Imagini inedite de la protestele magistratilor (Foto). Ce instante si parchete isi suspenda activitatea sau recurg la alte forme de revolta

Luni, 25 Februarie 2019, ora 16:44
13240 citiri
Imagini inedite de la protestele magistratilor (Foto). Ce instante si parchete isi suspenda activitatea sau recurg la alte forme de revolta
Foto: Ziare.com

Mai multe proteste ale procurorilor si judecatorilor din toata tara sunt anuntate pentru aceasta saptamana, incepand de luni.

16.45 - Potrivit unei analize facute de Ziare.com, care a contactat mai multi magistrati, instantele si parchetele au luat decizii diferite, in cazul protestelor legate de adoptarea OUG 7/2019.

Instante care au decis suspendarea activitatii: Tribunalul Cluj, Tribunalul Maramures (judecatorii vor purta si banderole), Judecatoriile Dej, Sectorul 2, Cluj, Targoviste si Gherla.

Alte forme de protest: Curtea de Apel Pitesti a decis suspendarea activitatii cu publicul, Tribunalul Special Mures (judecatorii vor purta bandelore si vor iesi in fata instantei timp de 5 zile), Curtea de Apel Brasov a solicitat revocarea Liei Savonea.

Parchetele care vor avea activitatea suspendata: PJ Constanta, PT si PJ Brasov, PJ Timisoara, PJ Pitesti, PT Arges, PT Mures, PJ Sectorul 1, PJ Sectorul 3, PJ Sectorul 5, PJ Sectorul 6, PT si PJ Bacau, PJ Cluj, PJ Turda si DIICOT.

Parchetele care vor suspenda activitatea cu publicul: PJ Buzau, PJ Roman, PJ Tg Mures, PJ Iasi, PJ S2 si PT Bucuresti.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

16:38 - Mai multe instante si parchete din Romania au votat in adunarile generale suspendarea activitatii pe anumite perioade.

Judecatorii Curtii de Apel Pitesti (foto) au iesit astazi pe treptele instantei intr-un demers impotriva prevederilor OUG/2017.

Foto: Ziare.com

Proteste au fost si la parchetele din Constanta, unde au particpat procurori din DNA si parchetele de judecatorie, tribunal si curte de apel.

Foto: Ziare.com

Si procurorii de la Parchetul Tribunalului din Iasi au iesit pe treptele institutiei.

Foto: Ziare.com

13:45 - Adunarea generala a judecatorilor de la Curtea de Aple Pitesti a votat astazi sa adere la solicitarile publice ale Forumului Judecatorilor din Romania si sa suspende activitatatea, timp de o ora/zi, pana joi, potrivit unor surse din magistratura.

Este prima curte de apel din Romania care a anuntat aceste demers. Din punct de vedere organizatoric, curtile de apel sunt superioare tribunalelor si judecatoriilor.

Peste 30 de judecatori ai Curtii de Apel Constanta au convocat, marti, de la ora 14:00 Adunarea Generala pentru a discuta despte OUG 7/2019, mesajul FJR si alte aspecte. Adunarea a fost convocata dupa intalnirea destinata raportului de activitate.

Potrivit unor surse din magistratura, mai multe parchete sau instante au luat astazi masuri de suspendare a activitatii sau au criticat, in cadrul adunarilor, OUG 7/2019. Multe instante au aderat la solicitarile FJR.

Printre acestea Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau a decis suspendarea activitatii pe o perioada de 3 zile, incepand de azi, cu exceptia activitatilor ce impun urgenta. La Judecatoria Bacau o parte din judecatori au achiesat la demersul FJR urmand a dispune amanarea in dosarele in care nu sunt masuri preventive, explica sursele citate.

Masuri similare au luat mai multe parchete din Bucuresti (procurorii din Parchetele Sectorelor 2, 3, 5 si 6), Parchetul Judecatoriei Cluj Napoca, Parchetele de pe langa Tribunalul si Judecatoria Iasi, Parchetul Judecatoriei Cluj Napoca si Parchetul Judecatoriei Timisoara.

De ce au loc aceste manifestari

Manifestatiile au loc din cauza OUG 7, adoptata de Guvern saptamana trecuta, care modifica Legile Justitiei, schimbari care afecteaza independenta Justitiei si statul de drept din Romania, in opinia contestatarilor.

De altfel, magistratii au protestat in numar mare, inca de saptamana trecuta, fata de modificarile facute prin OUG de Tudorel Toader la Legile Justitiei.

Iata ce parchete din tara isi suspenda activitatea in semn de protest fata de controversata ordonanta:

Judecatoria Targoviste isi suspenda activitatea, incepand de astazi, pana vineri, 1 martie.

"In cadrul Adunarii generale a Judecatoriei Targoviste s-a votat suspendarea activitatii pana la sfarsitul acestei saptamani. Urmeaza ca vineri sa decidem ce este de facut in continuare. Asteptam aceeasi comunicare din partea cat mai multor instante", se arata intr-o informare de presa.

Procurorii din Iasi se alatura si ei protestelor si au decis sa isi suspende activitatea in perioada 25 februarie - 1 martie. In plus, Adunarea Generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi a decis organizarea unui protest in data de 25 februarie, la ora 14:00, in fata tribunalului.

Si Adunarea Generala a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis a decis suspendarea activitatii ca forma de protest fata de modificarile legislative in domeniul justitiei, in perioada 25 februarie - 1 martie.

Procurorii Parchetului Capitalei au decis "suspendarea activitatii nemijlocite cu publicul pana la intrunirea tuturor adunarilor generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public, respectiv 27 februarie 2019", potrivit unui comunicat de presa.

Decizii similare au fost luate si la parchetele Tribunalului Arges si al Judecatoriei Pitesti.

Totodata, la Parchetul Tribunalului Brasov, in unanimitate, s-a votat, printre altele, suspendarea activitatii (cu exceptia urgentelor) pe o perioada de o saptamana, pana pe 1 martie.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta au anuntat si ei ca-si vor suspenda activitatea timp de trei zile in cursul acestei saptamani, pana pe 27 februarie.

In plus, marti, incepand cu ora 14:00 Curtea de Apel Constanta organizeaza o Adunare Generala.

Aproximativ doua sute de judecatori si procurori din Cluj, inclusiv de la DIICOT si DNA, care au protestat saptamana trecuta, au anuntat ca, incepand de luni, vor suspenda activitatea judiciara timp de o saptamana.

Amintim ca duminica premierul Viorica Dancila i-a invitat luni pe reprezentantii CSM si ai asociatiilor de magistrati la discutii, dupa protestele de amploare de saptamana trecuta.

In replica, asociatiile magistratilor au refuzat invitatia, argumentand ca "dezbaterea trebuia sa fie inainte, nu dupa adoptarea ordonantelor Toader, pentru ca independenta Justitiei nu se negociaza".

Intrevederea ar trebui sa aiba loc la ora 15:30.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste magistrati OUG 7 , #magistrati