DOCUMENT CSM motiveaza in regim de urgenta avizul negativ pentru proiectul desfiintarii Sectiei Speciale. Cum s-au impartit taberele in Consiliu

Vineri, 12 Februarie 2021, ora 08:21
14986 citiri
DOCUMENT CSM motiveaza in regim de urgenta avizul negativ pentru proiectul desfiintarii Sectiei Speciale. Cum s-au impartit taberele in Consiliu
Lia Savonea este unul dintre partizanii Sectiei Speciale. Foto: Hepta

Consiliul Superior al Magistraturii a dat joi seara aviz negativ pentru proiectul de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, initiat de Ministerul Justitiei. Motivarea deciziei a fost trasmisa joi seara catre ministrul Justitiei, Stelian Ion.

Rezultatul votului din CSM, la capatul unei sedinte care a durat aproximativ opt ore: 11 - Aviz negativ, 7 - Aviz favorabil si 1 - Aviz favorabil cu observatii. Avizul CSM este unul consultativ.

Pe lista celor care si-ar fi shimbat pozitia s-ar afla actualul presedinte al CSM, Bogdan Mateescu, care anterior se opunea infiintarii Sectiei Speciale, si procurorul Codrut Olaru, care se abtinea, de regula, in momentele cheie, de la votul privind Sectia Speciala.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com cum s-au impartit taberele in cazul acestui vot. Cele 11 voturi ar fi venit de la judecatorii Lia Savonea, Bogdan Mateescu - seful CSM, Corina Corbu - sefa Inaltei Curti, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Simona Marcu, Margareta Tint, Mariana Ghena si de la procurorul Codrut Olaru - fost sef DIICOT. Impotriva desfiintarii au votat si cei doi membri ai societatii civile: Victor Alistar si Romeu Chelaru.

Pentru desfiintare au votat doi judecatori - Mihai Balan si Andrea Chis, cinci procurori - Cristian Ban, Nicolae Solomon, Florin Deac, Tatiana Toader, Gabriela Scutea - procuror general al Romanie si ministrul Justitiei, Stelian Ion.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a anuntat ca va sustine vineri, ora 10.00, o conferinta de presa, la sediul Ministerului.

Motivarea

"Solutia normativa propusa nu este insa insotita de instituirea unor garantii menite sa dea eficienta principiului independentei justitiei prin asigurarea unei protectii adecvate a judecatorilor si procurorilor impotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor", a considerat Plenul CSM.

"Solutia normativa propusa nu este insa insotita de instituirea unor garantii menite sa dea eficienta principiului independentei justitiei prin asigurarea unei protectii adecvate a judecatorilor si procurorilor impotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor.

Astfel de garantii se regaseau in forma anterioara a proiectului de act normativ si ar fi putut constitui o baza pentru initierea unei analize consistente care sa ofere solutiile potrivite pentru protejarea independentei justitiei. In mod regretabil insa, aceste garantii au fost calificata drept superimunitati in unele luari de pozitie publice inclusiv ale unor reprezentanti ai celorlalte puteri in stat", a aratat Plenul CSM.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Lia Savonea, #CSM Bogdan mateescu, #Lia Savonea sectia sepciala, #aviz sectia speciala , #magistrati