Ce risca un magistrat care nu-si declara apartenenta la Masonerie. Culisele blocarii unui proces
Omisiunea unui magistrat de a mentiona in cuprinsul declaratiilor de interese faptul ca este membru in Asociatia Marii Loje Nationale din Romania se circumscrie laturii obiective a infractiunii de fals in declaratii, din perspectiva exigentelor impuse de legislatia in vigoare, de a da declaratii corespunzatoare realitatii.

Dar, totusi, in anumite cazuri, s-ar putea renunta la aplicarea unei condamnari.

Aceasta ar fi concluzia Curtii de Apel Timisoara intr-un caz fara precedent, aflat pe rolul instantelor de judecata. Este vorba de procesul in care sunt implicati fostul sef al Politiei Romane, chestorul Liviu Popa (50 de ani), si judecatorul Ovidiu Galea (50 de ani) de la Tribunalul Bihor.

Cei doi au fost judecati pentru acuzatii de fals in declaratii in forma continuata, care au legatura cu apartenenta lor la Masonerie, aspect pe care nu l-au precizat niciodata in declaratiile de interese, care se depun anual.

Una din declaratiile cheie din acest caz: Un Mare Venerabil a povestit magistratilor din Timisoara secretele Masoneriei si cum sunt initiati ucenicii

AvertismenteleLa sfarsitul lunii aprilie, Curtea de Apel Timisoara a dat achitari in acest caz, iar in cazul infractiunilor de fals in declaratii, instanta a aplicat "avertismente."

"Nu poate fi retinuta solicitarea inculpatului Galea Ovidiu privind achitarea in temeiul art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C.p.p. pe motiv ca fapta nu exista, intrucat in cazul infractiunilor comisive prin omisiune se va putea retine ca fapta nu exista cand nu exista nicio obligatie de a actiona legala sau contractuala, precum si atunci cand nu se poate identifica o conduita anterioara a faptuitorului de a fi creat o stare de pericol ce a inlesnit rezultatul, deoarece pentru considerentele aratate in cauza s-a dovedit faptul ca inculpatul este membru in Asociatia MLNR si nu sunt incidente dispozitiile art. 16 lit. a Cod de procedura penala, deoarece exista declaratii de interese completate de catre inculpatul Galea Ovidiu prin care acesta nu a mentionat calitatea de membru in aceasta Asociatie, iar obligatia completarii declaratiei rezulta din dispozitiile legale mentionate, respectiv art. 111 din Legea 161/2003, art. 28 din Legea nr. 176/2010, declararea necorespunzatoare a adevarului fiind sanctionata de norma penala," motiveaza instanta.

Liviu Popa era Maestru VenerabilO motivare similara a fost si in cazul fostului sef al Politiei, Liviu Popa, concluzia instantei fiind aceea ca acesta a fost membru al Asociatiei MLNR, ca a participat la tinutele Lojii Tarii Crisurilor, care face parte din Asociatia MLNR, si a avut chiar si o functie de conducere in acea Loja, respectiv Maestru Venerabil.

In plus, Liviu Popa a platit contributii si cotizatii in contul asociatiei, iar in declaratia de interese din anul 2015 a completat apartenenta la Asociatia MLNR, "motiv pentru care nu poate fi retinuta solicitarea inculpatului privind achitarea sa potrivit art. 16 alin. 1 lit. a Cod de procedura penala, inculpatul cunoscand faptul ca face parte dintr-o asociatie."

"Forma de vinovatie proprie infractiunii de fals in declaratii, asa cum rezulta din formularea normei de incriminare, este intentia directa, intrucat in continutul acesteia se prevede ca actiunea faptuitorului de declarare necorespunzatoare adevarului se face in vederea producerii unei consecinte juridice pentru sine sau pentru altul, neavand relevanta daca, in concret, aceste consecinte s-au produs ori nu efectiv," motiveaza Curtea de Apel Timisoara.

A renuntat la aplicarea pedepseiTotusi, instanta a decis sa nu-i condamne pe cei doi, ci sa aplice prevederile articolului din Codul Penal referitoare la "renuntarea la aplicarea pedepsei".

"Evaluand toate aceste elemente se constata ca infractiunea savarsita prezinta o gravitate redusa, avand in vedere natura si intinderea urmarilor produse, mijloacele folosite, modul si imprejurarile in care a fost comisa, motivul si scopul urmarit, iar in raport de persoana inculpatilor, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acestia pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile acestora de indreptare, se apreciaza ca aplicarea unei pedepse ar fi inoportuna din cauza consecintelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestora," arata instanta.

Judecatorii mai precizeaza ca cei doi nu au antecedente penale, potrivit fiselor de cazier judiciar aflate la dosar, fata de acestia nu s-a mai dispus renuntarea la aplicarea pedepsei, nu s-au sustras de la urmarire penala sau de la judecata si nu au incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a participantilor, iar pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea imputata este mai mica de 5 ani.

SS a retras apelul in cazul GaleaIntregul proces urmeaza sa se mute la Inalta Curte, dupa ce procurorii de la Timisoara au declarat apel.

In cazul lui Ovidiu Galea, Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) s-a opus sa faca apel, asa ca judecatorul ramane cu avertisment. Procesul continua pentru ceilalti 8 inculpati din dosar.

