Ziare.com

Casa de Sanatate, obligata de instanta sa plateasca tratamentul unei paciente dintr-o clinica privata

de Ionel Stoica
Vineri, 16 August 2019, ora 19:55

   

Casa de Sanatate, obligata de instanta sa plateasca tratamentul unei paciente dintr-o clinica privata
Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) trebuie sa plateasca unei paciente tratate intr-o clinica privata suma de 68.958,21 lei, reprezentand investigatii si tratamente medicale, potrivit unei decizii data de Judecatoria Sectorului 1. Sentinta nu este definitiva.

Femeia este din comuna Cosereni (Ialomita) si a ajuns sa fie tratata intr-o clinica privata din Capitala dupa ce marile spitale de urgenta de stat din Bucuresti au refuzat internarea ei, motivand lipsa de paturi.

"S-a aflat intr-o stare de nevoie acuta, avand a alege intre viata si apelarea la servicii private de sanatate", explica Judecatoria Sectorului 1 de ce a dat aceasta decizie.

Refuz pe linie

Povestea femeii a inceput pe 9 octombrie 2015, atunci cand a fosta dusa cu ambulanta la Spitalul Municipal Urziceni (Ialomita), avand probleme respiratorii. Medicul de garda de la Urziceni i-a acordat primul ajutor, dar a solicitat transfer rapid intr-o unitate medicala cu dotari superioare, deoarece situatia pacientei se agravase si femeia intrase in coma.

Medicul a solicitat in zadar ca pacientul sa fie transferat la Spitalul Judetean Slobozia, Spitalul de Urgente "Floreasca" Bucuresti, Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni" Bucuresti sau Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Primea acelasi raspuns: refuzam transferul. Nu avem paturi libere.

In aceasta situatie, fiica pacientei a cerut transferul de urgenta la o clinica privata, lucru care s-a si realizat imediat. Costurile spitalizarii au fost achitate de pacient, desi era asigurat, iar serviciile medicale in acest caz sunt decontate de stat.

Reactia magistratilor

Cazul i-a revoltat pe magistratii de la Judecatoria Sectorului 1, care au explicat ca Statul Roman trebuie sa aiba grija de cetatenii sai si sa le asigure tratament medical. Instanta arata ca Parlamentul nu numai ca a tolerat, dar a si incurajat formarea de spitale private, tocmai pentru a evita astfel de situatii.

"Instanta apreciaza ca aceasta situatie in care desi medicul curant al reclamantei IR (pacienta- n.red.) a apreciat ca este nevoie de internarea intr- un alt spital public, cu competente (si dotari) superioare, iar cererea sa nu a putut fi satisfacuta ca urmare a lipsei de locuri in spital, este incompatibila cu grija pe care trebuie sa o poarte Statul Roman asupra cetatenilor sai, trebuind sa se asigure ca astfel de situatii sunt evitate.

Fiind notorie deja dotarea precara a sistemului medical al tarii noastre, legiuitorul nu numai ca a tolerat, dar a si incurajat formarea de spitale private, la care asiguratii CASMB sa recurga in ipoteza in care le este imposibil sau nu doresc sa se adreseze sistemului public de sanatate.

Situatia reclamantei a fost una in care i-a fost imposibil sa aleaga sistemul public de sanatate, nu din pricina unei alegeri voluntare, ci chiar din pricina faptului ca sistemul public de sanatate i-a refuzat in mod constant tratamentul, locul de internare (Spitalul Municipal Urziceni) aratand ca este necompetent medical sa o trateze si numeroase spitale din Bucuresti refuzandu-i primirea pe temeiul lipsei de locuri," motiveaza decizia Judecatoria Sectorului 1.

Judecatori: Era o stare de necesitate

Trebuie spus ca in timpul procesului, CASMB a insistat ca aceste servicii nu pot fi decontate din cauza faptului ca nu a fost urmat traseul administrativ complex, reglementat de mai multe HG-uri si legi, care arata ca nu este decontata de casa de asigurari "asistenta medicala la cerere".

Judecatorii au respins acest punct de vedere.

