Conditiile reale in care lucreaza magistratii din Romania: Instantele din tara arata ca cele bombardate din Siria (Foto)

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 21:16
9665 citiri
Conditiile reale in care lucreaza magistratii din Romania: Instantele din tara arata ca cele bombardate din Siria (Foto)

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a dat publicitatii un colaj foto care compara imagini din unele instante si parchete din tara noastra cu sediile institutiilor din Africa sau Siria (dupa bombardamente).

Asociatia scoate in evidenta prin intermediul fotografiilor conditiile reale in care sunt nevoiti sa lucreze magistratii in Romania secolului 21.

"In Romania inca exista extrem de multe sedii improprii ale instantelor judecatoresti, cu birouri de judecatori amenajate in apartamente, anexe sau in subsolul unor imobile ori in mall-uri, cu 7-10 colegi intr-un birou, uneori lipsite de caldura perioade insemnate in timpul iernii, la care magistratii platesc deseori din buzunarul propriu unele reparatii obisnuite.

De multe ori, instantele prezinta o insuficienta severa a personalului, exista in continuare dezechilibre in alocarea resurselor umane", se arata intr-un comunicat de presa remis marti Ziare.com.

Potrivit unui raport realizat de CSM privind starea Justitiei in 2016, la nivel national s-a inregistrat un volum total de activitate de aproape 3 milioane de dosare, din care au fost solutionate peste 2,1 milioane de cauze.

La acestea, se adauga si volumul de activitate al parchetelor, de 3,2 milioane de lucrari din care aproape 1,8 milioane dosare penale.

Volumul mare de munca poate fi observat si in fotografii, care sunt mai mult decat graitoare. Lipsa spatiului de depozitare devine evidenta.

Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania

Toate aceste dosare sunt gestionate de numai 6.979 de magistrati, judecatori sau procurori, dupa caz, se arata in comunicatul citat.

Asociatia FJR da spre exemplu incarcatura medie pe judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care in anul 2016 a fost 1.120 de cauze.

"Numai Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a avut in anul 2016 un volum de activitate de 1.009 cauze", precizeaza FJR.

Pe langa volumul mare de munca, asociatia acuza conditiile precare din anumite judecatorii din tara, cum ar fi cea din Dragasani:

"Realizarea unui act de justitie de calitate presupune alocarea timpului minim necesar studierii cauzelor, analizarii problemelor de drept si a legislatiei in continua modificare, iar nu pronuntarea unor solutii ce pot fi afectate de inadecvarea conditiilor de lucru, de lipsa de timp si supraincarcare", subliniaza asociatia.

Magistratii romani nu beneficiaza de prime de productivitate si ar trebui sa aiba un numar maxim de dosare de solutionat intr-o luna.

"In aceste conditii, concentrarea modificarilor legislative asupra bulversarii sistemului de acces si promovare in profesie (...) nu pare a avea ca scop cresterea calitatii actului de justitie si evolutia sistemului judiciar, ci 'falimentarea' acestuia.

Un stat fara o justitie autentica si fara conditii minime pentru ca magistratii sa poata lucra intr-un mediu sanatos poate fi, fara indoiala, un stat 'paralel' si sinistru", conform comunicatului citat.

Citeste si interviul acordat Ziare.com de judecatorul Dragos Calin: Intarirea independentei procurorului creeaza teroare. Magistratii romani lucreaza ca in Africa

A.D.

Citeste si:
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Tradiţia de Hanuca, transmisă de-a lungul generaţiilor, întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti din România şi de pretutindeni credinţa şi speranţa, a transmis...
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...