Ziare.com

Statul sa le plateasca magistratilor ratele la casa - proiect de lege depus in procedura de urgenta

de Redactia Ziare.com
Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 10:41

   

Statul sa le plateasca magistratilor ratele la casa - proiect de lege depus in procedura de urgenta
Senatorul PNL Marcel Vela a depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede decontarea sumei alocate magistratilor si personalului asimiliat a ratei platite pentru achizitionarea unei locuinte, in cazul in care acestia nu primesc locuinte de serviciu.

In prezent, statul deconteaza plata chiriei in cazul magistratilor care nu primesc locuinte de serviciu. Proiectul lui Vela ia in calcul situatia in care magistratii care stau in chirie isi cumpara o locuinta printr-un credit bancar, iar statul in loc sa deconteze chiria, ar deconta o parte din ratele bancare.

Initiativa legislativa vizeaza completarea articolului 23 din OUG 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei.

Proiectul de lege a fost depus, in procedura de urgenta, la Senat, prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Potrivit expunerii de motive, senatorul PNL argumenteaza ca proiectul va crea cadrul legal "ca suma compensatorie acordata in prezent cu titlu de chirie acestor categorii socio-profesionale sa poata fi utilizata de catre acestea, optional, fie in vederea achitarii chiriei, fie in vederea achitarii ratei (fractiunii din rata) pe care o platesc pentru achizitionarea unei locuinte."

Iata expunerea de motive, pe site-ul Senatului.

"Nu vor fi majorate sumele alocate"

Vela precizeaza ca masura va avea efecte pozitive, iar ca impact bugetar sumele deja prevazute pentru plata chiriei nu vor fi majorate.

"In contextul pensionarilor masive din sistem sau a plecarii magistratilor si a personalului asimilat acestora catre avocatura ori alte posturi din mediul privat, efectele acestei initiative legislative sunt cat se poate de pozitive, deoarece acestia vor fi fidelizati fata de sistemul de justitie.

Din punct de vedere al impactului bugetar, mentionez ca prin adoptarea acestei initiative legislative nu vor fi majorate sumele de bani alocate deja de catre sistemul de justitie pentru plata chiriei", sustine senatorul.

Marcel Vela mai arata, in expunerea de motive, ca masura "va diminua presiunea resimtita acum pe bugetul de stat din cauza insuficientei spatiului locativ de care dispune sistemul de justitie".

Propunerea legislativa

Propunerea legislativa a lui Velea introduce cinci alineate la articolul 23 din OUG 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei.

Citeste proiectul legislativ pe site-ul Senatului.

"(8) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti care indeplinesc conditiile de acordare a compensatiei lunare pentru chirie potrivit alin. (1) si care contracteaza un credit ipotecar/imobiliar destinat achizitionarii unei locuinte sau incheie un contract de vanzare-cumparare cu plata in rate a unei locuinte beneficiaza de compensatia lunara pentru chirie, pe o perioada ce nu poate depasi durata de derulare a creditului sau contractului de vanzare-cumparare cu plata in rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fractiuni din rata aferenta creditului sau contractului de vanzare-cumparare cu plata in rate. In aceasta situatie, compensatia lunara pentru chirie se acorda in cuantumul prevazut la alin. (1), dar nu poate depasi rata lunara platita pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vanzare-cumparare cu plata in rate.

(9) Dreptul prevazut la alin. (8) se mentine in cazul transferului sau incadrarii judecatorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora si magistratilor-asistenti intr-o alta institutie din sistemul de justitie, indiferent pe ce raza teritoriala se afla aceasta.

(10) In situatia prevazuta la alin. (8) compensatia lunara pentru chirie se acorda pentru o singura locuinta achizitionata pe timpul carierei. Compensatia lunara pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situatia prevazuta la alin. (1) si pentru situatia prevazuta la alin. (8), caz in care judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratiiasistenti opteaza pentru una dintre aceste situatii

(11) Dreptul prevazut la alin. (8) nu are caracter salarial si nu se impoziteaza.