"Reclamantei ii era imposibil sa efectueze alte demersuri, decat acelea pe care deja le-a intreprins, alegand pentru salvarea vietii, prin intermediul fiicei sale, sa apeleze voluntar la un spital din afara sistemului public, la care s-a internat sub contract si la care a reusit sa-si amelioreze starea," explica magistratii.

Instanta atrage atentia ca atunci cand a fost incheiat contractul cu clinica privata, "reclamanta a actionat intr-o adevarata stare de necesitate, avand de ales intre, cel mai probabil, deces, si apelarea la serviciile sistemului privat de sanatate".

Apelul la Constitutie si CEDO

Instanta considera atitudinea pacientei una fireasca si rezonabila, in conditiile in care a depus toate demersurile pentru a obtine tratamentul in cadrul sistemului public de sanatate, singura sa sansa de salvare venind din partea sistemului privat de sanatate.

"In schimb, atitudinea paratei CASMB instanta o gaseste reprobabila, in conditiile in care recunoaste ca sistemul public de sanatate nu i-a putut acorda asistenta medicala, totusi refuza decontul, apreciind ca este vorba de asistenta medicala voluntara.

Desi strict formal pozitia CASMB este una legala, instanta, in virtutea art. 2 din CEDO (Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege - n.red.) si art. 22 din Constitutie (Dreptul la viata si la integritate fizica si psihica - n.red.) este nevoita sa intervina si sa statueze ca reclamanta nu a avut o alegere reala, ci s-a aflat intr-o stare de nevoie acuta, avand de alege intre viata si apelarea la servicii private de sanatate", conchide Judecatoria Sectorului 1.

Magistratii au aratat ca in cazul pacientei, prejudiciul suferit ca urmare a protejarii vietii sale trebuie sa fie reparat, pe de o parte, spre a nu fi saracit patrimoniul sau si, pe de alta parte, a se incerca a se evita aceasta conduita nefericita care a mai atras, in trecut, condamnarea Romaniei in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

CASMB a contestat decizia Judecatoriei Sectorului 1, iar procesul s-a mutat la Tribunalul Bucuresti.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19760 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

parnaiasii pesedisti au facut

legi pt puscariasi, sa le fie redusa pedea[sa, sa primeasca bani ca despagubiri, sa fie respectati, sa fie scarpinati intre coarne, sa li se dea concedii, sa faca puscaria acasa, sa li se dea de toate ca sa mai fure si ca sa ucida.
cand vine vorba de platitorul de taxe aflat in coma, bolnav pe care statul spune ca nu are unde sa il trateze, desi este ASIGURAT,legea spune ca trebuie sa-si plateasca singur spitalizarea la privat si daca nu are bani, sa moara!!!
chiar daca este ASIGURAT!!!
astea sunt legile pe care le da organizatia criminala psd.

 

 

Pai, doamna Dancila...

... ne-a spus recent ca s-au facut scoli, spitale...
Unde-s?!

 

 

Birocratia sufocā Romania

Aici nu e vorba de un partid sau altul, nu numai psd a guvernat in ultimii 30 de ani, aici e vorba de institutii care nu functioneazā cum trebuie. E vorba de OAMENI. Ne-am dezumanizat, ne-am abrutizat, nu mai avem respect pentru concetātenii nostri.

 

 

tov ispas, poate nu stii dar psd a fost la

guvernare cam 80% din astia 3o de ani.
presedinti n-a avut, dar la guvernare a fost cu duiumul, ca sa zic asa.

 

 

Nu mai vorbi prostii!

PSD cu satelitii sai au guvernat aproape 30 de ani. Singurele exceptii au fost guvernele Boc si Isarescu, cca. 4 ani.
Respect pentru concetateni exista, dovada "#construimun spital". Si numeroasele donatii pentru semenii nostri bolnavi, aflati la necaz, care trebuie sa se opereze in strainatate si n-au bani, iar statul nu-i ajuta cu nimic.
Institutiile sunt ineficiente ca sunt impanate cu neamuri si amante de la pesedeaua hoata, iar banii se fura in draci. Sau ai uitat de Hexifarma? Ai uitat de Secureanu? Ai uitat de Luncan? Ai uitat de spitalul de arsi, unde in loc de ce trebuie, s-au cumparat aparate de frumusete? Ai uitat de Duicu si "afacerile" lui medicale? Si altele, si altele...

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor