Ziare.com

CSM: Vacanta judecatoreasca se scurteaza doar la august. Masca este obligatorie in sala de judecata

de Ionel Stoica
Marti, 12 Mai 2020, ora 16:00

   

CSM: Vacanta judecatoreasca se scurteaza doar la august. Masca este obligatorie in sala de judecata
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistaturii a decis marti ca pentru anul calendaristic 2020, vacanta judecatoreasca sa fie doar de o luna, in intervalul 1 - 31 august. Chiar si asa, in luna august vor putea fi judecate si alte cauze, nu doar cele urgente.

Este vorba de o masura exceptionala, post-pandemie. In mod normal, potrivit Legii de organizare judecatoreasca, vacanta judecatoreasca dureaza doua luni, in perioada 1 iulie - 31 august a fiecarui an calendaristic.

"Concediul de odihna anual pentru intregul personal al instantelor judecatoresti poate fi efectuat si in afara duratei vacantei judecatoresti, fara a perturba buna desfasurare a activitatii instantei", explica CSM intr-o informare de presa transmisa Ziare.com.

Sectia pentru judecatori a CSM a luat mai multe masuri marti care sa permita instantelor judecatoresti sa functioneze in continuare in conditii de siguranta si cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei generate de nevoia limitarii infectiilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Purtarea mastii in sala de judecata este obligatoriu, iar cel care nu o poarta poate fi evacuat din sala. Jandarmii de la intrarea instantelor pot interzice accesul persoanelor care prezinta simptome de infectare cu SARS-CoV-2, dupa ce ii instiinteaza pe presedintele completului de judecata si pe presedintele instantei.

Citeste si: Instantele si parchetele se redeschid pe 15 mai: Ce reguli noi impune Predoiu si cati bani NU s-au cheltuit

Iata care sunt cele mai importante:

Programul de lucru, inclusiv programul de lucru cu publicul, al instantelor poate fi adaptat prin decizia conducatorului instantei, in scopul prevenirii raspandirii COVID - 19 si al protectiei persoanelor care isi desfasoara activitatea in cadrul instantei.

La programarea sedintelor de judecata, presedintii de instanta vor tine seama de necesitatea asigurarii unui echilibru intre principiul solutionarii cu celeritate a cauzelor si principiul asigurarii sanatatii publice.

Se recomanda ca accesul sa fie permis:

a) Participantilor la procedurile judiciare, in salile de sedinta, cu 10 minute anterior intervalului orar in care sunt fixate cauzele respective;
b) La compartimentele care desfasoara activitati cu publicul, potrivit unei programari prealabile realizate online sau telefonic, cu respectarea regulilor de distantare sociala si doar in masura in care justitiabilii nu au posibilitatea de a consulta dosare ori evidente in format electronic. In cazuri exceptionale, presedintele instantei sau persoana desemnata de acesta va putea permite accesul si fara o programare prealabila.

Cand poate fi limitat accesul unor persoane

Accesul justitiabililor, al altor participanti la procesele civile si penale si al publicului in sediul instantei se recomanda a fi permis astfel incat sa fie respectat intervalul de timp prevazut si poate fi limitat in scopul respectarii regulilor de distantare sociala.

Atunci cand refuza primirea unei persoane ce prezinta simptome de infectare cu SARS-CoV-2, persoana responsabila din cadrul detasamentului de paza instiinteaza de indata presedintele instantei sau persoana desemnata de acesta si, daca este cazul, presedintele completului de judecata, pentru a fi dispuse masurile administrative sau judiciare necesare.

Nu porti masca afara

Pe intreaga perioada in care se afla in incinta instantei, personalul acesteia, justitiabilii, alti participanti la procesele civile si penale, precum si publicul sunt obligati sa poarte echipamentele de protectie individuale, in conditiile stabilite prin decizia conducatorului instantei.

Presedintele completului de judecata sau, dupa caz, presedintele instantei ori persoana desemnata de acesta pot dispune inlaturarea din sala de judecata si, respectiv, din incinta instantei, a persoanelor care nu respecta, in mod nejustificat, aceasta obligatie.

La stabilirea listei de sedinta pe intervale orare, presedintele completului va avea in vedere duratele de timp necesare, de suspendare a sedintei de judecata pentru aerisirea/dezinfectarea salii de sedinta.

Videoconferinte si in civil

In cauzele nonpenale, daca este posibil, instantele judecatoresti pot dispune masurile necesare pentru desfasurarea sedintei de judecata prin videoconferinta, cu respectarea principiilor care guverneaza procesul civil.

In cauzele penale, desfasurarea sedintei de judecata prin videoconferinta se va face in conditiile Codului de procedura penala sau ale legilor speciale, cu respectarea principiilor care guverneaza procesul penal.

Se vor judeca procese si in august

Pentru anul calendaristic 2020, vacanta judecatoreasca este de o luna, in intervalul 1 - 31 august. Concediul de odihna anual pentru intregul personal al instantelor judecatoresti poate fi efectuat si in afara duratei vacantei judecatoresti, fara a perturba buna desfasurare a activitatii instantei.

Completele de judecata pot stabili ca pe durata vacantei judecatoresti sa fie solutionate si alte tipuri de cauze decat cele urgente, stabilite de colegiul de conducere al instantei. Cu toate acestea, instanta va avea in vedere cererile de amanare a cauzei intemeiate pe efectuarea concediilor de odihna in perioada vacantei judecatoresti, formulate departi, reprezentantii lor conventionali sau legali sau alti participanti la procedura judiciara.

Citeste si: Primii pasi spre reluarea activitatii de justitie in contextul pandemiei - opinie Deloitte
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6008 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vai, vai... Saracii de ei

Dar se vor putea ei relaxa oare in numai o luna, cand sunt invatati de atatia ani sa huzureasca vara 2 luni si in restul anului ori de cate ori au chef. Si asta tocmai acum dupa ce au fost stresati ca li se taie pensiile speciale. Si auzi tu, va trebui sa lucreze...
Ce ti*ca*losi! Despre faptul ca deciziile le dau de mult prea putine ori in baza prevederilor legale, de faptul ca nu respecta nici un termen sau procedura ori de cate ori au chef, de faptul ca toti procurorii sunt agenti sri sau cia sau alte rase... iarasi nimic.
De faptul ca sunt complici si partasi la situatia sociala, prin protejarea celor mai abjecti infractori de ani si ani de zile... nici un stres.
De faptul ca au facut GREVA pt ca s-au speriat ca vor fi adusi spre normalitate cu pensiile, desi este ilegal sa faca greva... nici o problema.
Dar vai... li se cere sa se miste si ei putin, sa arate ca sunt vii, nu mor|ta|ciuni... asta da, problema mare!

 

Poate un organism profesional să modifice un act normativ?

Poate un organism profesional să dispună incălcarea dreptului omului la concediul legal stabilit?

 

Intre timp...

Astazi, CEDO a condamnat din nou guvernul Romaniei pentru incalcarea art. 2 Dreptul la viata.
Si mai urmeaza

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor