Ziare.com

De ce sectia Adinei Florea incalca tratatele UE si da posibilitatea de abuz fara nicio spaima de pedeapsa

de Ionel Stoica
Vineri, 01 Martie 2019, ora 09:37

   

De ce sectia Adinei Florea incalca tratatele UE si da posibilitatea de abuz fara nicio spaima de pedeapsa
Posibilitatea de savarsire a unor abuzuri - in special prin presiuni si timorari ale magistratilor - din partea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie este evidenta, in conditiile inexistentei unor mijloace de control ierarhic din afara acestei sectii, iar controlul judecatoresc este total ineficient pentru situatia in care exista o solutie de clasare.

Citatul apartine unui judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, care a trimis in aceasta saptamana motivarea celei de-a treia sesizari a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cazul Legilor Justitiei.

Instanta europeana trebuie sa raspunda la trei intrebari: daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania, daca infiintarea Sectiei de investigare a magistratilor respecta dreptul european si ce se intampla daca CCR da o decizie prin care poate infrange prin efectele ei, la nivel national, prevederi ale tratatelor europene.

Pana in prezent, doua instante, Tribunalul Olt si Curtea de Apel Pitesti, au sesizat CJUE cu privire la rolul MCV si la faptul ca modificarile legislative recente din Romania incalca dreptul european. In total, noua intrebari au fost trimise la instanta europeana.

Citeste si: De ce CJUE trebuie sa decida cu rapiditate daca Legile Justitiei PSD-ALDE incalca recomandarile MCV

Solicitarile vin in contextul in care Comisia Europeana a criticat dur modificarile legislative in cazul Legilor Justitiei si Codurilor Penale si a cerut suspendarea aplicarii acestora. Un raspuns afirmativ al instantei europene ar duce la suspendarea aplicarii Legilor Justitiei, asa cum explica magistratul Dragos Calin, copresedinte al Forumului Judecatorilor din Romania.

Citeste si: O decizie a CJUE ar putea suspenda aplicarea Legilor Justitiei - explicatiile liderului Forumului Judecatorilor

Urgenta!

Curtea de Apel Bucuresti cere CJUE ca acest caz sa fie judecat in procedura accelerata, iar in ce priveste intrebarea care vizeaza functionarea Sectiei de investigare a magistratilor (Intrebarea nr.2 - n.red.) sa fie folosita "procedura preliminara de urgenta".

Curtea de Apel Bucuresti arata ca crearea acestei Sectii speciale pune in pericol intreaga justitie penala din Romania, unde sunt intocmite acte procesuale si procedurale de catre aceasta structura. In cazul in care CJUE ar decide suspendarea Legilor Justitiei, toate actele realizate de aceasta Sectie ar fi anulate, iar toate partile din anchete ar avea de suferit.

"Am considerat ca intrebarea nr.2 vizeaza domeniul de aplicare al art. 67 alin. 1 TFUE (Tratatul privind functionarea Uniunii Europene- n.red.) . Crearea sectiei speciale de procuratura in conditiile incalcarii - in opinia instantei - a art. 67 alin. 1 TFUE (alineatul citat este la finalul articolului-n.red.) pune in pericol intreaga justitie penala din Romania, unde sunt intocmite acte procesuale si procedurale de catre aceasta institutie.

Partile din prezenta cauza, dar si toate partile din dosarele unde este implicata Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie sunt in pericol de a le fi vatamate iremediabil drepturile si interesele legitime de catre aceasta institutie", mai arata judecatorul.

Curtea de Apel Bucuresti a trimis aceste intrebari intr-un dosar in care un avocat se plangea de o clasare data de un procuror, iar in cazul in care aceasta clasare este desfiintata de instanta cazul se intoarce tot la aceasta Sectie.

"O structura artificiala si netransparenta"

Curtea de Apel Bucuresti si-a insusit "fara rezerve" recomandarile Comisiei de la Venetia, care a criticat infiintarea Sectiei de investigare a magistratilor.

"O astfel de enclava institutionala in arhitectura de drept national, indepartata de orice fel de control ierarhic, dar si judecatoresc eficient - in cazul solutiilor de clasare - compusa dintr-un numar extrem de redus de procurori, care isi pot da ei insisi, reciproc, orice solutie de clasare si indiferent de situatia de fapt sau de drept si indiferent de ce abuz ar putea face, pornind de la premisa ca instantele judecatoresti nu-i pot obliga sa-si trimita in judecata un coleg membru al acestei sectii, reprezinta o structura artificiala si netransparenta", explica judecatorul roman.

