Magistratii cer CSM sa nu plateasca 18 milioane de euro pe un sediu nou UPDATE Conducerea CSM nu renunta

Luni, 22 Iulie 2019, ora 19:36
7043 citiri
Magistratii cer CSM sa nu plateasca 18 milioane de euro pe un sediu nou UPDATE Conducerea CSM nu renunta
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Doua asociatii de magistrati, "Forumul Judecatorilor din Romania" si "Initiativa pentru Justitie", se arata ingrijorate de intentia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a achizitiona un imobil, in valoare de 18 milioane euro, in scopul de a-l transforma in sediu al institutiei.

Cele doua asociatii solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa renunte la aceasta achizitie, iar Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor Publice sa realoce suma destinata ei catre investitiile cu adevarat urgente pentru sistemul judiciar, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

In proiectul "Cartierului pentru Justitie" este prevazut un sediu nou pentru CSM, iar multe parchete si instante isi desfasoara activitatea in conditii improprii, sunt argumentele acestora. Asa ca banii ar trebui realocati catre investitiile cu adevarat urgente pentru sistemul judiciar.

"O investitie extrem de costisitoare in contextul in care se deruleaza un proiect guvernamental de construire a unui sediu adecvat", arata comunicatul de presa.

Anuntul CSM

Precizarile vin dupa ce CSM a declansat procedura de achizitionare a unui imobil, ca sediu nou, in suprafata de nu mai putin de 12.000 mp, ale carui costuri se ridica la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 de euro) . In prezent, CSM are sediul intr-un imobil inchiriat.

Magistratii arata ca este vorba de o investie considerabila, in conditiile in care nevoile de resurse de finantare pentru sistemul judiciar sunt in continuare nesatisfacute.

"Inconvenientele invocate in privinta actualului sediu al CSM se regasesc in fapt in aproape toate instantele si parchetele din tara, si sunt mult mai grave.

Astfel, numeroase instante si parchete functioneaza in cladiri inchiriate, in conditii improprii (imobile mizere in care nu s-au mai efectuat reparatii de zeci de ani, spatii insuficiente in arhive si registraturi sau spatii de birouri supraaglomerate, grupuri sanitare insalubre sau de dimensiuni liliputane), iar sediile a numeroase instante si parchete nu au ventilatie naturala, in unele cazuri birourile neavand nici lumina naturala", se arata in comunicatul de presa.

Magistratii spun ca starea de degradare, in unele cazuri dramatica, a sediilor unor instante si parchete a fost documentata de Asociatia Forumul Judecatorilor intr-un studiu care a fost facut public la sfarsitul anului 2017, intre sediile cu cele mai grave deficiente aflandu-se si cel al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Daune morale pentru un procuror

In plus, ei reamintesc ca in luna mai a acestui an, Tribunalul Bucuresti a acordat unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti daune de 14.400 de euro pentru prejudiciul suferit din cauza conditiilor improprii de munca in ultimii 3 ani.

Asta in conditiile in care s-a constatat ca lucreaza intr-un birou de 20 mp cu inca 11 procurori, carora li se adauga vizitatori sau persoane chemate la audieri, in medie 4-5 persoane, birou in care se afla aparatura electronica (monitoare, calculatoare, imprimante) care genereaza campuri electromagnetice si viciaza aerul, in care, in lipsa dulapurilor, dosarele stau pe podea, si in care lumina naturala este suficienta doar pentru cei care lucreaza in apropierea ferestrelor.

"Or, conditii asemanatoare se intalnesc frecvent si in instantele judecatoresti din Romania", se mai arata in comunicatul de presa.

Proiectul guvernamental

Magistratii precizeaza ca achizitionarea de catre CSM a unui sediu nou este cu atat mai surprinzatoare cu cat edificarea unui astfel de sediu pentru aceasta institutie a fost prevazuta de Guvern a se realiza in cadrul "Cartierului pentru Justitie", ce va reuni sediile a numeroase instante si parchete din Bucuresti.

"In ipoteza in care Consiliul Superior al Magistraturii alege sa cumpere un imobil exclusiv pentru nevoile sale, la un pret considerabil, ceea ce presupune un efort bugetar pe masura, exista riscul ca proiectul "Cartierul pentru Justitie", precum si investitiile atat de necesare pentru crearea unor conditii decente la locul de munca in numeroase sedii de instante si parchete sa fie amanate sau chiar stopate", spun magistratii.

Cele doua asociatii solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa renunte la aceasta achizitie, iar Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor Publice sa realoce suma destinata ei catre investitiile cu adevarat urgente pentru sistemul judiciar.

"De asemenea, cerem Ministerului Justitiei (in actuala conducere si in cea anterioara) sa precizeze din ce fonduri se finanteaza aceasta investitie si de ce considera ca achizitionarea unui asemenea sediu este o investitie prioritara in raport cu nevoile extrem de urgente ale sistemului judiciar", conchid magistratii.

UPDATE Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis, luni, un comunicat, in care raspunde acuzatiilor celor doua asociatii de magistrati.

"Consiliul Superior al Magistraturii s-a preocupat constant, inca de la preluarea actualului mandat, de starea financiara si necesarul de investitii care trebuie efectuate in infrastructura instantelor judecatoresti si parchetelor", se arata in comunicatul de presa, citat de News.ro.

Institutia precizeaza ca a fost constituit, inca din anul 2017, Grupul de lucru care a intocmit documentatia necesara imbunatatirii infrastructurii si starii resurselor financiare ale instantelor judecatoresti si parchetelor pe baza propunerilor formulate de acestea, pe care a inaintat-o Ministerului Justitiei in calitatea sa de ordonator principal de credite.

La data de 15 iulie 2019 a avut loc sedinta Sectiei de Judecatori, in cadrul careia au fost analizate impreuna cu Ministrul Justitiei solutiile necesare pentru eliminarea deficientelor cronice de investitii in sistemul judiciar, deficiente care afecteaza atat personalul instantelor judecatoresti si parchetelor, cat si beneficiarii actului de justitie, respectiv justitiabilul.

"In acelasi context, trebuie subliniat ca de-a lungul timpului au fost efectuate mai multe demersuri pentru alocarea unui sediu corespunzator destinat desfasurarii activitatii si pentru Consiliului Superior al Magistraturii, insa acesta au ramas fara rezultat. Precizam ca, de aproximativ 14 ani, Consiliul Superior al Magistraturii functioneaza intr-un sediu impropriu, inchiriat de la entitati private, pentru care s-a platit catre acestea o chirie in valoare totala de 9.138.508 euro din fonduri publice", a mai transmis CSM.

Sursa citata a precizat ca, prin HG nr. 949/2018, Guvernul a pus la dispozitie suma necesara achizitionarii unui sediu corespunzator necesitatilor de functionare a Consiliului, fonduri care nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instantelor si parchetelor, alocarea bugetara fiind realizata in mod separat, ca urmare a aprobarii parametrilor tehnico-economici ai investitiei.

"Consiliul Superior al Magistraturii asigura opinia publica de faptul ca demersurile efectuate cu privire la achizitionarea unui nou sediu sunt transparente si eficiente in realizarea obiectivelor de investitii ale institutiei si ca va continua sa se implice sustinut pentru rezolvarea problemelor de infrastructura si resurse financiare ale instantelor judecatoresti si parchetelor", se mai arata in comunicatul CSM.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#achizitie sediu CSM, #CSM achizitie sediu nou, #magistrati CSM sediu , #magistrati