O mie de magistrati se plang de lipsa consultarilor pe legea salarizarii bugetarilor

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 21:51
2962 citiri
O mie de magistrati se plang de lipsa consultarilor pe legea salarizarii bugetarilor
Foto: Site Curtea Constitionala a Romaniei.

Peste o mie de judecatori si procurori si-au declarat sustinerea fata de un memoriu in care se atrage atentia asupra problemelor aparute in ceea ce priveste stabilirea si plata remuneratiei acestora, precum si fata de lipsa de consultare a corpului magistratilor cu privire la proiectul de lege privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Potrivit memoriului adresat Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Guvernului, Ministerului Justitiei si Ministerului Muncii, pana in prezent si-au declarat sustinerea 1.004 magistrati de la instantele si parchetele de pe tot cuprinsul tarii.

Autorii memoriului transmis, miercuri, arata ca in privinta proiectului legii de salarizare a personalului platit din fonduri publice sunt scoase in evidenta mai multe dezechilibre intre cele trei puteri - legislativa, executiva si judecatoreasca - raportat la cuantumul superior al indemnizatiilor recunoscute persoanelor care ocupa functii de demnitate publica alese sau numite.

Documentul citeaza atat jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, cat si cea a altor Curti Constitutionale din Uniunea Europeana, alaturi de documente ale unor organisme europene, prin care s-a statuat ca stabilitatea financiara a magistratilor reprezinta una dintre garantiile independentei justitiei.

Semnatarii sustin principiul potrivit caruia remuneratia magistratilor trebuie stabilita tinand seama de situatia sociala din tara si trebuie sa fie comparabila cu nivelul remuneratiei inaltilor functionari, determinata in functie de un barem general si de criterii obiective si transparente, iar bonusurile care includ un element discretionar trebuind excluse din comparatie.

Se sustine, astfel, ca salarizarea judecatorilor si a procurorilor trebuie stabilita tinandu-se seama de locul si rolul justitiei in statul de drept, de importanta sociala a muncii, de raspunderea, complexitatea, dificultatile si riscurile in exercitarea profesiei, de incompatibilitatile si interdictiile prevazute de lege pentru aceasta categorie de personal.

Conform memoriului, singura echivalare salariala care poate fi impusa magistratilor este cea cu indemnizatiile presedintelui Romaniei, senatorilor, deputatilor si membrilor Guvernului, salarizarea avand in vedere tocmai exercitarea functiilor de putere constituita in stat, puterea judecatoreasca trebuind sa fie egala cu puterea legislativa si cea executiva.

Cand va fi gata Legea salarizarii bugetarilor

In document se apreciaza ca, in caz contrar, s-ar putea genera situatii nespecifice unor societati democratice, dandu-se ca exemplu Republica Democrata Congo, unde indemnizatiile reprezentantilor celor trei puteri sunt evident disproportionate.

Initiativa de revizuire a salarizarii personalului platit din fonduri publice, prin aducerea la nivelul social-economic actual la nivel national in mod unitar, este apreciata ca fiind laudabila, dar se atrage atentia asupra faptului ca in cazul magistratilor exista o serie de incompatibilitati si restrictii care ii impiedica sa obtina alte venituri.

Autorii memoriului solicita trecerea de indata a bugetului instantelor la titularul de drept al gestionarii bugetului puterii judecatoresti - Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si eliminarea de catre Ministerul Justitiei a anomaliilor din sistem legate de aplicarea dispozitiilor Legii nr. 71/2015 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice.

Alte solicitari vizeaza demararea unei consultari efective a corpului magistratilor cu privire la proiectul legii de salarizare a personalului platit din fonduri publice, in vederea eliminarii inechitatilor constatate, dar si implicarea imediata a Consiliului Superior al Magistraturii in obtinerea acestor rezultate, avand in vedere "atributia sa de a apara corpul magistratilor si membrii acestuia impotriva oricarui act de natura sa aduca atingere independentei sau impartialitatii magistratului in infaptuirea justitiei ori sa creeze suspiciuni cu privire la acestea".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#magistrati lege salarizare bugetari, #Lege salarizare bugetari , #magistrati