(12) Conditiile de acordare a dreptului prevazut la alin. (8) se stabileste prin ordin comun al ministrului Justitiei, al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si al procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
"

Forma actuala

Forma actuala a articolului 23 stabileste ca: "judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, carora nu li s-a acordat locuinta de serviciu de catre ordonatorii principali de credite, au dreptul, in conditiile art. 22, la compensarea diferentei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinta de serviciu, potrivit legii, si chiria platita pe baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii.

Acest drept nu are caracter salarial si nu se impoziteaza. Compensarea nu se acorda in cazul in care contractul de inchiriere este incheiat cu rude de gradul I sau II".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 79584 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aceasta se numeste MITA

Magistratii trebuie sa aiba aceleasi DREPTURI si OBLIGATII cu cetatenii de rand. Pensiile speciale trebuie desfiintate.
Meseria de judecator este la fel de importanta ca a unui medic sau invatator. Magistratul este un ... functionar public.

 

 

La salariile nesimtite pe care le primesc...

Pot sa-si plateasca singuri chiria si pot cotiza la sistemul de pensii private, nu sa primeasca pensie speciala.

 

 

Probleme mari !!!

PNL are mari probleme cu magistratii daca vrea sa-i cumpere ca pe ultimele tiriste!!!

 

 

ALTE MUTRE , ALTI MILOGI ...chiar de intrebam , daca bolsevicii au

drepturi speciale de ce niste harpagoni liberali sa nu stea in niste palate mai impozante decit cele tziganesti dupa cate scamatorii au in cap musii ...ne mai gandim ce o sa votam !

 

 

Cata nes.imtire! Asta era urgenta Romaniei?

Astia erau cei care aveau nevoie de ajutor? Pentru copiii bolnavi de cancer se face cheta ca sa poata plati tratamentul. Zilelle trecute am platit cuiva care cerea bani trecatorilor pentru un copil internat la Iasi.
Nu doar nes,imtire! Au pierdut total legatura cu realitatea.

 

 

Au prins miscarea

Penelistii se si vad la butoane si au prins miscarea de la fostii lor colegi din USR. Bani din buget dati pomana unei categorii ca sa o castige. Daca pesedistii au dat pomana asistatilor si bugetarilor, penelistii vor justitia sa le manance din palma. Pana la urma fara drepturi speciale vor ramane palmasii care produc de fat banii pentru aceste drepturi. Nu ne mai facem bine :(

 

 

DE CE ? Au salariile la media pe economie ?

RASPUNDEREA Magistratilor cand se va vota ? Oare ei NU au

si indatoriri ?

 

 

Pai ba marcele

...voi nu ati invatat chiar nimic de la pesedisti?
lasa ca va aducem noi aminte

 

 

Domne, io sunt de acord, da numa'

pentru casele cu minim 18 camere, doo bucătării, sase toalete, trei garaje, piscină si heliport. Gen conacu' lu dracnea.
Pentru ăle mai mici si fără piscină, să plătească din buzunar, ca populimea.

 

 

Saracii magistrati

dupa nivelul maxim de incompetenta dovedit,profesionisti pe carenici o tara straina nu i.ar angaja,cu exceptia kovesi,eroina nationala,nu le ajung salariile alea nesi nemeritate.Ptr ei si doctori salariul este de neatins,toate cheltuielile lee deconteaza statul sau cetatenii,prin spaga.Salariul se pune deoparte aoa,vb machidonului.
sper sa se desfiinteze odata pomenile astora!

 

 

O masura justa. Daca au si doctorat sa nu mai dea nici un exa

men. Au de 3 ori mai mult decit coroptii si penalii de parlamentali. Sa li se mateasca salariile ca emigreaza. Cine nu sare nu este de dreapta . Asta este sarit. Sigur este de la PNL? Sunt curios citi au terminat alte facultati si la sfirsit au ales dreptul si Spiru Haret de 3 ani. Lulua sa aiba casa pe grati cu tot cu bodyguard.

 

 

Daca iau mai multe kase, ca Johannis....

... li se platesc ratele la toate?
Asa, ca sa fie paralela cu conacul lui Dragnea...

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor