Guvernul a dat OUG pentru sectia speciala de anchetare a magistratilor, fara avizul CSM UPDATE Toader a eliminat CSM din numirea conducerii sectiei

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 18:30
20670 citiri
Guvernul a dat OUG pentru sectia speciala de anchetare a magistratilor, fara avizul CSM UPDATE Toader a eliminat CSM din numirea conducerii sectiei
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o ordonanta de urgenta care vizeaza sectia speciala de anchetare a magistratilor, prevazuta in modificarile aduse la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca ordonanta de urgenta a fost adoptata in contextul in care "pe data de 23 iulie a intrat in vigoare legea 207 pentru modificarea legii 304/2004 privind organizarea judiciara".

"Legea 207 prevede infiintarea acelei mult discutate sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie. Se mai prevede ca in 3 luni de la intrarea in vigoare a legii, sectia trebuie operationalizata, adica sa functioneze. Mai e o perioada scurta de timp si la nivelul CSM nu au fost demarate procedurile pentru operationalizarea sectiei.

Am considerat necesara promovarea acestei OUG pentru faptul ca la data de 23 octombrie DNA nu mai are competenta, potrivit legii, sa investigheze acele fapte, iar sectia nou infiintata pe hartie, nefiind operationalizata, nu poate sa le preia si sa continue activitatea de urmarire penala.

S-ar crea un blocaj, pentru ca, pe de o parte, DNA isi pierde competenta cu privire la faptele posibile comise de catre subiectii calificati enuntati, iar, pe de alta parte, sectia nu ar deveni operationala", a declarat Tudorel Toader, la Palatul Victoria.

In raportul preliminar dat publicitatii in luna iulie de Comisia de la Venetia se recomanda Romaniei sa reconsidere ideea infiintarii acestei sectii speciale pentru magistrati. Comisia de la Venetia urmeaza sa adopte raportul final cu privire la modificarea legilor Justitiei in data de 19 octombrie.

Citeste mai multe despre: Comisia de la Venetia desfiinteaza Legile Justitiei: Afecteaza independenta magistratilor

Care va fi procedura temporara

Ministrul Justitiei a anuntat si care sunt "elementele de noutate" aduse prin ordonanta de urgenta adoptata astazi.

"In lege se prevede ca sectia functioneaza cu pana la 15 procurori (...) Ca sa evitam aceasta ambiguitate, in ordonanta s-a prevazut in mod expres ca sectia va functiona cu 15 procurori. Se organizeaza concursuri de ocupare a functiei de procuror sef de sectie si a cel putin o treime dintre cei cu executie", a anuntat ministrul.

In vederea acestor concursuri va fi constituita o comisie formata din 4 membri CSM, dintre care un procuror si 3 judecatori, comisia putand functiona "chiar si in trei, adica in absenta oricaruia dintre membri", mai prevede actul normativ adoptat astazi.

Tudorel Toader a mai anuntat ca toti cei care indeplinesc conditiile legale si isi doresc sa faca parte din aceasta sectie speciala de investigare a magistratilor au un termen la dispozitie in care isi pot depune candidaturile la "directia de resurse umane a CSM".

Aceasta va verifica dosarele si le va transmite la "comisia care examineaza dosarele de candidatura, organizeaza un interviu, urmareste indeplinirea unor criterii legale, indeplinirea competentelor manageriale pentru cei care isi doresc functia de procuror sef, eventual adjunct, stabileste castigatorii - cel mai bine plasati dintre candidati, eventual care sunt cei mai bine plasati", a mai explicat ministrul.

De asemenea, Tudorel Toader a reamintit ca ordonanta de urgenta se va publica "astazi sau maine" in Monitorul Oficial, iar dupa ce va intra in vigoare, procurorul general al PICCJ, "unde va functiona sectia, are un termen in care sa asigure buna desfasurare a activitatii, adica spatiile necesare, personalul auxiliar, personalul de specialitate, aparatura si cele necesare desfasurarii activitatii".

