CSM discuta schimbarea legii care permite reintrarea in magistratura strict pentru a incasa pensia speciala

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 11:17
6616 citiri
CSM discuta schimbarea legii care permite reintrarea in magistratura strict pentru a incasa pensia speciala
Foto: captura video CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii discuta, joi, daca sesizeaza Ministerul Justitiei cu o propunere de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in cazul fostilor procurori si judecatori care revin in magistratura in baza unui simplu interviu, lucreaza cateva luni si apoi fac cerere de pensionare si beneficiza de pensie de serviciu.

Propunerea principala vizeaza ca in astfel de cazuri procurorii si judecatorii care au revenit in functii sa stea o perioada minima de cel putin 5 ani.

Pe de alta parte, sunt si voci in magistratura care cer anularea completa a procedurii de revenire in magistratura in baza unui simplu interviu. Aceasta procedura a fost introdusa in lege de coalitia PSD-ALDE prin pachetul de modificari legislative care a vizat Legile Justitiei.

Una dintre propunerile legislative discutate in comisiile CSM a vizat si cazurile fostilor procurori si judecatori care au intrat in politica sau au ocupat functii publice sustinute politic. Plenul CSM urmeaza sa discute daca in astfel de cazuri se impune o interdictie de 2 ani de la ocuparea postului, pentru a reveni in magistratura.

Se discuta si situatia de la Inalta Curte

In discutiile din CSM apare si modificarea unui alt articol din Legea 303/2004, cel in cazul fostilor magistrati de la Inalta Curte care pot reveni pe functie sau pe o alta functie de judecator ori procuror sau pot opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen.

Aceasta este prevederea: "Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie carora le-a expirat mandatul pentru care au fost numiti ori, dupa caz, sunt eliberati din motive neimputabile isi pastreaza gradul dobandit in ierarhie si pot ocupa o functie de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si pot reveni pe functia de magistrat detinuta anterior sau pe o alta functie de judecator ori procuror sau pot opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen."

Cazul Silinescu-Gherbovan

Discutiile au pornit dupa ce mai multi fosti procurori si judecatori au reintrat in magistratura pentru cateva luni, apoi au depus cerere de pensionare. Unul dintre cazurile celebre aste al judecatorului Claudia Silinescu Gherbovan de la Tribunalul Ilfov, care a cerut pensionarea, dupa doar 6 luni de activitate.

Potrivit unei surse din magistratura, pensia unui judecator cu grad de tribunal este intre 16.000 si 18.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#CSM pensie speciala, #CSM magistarti, #csm modificare legislativa , #magistrati