CSM aproba pensionarea fostei avocate Gherbovan, care a revenit in magistratura in urma cu mai putin de un an: Va primi minim 16.000 de lei pensie

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 11:12
9945 citiri
CSM aproba pensionarea fostei avocate Gherbovan, care a revenit in magistratura in urma cu mai putin de un an: Va primi minim 16.000 de lei pensie
Foto: captura video CSM

Sectia pentru Judecatori a CSM a aprobat, joi, cererea de eliberare din functie, prin pensionare, a judecatorului Claudia Silinescu Gherbovan si inaintarea catre presedintele Romaniei a propunerii privind eliberarea din functie incepand cu 1 mai 2020.

Decizia a fost luata la un scor foarte strans, cu 6 voturi "pentru" pensionare, iar 4 voturi au fost "contra".

Claudia Silinescu Gherbovan este in prezent judecator la Tribunalul Ilfov. Potrivit unei surse din magistratura, pensia unui judecator cu grad de tribunal este intre 16.000 si 18.000 de lei.

Membrii CSM participa la sedinte prin videoconferinta.

Cazul unei pensionari mediatizate

Cazul Claudiei Silinescu Gherbovan a fost intens dezbatut in mass-media la finalul anului trecut. Magistratul a fost judecator in perioada 1986-1996, apoi din motive personale si-a dat demisia si a intrat in avocatura.

Claudia Silinescu Gherbovan s-a intors in magistratura in iunie 2019, in baza unei prevederi introduse de coalitia PSD-ALDE in Legile Justitiei, care permite fostilor judecatori sa revina in magistratura in baza unui interviu in fata CSM.

Aceasta prevedere din Legile Justitiei este criticata de Forumul Judecatorilor din Romania, care cere Parlamentului si Guvernului sa o modifice.

A cerut pensionarea dupa 6 luni

In decembrie 2019, Claudia Silinescu Gherbovan a cerut pensionarea, dupa doar 6 luni de activitate.

La finalul anului trecut, judecatorii din CSM au amanat discutarea pensionarii, deoarece pe rolul CSM exista o propunere de modificare a procedurii de reprimire in magistratura a unor fosti magistrati.

In sedinta CSM de joi, unul dintre membri, magistratul Andrea Chis, a anuntat ca voteaza impotriva pensionarii, deoarece Claudia Silinescu Gherbovan abia fusese reprimita in magistratura.

"Si atunci am spus sa nu primim colegi care sunt in prag de pensionare. Cred ca intentia legiuitorului cand a introdus in 2018 o alta posibilitate, un alt instrument de recrutare, a fost ca vointa sa ne dea niste judecatori care sa functioneze un termen rezonabil la instantele aflate in dificultate, cum este si Tribunalul Ilfov. Atata timp cat in lege nu este stabilit un astfel de termen rezonabil, eu cred ca noi trebuie sa stabilim acest termen. In opinia mea, un astfel de termen este de cel putin 5 ani.

Intr-un termen de nici un an de zile, pentru ca aceasta cerere deja este amanata de la alta sedinta. Doamna abia a venit, primul lucru pe care l-a facut a fost sa-si ceara decizia de pensionare si sa solicite pensionarea. Este evident ca nu a avut intentia sa ramana ca judecator.

Este un motiv suficient sa vedem ca noi suntem chemati sa stabilim acest termen rezonabil. Asadar, pana nu sta cel putin 5 ani, nu doar doamna, toti cei reprimiti din alte profesii juridice si care au plecat din magistratura din motive neimputabile, sau macar sa implineasca 25 de ani vechime, cat prevede legea, efectiv.

Eu pot sa inteleg, daca ar fi stat 24 de ani in magistratura, si cere un an, ca sa-si ia pensia de serviciu. Nu este cazul doamnei. Apreciez ca este nevoie sa mai stea 4 ani, astazi voi vota cu NU," declara Andrea Chis.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Gherbovan SIlinescu pensie, #pensie judecator reprimit, #Gherbovan Silinescu avocat , #magistrati