Pe perioada cat a fost suspendat din magistratura, fiind judecat in acest caz, magsitratul a fost sef de cabinet la secretarul de stat Lilla Boglarka Debelka, din Ministerul Romanilor de Pretutindeni din Guvernul PSD.

Este interesanta decizia Inaltei Curti in acest caz, in problema omisiunilor facute de magistrati, care nu si-au declarat apartenenta la lojele masonice, in declaratiile de interese.

Asta in contextul in care procurorul Gheorghe Stan, seful SIIJ, a fost adjunctul sefului Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru - care a fost anchetat el insusi de DNA pentru ca nu a declarat ca este mason.

Cazul a fost inchis deoarece infractiunea pentru care era cercetat Netejoru s-a prescris.

Citeste si: Unicul candidat la sefia Inspectiei Judiciare: Eu sunt mandru ca am facut parte din Masonerie!

Ziare.com a solicitat motivarea in acest caz de la Curtea de Apel Timisoara, dar instanta a amanat comunicarea acesteia, dupa ce a invocat faptul ca "procesul de depersonalizare a hotararii necesita foarte mult timp."

Motivarea deciziei a fost postata pe www.rolii.ro
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 37125 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania tara tuturor riscurilor

Cand mergi la doctor e un risc , cand cumperi produse alimentare ....risc, cand esti judecat ...risc extrem daca nu ai bani , daca protestezi ...risc , si daca respiri profund ...risc ,risc . Riscul diminueaza doar cand furi

 

Vad ca se bat campii cu multa frenezie :) Cititi inca odata macar

titlul: "Ce risca un magistrat care nu-si declara apartenenta la Masonerie."

Francmasoneria este o societate, organizatie inscrisa in Registrul de Comert. Apartenenta la una dintre masonerii, fiindca sunt mai multe Mari Loji si Mari Orienturi, nu este ceva ilegal sau infamant.

In toate tarile occidentale, inclusiv in Anglia tara de nastere a masoneriei moderne, DOAR magistratii sunt OBLIGATI de a isi declara apartenenta si de a renunta la calitatea de franc-mason. In Romania este la fel. Numai magistratii au aceasta interdictie si trebuie sa se conformeze. Politicienii sau oricare alta categorie sociala, nu au nici o interdictie de apartenenta.

Cat despre excomunicari, de multa vreme biserica catolica a renuntat la aceasta stupiditate, numar importat de preoti fac parte din francmasonerie. Cat despre biserica ortodoxa, ea nu face excomunicari, ea te decapiteaza direct. Ea traieste inca in Evul Mediu.

Ce a adus masoneria lumii occidentale? Nu aveti decat sa cautati pe Google "masoni celebri" si citind lista veti intelege rapid. Ceea ce ma surprinde insa este admiterea in masonerie a unor Adrian Nastase sau altora de teapa lui. Trebuie sa fie ceva specific romanesc, mioritic.

 

Fraterniatatea de satanisti cu shortuletul in fata :)

Nu crdeti intrebati la urmatore confeiune preotului dumenavoastra de ce sint excomunicati daca faci parte din rindul lor . :)
O organizati finatatsa prin lucifer trust Dupa dorina lui Albert Pike
In Scottish Rite dupa intiere vei deveni de gadul 3 pina la gadul de 33 max Multi nu ajung la maximum oricum .Organizatie priramidala care trebuie sa mergi la scola si sa dai examenele sa inaintezi in grad unde spre sfrist vei deveni parte din trustis. Shcola pe linga alte donati le vei plati tu iar astazi (Lucytrust asia se numese astazi )iar carti si clases profesori finatat de compania de mai sus Lucifer trust .

https://i.ebayimg.com/17/!BhTH,FQ!2k~$(KGrHqUH-CcEsMusTr4mBLIe!k5SWQ~~_35.JPG
lol
http://oriental453.com/Main/structure-of-freemasonry/

 

Tara primitiva,magistrati inconstienti si inculti,arata ca BOR si-a

obtinut ceea ce doreste: incriminarea de a fi membru intr-o miscare esoterica.
De cand a devenit o miscare interzisa ptr care fapt trebuie sa te anunti in scris ca faci parte din ea,in timpul tau liber!?!Daca eu fac parte din miscarea,sau clubul Liberilor Cugetatori,sau al Ateistilor convinsi,trebuie sa dau cu subsemnatul si sa declsr acest luru!?! Cea mai mare crretinitate posibilia in anii 2029. Romania de astazi condusa de idyotzi functionali.

o absurditate

nici isarescu nu si-a declarat apartenenta la masonerie si nu pateste nimic. nu mai spun de nastase, ilie barna sau ciolos/

 

@mugurdefluier,de ce nu te duci sa fluieri in alta parte si sa iti

publici aberatiile absolut tamppite pe wall ul tsu !?!
Organizatie fnantata " prin lucifer". Da-ne si noua adresa " lui lucifer" sa-i scriem o felicitare de ziua lui.Esti o minte ingusta care face umbra pe mamant degeaba.....

 

Si daca sunt inregistrati la servicii - desi nu au voie -

risca aceeasi pedeapsa.

 

Magistratul mason nu este independent

Obligatia de a-si declara apartenenta la Masonerie a fost instituita dupa ce s-a constatat ca magistratii primesc ordine pe linie masonica despre cum sa solutioneze procesele.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor