130 de instante si parchete cer desfiintarea SS: Judecatorii din fieful Liei Savonea au votat pentru reformarea Sectiei

Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 15:23
9278 citiri
130 de instante si parchete cer desfiintarea SS: Judecatorii din fieful Liei Savonea au votat pentru reformarea Sectiei
Foto: Arhiva Pixabay

130 de parchete si instante din tara, in care in ultimele zile s-au intrunit Adunarile Generale ale magistratilor, s-au pronuntat pentru desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala, au precizat surse judiciare pentru Ziare.com.

Aici intra si procurorii din marile parchete, DNA, DIICOT si din Parchetul General

UPDATE Adunarea generala a judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti, considerata fieful sefei CSM, Lia Savonea, si-a impartit voturile in cazul Sectiei Speciale: 75 de judecatori au fost pentru reformarea acestei structuri de parchet, 62 pentru desfiintarea acesteia si 29 pentru mentinerea SS, potrivit unor surse judiciare.

In schimb, la Tribunalul Ilfov, considerat fieful unui alt membru CSM influent, Evelina Oprina, judecatorii au votat in majoritate pentru desfiintarea Sectiei Speciale.

Numarul instantelor si parchetelor care au votat abrogarea Sectiei Speciale este de aproximativ 130, au declarat surse judiciare pentru Ziare.com, dar procesul de votare continua in acest moment.

Printre marile instante care au votat pentru desfiintarea SS se numara si Curtea de Apel Constanta.

Pe de alta parte, trei instante au votat in majoritate, in adunarea generala, mentinerea Sectiei Speciale, explica surse judiciare citate de Ziare.com: Curtea de Apel Oradea, Curtea Militara de Apel Bucuresti si Judecatoria Hunedoara.

Cine a votat vineri

Printre instantele si parchetele unde magistratii au votat in aceasta dimineata desfiintarea Sectiei Speciale sunt: Tribunalul Timis, Tribunalul Constanta (majoritate covarsitoare - doar 1 vot pentru mentinerea SS), Tribunalul Dolj, Tribunalul Ialomita, Tribunalul Olt, Tribunalul Specializat Mures, Parchetul Tribunalului Gorj si Parchetul Curtii de Apel Dolj.

Au fost insa cazuri in care presedintii de instante nu au vrut sa organizeze adunarile generale, dar magistratii insista pentru a se vota temele lansate de Catalin Predoiu.

Pana joi seara votasera aproximativ 100 de instante si parchete - 101 parchete si instante din tara ii raspund lui Predoiu: Vrem desfiintarea Sectiei Speciale

Solicitarea lui Predoiu

Magistratii din Romania s-au reunit pentru a raspunde celor patru intrebari adresate de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Amintim ca Predoiu a solicitat, miercuri, magistratilor din Romania un punct de vedere legat de patru teme majore privind Justitia din Romania: pensionarea anticipata a magistratilor, trecerea la completuri de apel formate din 3 judecatori, noul ciclu temporal de scolarizare la INM si daca se impune desfiintarea SS.

Cele 4 intrebari

1. Schema de pensionare anticipata a magistratilor. S-ar impune sau nu prorogarea intrarii in vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?

2. Trecerea la completuri de 3 judecatori in apel. Consideram pertinente aceleasi intrebari mentionate supra la pct. 1.

3. Noul ciclu temporal de scolarizare la INM. Consideram pertinente aceleasi intrebari mentionate supra la pct. 1.

4. Sectia pentru Investigarea Infractiunilor Speciale din Justitie. Se impune desfiintarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a infiintat si revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a infiintat si in ce sens anume?

I.S.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#parchete Sectia Speciala, #instante Sectia Speciala, #catain predoiu sectia speciala , #magistrati