Cum a uitat CSM, garantul independentei justitiei, sa apere reputatia magistratilor linsati mediatic

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 17 Mai 2019, ora 11:22
5337 citiri
Cum a uitat CSM, garantul independentei justitiei, sa apere reputatia magistratilor linsati mediatic
Foto: Facebook/ Consiliul Superior al Magistraturii

Reactiile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt aproape inexistente in cazurile magistratilor linsati in emisiunile diverselor posturi de televiziune, pe site-uri si in presa tiparita, arata Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR), intr-un raport al activitatii Consiliului, pentru perioada ianuarie 2017 - aprilie 2019.

FJR a analizat modul in care CSM a aparat corpul magistratilor impotriva actelor de natura a aduce atingere independentei, impartialitatii sau reputatiei profesionale.

In doi ani si patru luni, CSM a admis doar 28 de cereri de aparare a reputatiei profesionale a unor magistrati, cu titlu individual, sau a independentei sistemului judiciar.

"CSM a adoptat mai putine astfel de hotarari decat adopta CSM anterior in anul 2014 (30) sau in anul 2016 (40), respectiv un numar aproximativ egal cu cel al hotararilor emise numai in anul 2015 de fostul CSM (26) ", sustine FJR, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Sursa: Forumul Judecatorilor

"Consiliul Superior al Magistraturii nu a demonstrat nici stabilitate si nici rol activ si promptitudine cu privire la apararea corpului magistratilor impotriva actelor de natura a aduce atingere independentei, impartialitatii sau reputatiei profesionale a acestora, in perioada ianuarie 2017 - aprilie 2019, cu exceptia unor situatii punctuale, in unele dintre acestea fiind atacata insasi imaginea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, mai ales a actualului presedinte", arata judecatorii.

Magistratii, fara sprijin

Judecatorii atrag atentia si asupra unui alt aspect. CSM comunica public, aproape in orice situatii, prin cel putin patru-cinci voci distincte (Plenul CSM, sectiile, presedintele CSM si membrii reprezentand societatea civila etc.), cei din urma emitand comunicate personale si extraordinare, de parca institutia ar fi individuala, iar nu un organ colectiv.

"CSM nu a intreprins niciun fel de masuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistratilor impotriva carora sunt indreptate critici ce submineaza independenta justitiei (spre exemplu, ajutor financiar sau juridic magistratilor care solicita daune morale prin actiuni introduse pe rolul instantelor judecatoresti) ", mai arata FJR.

FJR: CSM trebuie sa apere magistratii

Potrivit sursei citate, comunicatele emise in cazuri foarte rare in perioada ianuarie 2017 - aprilie 2019 nu sunt acoperite de presa intr-un mod echivalent celui in care s-au difuzat criticile initiale, iar, asa cum reiese din hotararile publicate de CSM in materie, Consiliul National al Audiovizualului nu a fost sesizat nici macar o singura data pentru corectarea informatiei de canalul radio/TV care distribuise dezinformarea sau efectuase linsajul mediatic.

"Neindoielnic, pentru indeplinirea obligatiei constitutionale de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa apere corpul magistratilor impotriva actelor ce aduc atingere independentei, impartialitatii sau reputatiei profesionale a judecatorilor si procurorilor", conchide FJR.

Cate cereri s-au admis

In anul 2017, CSM a admis 10 cereri de aparare a reputatiei profesionale a unor magistrati, cu titlu individual, sau a independentei sistemului judiciar (7 cereri plus o sesizare din oficiu a Sectiei pentru procurori vizand reputatia, respectiv 2 cereri referitoare la independenta sistemului judiciar, una fiind dublata si de sesizarea din oficiu a presedintelui CSM).

In anul 2018, CSM a admis 10 cereri de aparare a reputatiei profesionale a unor magistrati, cu titlu individual, sau a independentei sistemului judiciar (8 cereri vizand reputatia, respectiv 2 cereri referitoare la independenta sistemului judiciar, una dintre ele insusita de peste 1500 de magistrati).

In primele 4 luni ale anului 2019, CSM a admis 8 cereri de aparare a reputatiei profesionale a unor magistrati, cu titlu individual, sau a independentei sistemului judiciar (8 cereri plus o sesizare din oficiu a presedintelui CSM vizand reputatia, in ultima un judecator al ICCJ fiind catalogat drept "omul" presedintelui CSM, respectiv o singura cerere referitoare la independenta sistemului judiciar, insusita de peste 700 de magistrati).

"In total, in doi ani si patru luni de mandat, CSM a adoptat mai putine astfel de hotarari decat adopta CSM anterior in anul 2014 (30) sau in anul 2016 (40), respectiv un numar aproximativ egal cu cel al hotararilor emise numai in anul 2015 de fostul CSM (26) . De altfel, raportul intre CSM anterior si CSM prezent este apropiat de 75% la 25%", arata raportul FJR.

Aceasta analiza a activitatii Consiliului Superior al Magistraturii a fost postata pe site-ul FJR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CSM FJR, #raport CSM aparea magistratilor , #magistrati
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Cariera doamnei Sapunica & Friend de la CSM se apropie de un sfarsit