UPDATE "Tudorel Toader a scos Plenul CSM din ecuatia numirii sefilor Sectiei pentru investigarea coruptiei din justitie, care o sa-i investigheze pe magistrati", au explicat surse din magistratura, pentru Ziare.com, efectele ordonantei de urgenta.

Plenul trebuia sa discute, joi, nota privind organizarea concursului, dar Toader a preferat varianta ordonantei.

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca Tudorel Toader a trimis abia astazi la CSM textul ordonantei. "L-a trimis la ora 16.25, prin e-mail. Ordonanta nu este avizata de Consiliu", au explicat sursele citate.

Situatia ar fi similara cu cea din cazul sefilor Inspectiei Judiciare, cand Toader a preferat sa dea OUG de prelungire a interimatelor actualilor sefi.

"Organizarea concursului pentru numirea in functia de procuror sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (DRUO 19210) ", este la punctul 14 pe ordinea de zi.

Pe de alta parte, surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca avizul CSM era necesar. Potrivit surselor citate, CCR a stabilit ca limitele constitutionale ale competentelor CSM au fost lamurite anterior de Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 901 din 17 iunie 2009, care a retinut ca obligativitatea avizului CSM pentru legiuitor se refera "numai la actele normative care privesc in mod direct organizarea si functionarea autoritatii judecatoresti, precum modul de functionare al instantelor, cariera magistratilor, drepturile si obligatiile acestora".

Un alt motiv de nemultumire pentru magistrati este ca, potrivit noilor modificari operate de Tudorel Toader, sefii Sectiei vor fi numiti doar pe baza unei scrisori de intentie, fara a le fi testate abilitatile de management, asa cum este stabilit in lege, au mai declarat sursele citate.

Ce se intampla cu dosarele de la DNA

Un alt anunt important a fost facut cu privire la dosarele care ii privesc pe magistrati.

"In momentul in care sectia s-a operationalizat, la data de 23 octombrie, sectia va prelua de la DNA dosarele in curs, dar si dosarele solutionate, adica cele aflate in depozitul actual al DNA, din arhiva.

Dat fiind caracterul provizoriu, evident ulterior se vor constituti comisiile prevazute de lege, vor fi ocupate toate cele 15 posturi de procurori necesare bunei desfasurari a activitatii respectivei sectii", a mai subliniat ministrul Justitiei.

Tudorel Toader nu a spus cum va fi stabilita comisia de 4 magistrati din CSM care va decide viitoarea componenta a sectiei disciplinare, invitandu-i pe toti cei interesati sa citeasca textul ordonantei de urgenta.

Potrivit unor surse politice, inainte de sedinta de guvern, s-a pus in discutie infiintarea unei comisii formate din trei membri din Sectia pentru judecatori din CSM si unul din Sectia pentru procurori din CSM, care urmeaza sa intervieveze candidatii pentru sefia Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie si sa-i numeasca in functii.

"Masura este pentru accelerarea numirii unor sefi ai acestei sectii", au explicat sursele politice pentru Ziare.com. Interviul urmeaza sa se faca doar pe o scrisoare de intentie, nu pe baza de proiect de management. Sursele citate au explicat ca urma sa fie pusa o dispozitie potrivit careia comisia putea sa functioneze si in 3 membri.

Guvernul nu a publicat inca forma OUG trimisa la Monitorul Oficial.

Amintim ca Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat, pe 19 septembrie, regulamentele sectiei speciale de investigare a infractiunilor din Justitie, la sedinta participand si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si procurorul general Augustin Lazar.

Infiintarea unei sectii de investigare a procurorilor si judecatorilor, care are competente exclusive de a cerceta infractiunile savarsite de judecatori si procurori, este una din cele mai importante modificari aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, promulgata de presedintele Klaus Iohannis in 20 iulie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#OUG Toader sectie speciala anchetare magistrati , #magistrati