Curtea de Justitie a UE a decis sa judece cu prioritate sesizarile magistratilor romani privind Legile Justitiei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 13:36
18388 citiri
Curtea de Justitie a UE a decis sa judece cu prioritate sesizarile magistratilor romani privind Legile Justitiei
Foto: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Presedintele Curtii de Justitie a UE a decis ca primele trei sesizari trimise de instantele din Romania sa fie conexate si sa fie judecate cu prioritate, au declarat surse din magistratura pentru Ziare.com.

Este vorba de solicitarile transmise de Tribunalul Olt, Curtea de Apel Pitesti si Curtea de Apel Bucuresti, care au sesizat CJUE cu privire la mai multe modificari legislative aduse Legilor Justitiei de coalitia PSD-ALDE.

Intrebarile trimise instantei europene privesc rolul recomandarilor MCV in Romania, ordonantele prin care au fost numiti sefii Inspectiei Judiciare si prevederile privind infiintarea si functionarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie.

Solicitarile din Romania vin in contextul in care Comisia Europeana a criticat dur modificarile legislative in cazul Legilor Justitiei si Codurilor Penale si a cerut suspendarea aplicarii acestora.

In total, instantele din Romania au trimis cinci sesizari la CJUE.

Informarea grefierului CJUE

Grefierul CJUE a informat in aceasta saptamana instantele din Romania ca presedintele CJUE a decis conexarea cauzelor si judecarea acestora cu prioritate in baza articolului 53, alineatul (3), din Regulamentul de procedura al instantei europene, explica sursele citate.

"Tinand seama de imprejurari speciale, presedintele poate decide ca o cauza sa fie judecata cu prioritate", este articolul la care se face trimitere.

In adresa trimisa de CJUE se motiveaza ca: "Presedintele Curtii a decis sa conexeze aceste cauze pentru buna desfasurare a procedurii scrise si a celei orale, precum si in vederea pronuntarii hotararii."

"Sunt imprejurari speciale"

Sursele din magistratura au explicat ca prin ceasta decizie CJUE recunoaste formal caracterul urgent al solicitarilor, dar fara a adopta procedura accelerata a judecarii, care ar fi permis parcurgerea mai rapida a unor etape.

"Curtea a considerat ca sunt imprejurari speciale", explica sursa citata.

Cand se decide conexarea cauzelor

Potrivit Regulamentului CJUE, conexarea se decide atunci cand:

(1) Mai multe cauze de aceeasi natura care au acelasi obiect pot fi oricand reunite, din motive de conexitate, pentru buna desfasurare a fazei scrise sau orale a procedurii sau in vederea pronuntarii hotararii prin care se finalizeaza judecata.

(2) Conexarea este decisa de presedinte, dupa ascultarea judecatorului raportor si a avocatului general, atunci cand cauzele respective au fost deja atribuite, si, cu exceptia trimiterilor preliminare, si dupa ascultarea partilor. Presedintele poate delega Curtii atributia de a decide cu privire la aceasta chestiune.

Lovitură pentru autoritățile române. Curtea de Justiție a UE a decis că schimbarea de gen trebuie recunoscută oficial. Cum s-a ajuns la această hotârâre
Lovitură pentru autoritățile române. Curtea de Justiție a UE a decis că schimbarea de gen trebuie recunoscută oficial. Cum s-a ajuns la această hotârâre
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat vineri, 4 octombrie, în cazul lui Arian Mirzarafie-Ahi, bărbatul transgender forțat de statul român să trăiască cu două seturi...
Pe cine ar vota Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale dacă nu ar pune ștampila pe numele său: „Mi se pare corect"
Pe cine ar vota Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale dacă nu ar pune ștampila pe numele său: „Mi se pare corect"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a răspuns sincer la o întrebare ipotetică adresată de Cătălin Măruță luni, 7 octombrie. Premierul știe deja pe cine ar vota la alegerile prezidențiale...
#CJUE Romania, #CJUE sesizare Romania , #magistrati
  1. Tânără din Dâmbovița, găsită fără suflare în locuință. Polițiștii fac cercetări
  2. Cum s-a schimbat Israelul după 7 octombrie
  3. O rachetă hipersonică rusească a lovit „zona” unei importante baze aeriene ucrainene. Cum de a recunoscut Kievul incidentul
  4. Și-a înscenat furtul unor piese de la mașină pentru a primi despăgubiri. Cât spera un român să obțină de la o companie de asigurări
  5. Atac cibernetic „fără precedent” asupra presei de stat din Rusia, chiar de ziua lui Putin. „Au șters totul”
  6. Cultura de canabis din spatele casei. Cum au fost descoperiți trei indivizi din Neamț
  7. Motivul pentru care o învățătoare a agresat un elev la ore. Mama băiatului a făcut plângere la poliție
  8. Erdogan, mesaj tranșant pentru Tel Aviv, la un an de la atacul Hamas. „Israelul va plăti mai devreme sau mai târziu prețul pentru genocid”
  9. Comisia Europeană a aprobat planul de investiții al României în biocombustibili. Câți bani vor fi cheltuiți
  10. Președintele israelian cere lumii să sprijine lupta contra inamicilor Israelului. „Noi ducem bătălia lumii libere” FOTO/VIDEO