Un fost deputat PDSR si o avocata judecata si achitata pentru coruptie sunt propusi de CSM pentru a fi numiti judecatori

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 16 Mai 2019, ora 07:58
12524 citiri
Un fost deputat PDSR si o avocata judecata si achitata pentru coruptie sunt propusi de CSM pentru a fi numiti judecatori
Foto: Arhiva Ziare.com

Un fost deputat PDSR si o avocata care a fost judecata pentru fapte de coruptie, achitata de Inalta Curte, sunt propusi de CSM pentru a fi numiti judecatori la Tribunalul Ilfov.

Sectia pentru judecatori a CSM i-a inaintat presedintelui Klaus Iohannis 12 propuneri de numire in functia de judecator, dupa un concurs de admitere directa in magistratura.

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul magistratilor, fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica, avocatii, notarii, consilierii juridici, politisti, grefieri sau executorii judecatoresti cu studii superioare juridice etc pot fi numiti in magistratura, daca au o vechime de specialitate de cel putin 5 ani.

"Concursul" de admitere consta intr-un interviu sustinut in fata judecatorilor din CSM. Modificarea a fost recent introdusa prin Legile Justitiei, iar la momentul in care s-a pus in discutie publica, asociatiile de magistrati au reactionat.

Pe lista celor 12 propuneri se afla si fostul deputat PDSR de Olt, Victor-Stefan Achimescu, si avocata Claudia Gherbovan Silinescu.

Lista cu toate propunerile o regasim pe site-ul CSM.

Scor strans in CSM

Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat inaintarea catre presedintele Iohannis a propunerii de numire in functia de judecator la Tribunalul Ilfov a lui Victor-Stefan Achimescu, incepand cu data de 1 iunie 2019.

Cinci judecatori din CSM au votat pentru aceasta numire, iar patru au fost impotriva.

Potrivit site-ului Camerei Deputatilor, Victor-Stefan Achimescu a fost parlamentar in mandatul 1996-2000. Fostul deputat este absolvent de Drept si avocat in Baroul Olt.

Dosarul celor patru judecatori

De asemenea, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat inaintarea catre presedinte a propunerii de numire in functia de judecator la Tribunalul Ilfov a Claudiei Gherbovan Silinescu, incepand cu data de 1 iunie 2019.

Sase judecatori din CSM au votat pentru aceasta numire, iar trei au fost impotriva.

Potrivit mass-media, Claudia Gherbovan Silinescu este nepoata fostului general SIE Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Nastase.

Avocata a fost implicata in dosarul in care erau judecati patru judecatori de la Inalta Curte - Anton Pandrea, Claudia Corbu, Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu - pentru mai multe fapte de coruptie.

Acuzatiile DNA la adresa Claudiei Gherbovan Silinescu: 2 infractiuni de dare de mita, 2 infractiuni de spalare a banilor si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Un complet de 3 judecatori si un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte au decis achitarea tuturor celor implicati in acest caz, inclusiv a Claudiei Gherbovan Silinescu.

Un alt parlamentar PSD, respins

Printre cei respinsi de CSM se afla si fostul deputat Vasile Ioan Danut Ungureanu, ales in mandatul 2004-2008. Acesta candida pentru un post la Tribunalul Caras Severin.

Sectia pentru judecatori din CSM a respins cererea de numire in functia de judecator cu scorul de 6 (Nu) la 3 (Da) .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Claudia Gherbovan silinescu judecator, #victor achimescu judecator, #CSM Silinescu, #Achimescu CSM , #magistrati