Sectia pentru investigarea magistratilor este condusa de procurorul-sef Gheorghe Stan si adjunctul acestuia, Adina Florea (foto) .

Prevederile din tratate

Potrivit Curtii de Apel Bucuresti, "toate articolele de drept comunitar invocate in cuprinsul intrebarii preliminare se opun unei reglementari nationale care sa instituie o astfel de sectie de procuratura."

Instanta face trimitere la paragrafe din Tratatul privind Uniunea Europeana (TUE) si din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

Iata care sunt aceste paragrafe:

"Uniunea se intemeiaza pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor", articolul 2, din TUE.

"In toate activitatile sale, Uniunea respecta principiul egalitatii cetatenilor sai, care beneficiaza de o atentie egala din partea institutiilor, organelor, oficiilor si agentiilor sale", articolul 9 din TUE.

"Uniunea constituie un spatiu de libertate, securitate si justitie, cu respectarea drepturilor fundamentale si a diferitelor sisteme de drept si traditii juridice ale statelor membre", articolul 67 din TFUE.

De ce recomandarile MCV sunt obligatorii

Potrivit Curtii de Apel Bucuresti, Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 are caracter obligatoriu pentru statul roman.

Magistratul face trimitere la alineatele 6 si 7 din Decizia 2006/928/CE prin care s-a instituit MCV si prin care sunt impuse obligatii Romaniei in ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.

"In cazul in care Romania nu ar reusi sa atinga obiectivele de referinta in mod corespunzator, Comisia poate aplica clauzele de salvgardare in temeiul articolelor 37 si 38 din Actul de aderare, in special suspendarea obligatiei statelor membre de a recunoaste si executa, in conditiile stabilite de legislatia comunitara, hotararile judecatoresti si deciziile judiciare din Romania, precum mandatele de arestare europene", articolul 7 din Decizia 2006/928/CE.

Curtea de Apel Bucuresti arata ca, din acest articol, apare ca fiind logic rationamentul ca, in cazul in care MCV-ul nu ar fi obligatoriu, nu ar fi avut sens inserarea alineatului 7, "care se refera tocmai la situatia ipotetica a esecului atingerii obiectivelor precizate in rapoartele intocmite in cadrul acestui mecanism si posibilitatea aplicarii clauzelor de salvgardare."

Obligatiile asumate de Romania

"In cazul in care acest mecanism ar fi unul facultativ si nu ar implica obligatii in sarcina statului roman, s-ar lipsi de finalitate Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, iar obiectivele la care se face trimitere chiar in titlul sau, respectiv reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, ar putea fi elemente dispensabile atat pentru Uniune, cat si pentru statul roman, interpretare fundamental inacceptabila, cel putin pentru prezenta instanta nationala", explica magistratul roman.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13815 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Puturosul poporului

Cel care a infintat sectia Adinutei ar trebui sa raspunda penal pentru uzurparea justitiei. Avocatul poporullui doarme in cizme dar vrea pensie speciala. Alt metoda de ciordit.

 

Corect

In plus ar trebui inculpt pentru abuz si favorizarea infractorilor.

Așa ceva ...

Atunci cand Secția era la DNA, in fața cui răspundea cocoșeilor? La mulți magistrați le tremură femurul, nu?

Ii spune cineva

partzului astuia sovietic, ca mie imi e greata sa il mai contrazic, ca la dna sectiuta asta era subordonata unui intreg lant ierarhic si controlata de un intreg lant de control, cu procurorul general in varf. Acum e un fel de gestapo politic subordonat exclusiv bubosului care e carpa porkarului.

 

Luați de aici ...

Inființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție - SIIJ -, cutremură Romania. O Sectie care poate fi definită simplu: de cercetare a corupției din justiție, adică lupta impotriva corupției din LUPTA ANTICORUPȚIE.
SIIJ cercetează magistrații corupți care, in numele luptei anticorupție au făcut abuzuri, tranformandu-se in POLIȚIE POLITICĂ de terorizare a societății pentru scopuri politice.
SIIJ apare ca dușmanul de moarte al DNA. Pentru că DNA a corupt lupta impotriva corupției folosind magistrații, prin șantaj instituțional, in scopuri de poliție politică, să distrugă orice persoană care s-ar opune sistemului subteran - mafiot. Ca in anii 50, cand SECURITATEA A INGENUNCHEAT MAGISTRATURA, transformand-o in ciomagul de omorat - la propriu - orice adversari politici al bolșevicilor. Intreaga elită a Romaniei a fost ucisă in inchisori cu dosare fabricate. A fost DNA o nouă SECURITATE? La ce nivel? Cate din dosarele fabricate de DNA au fost poliție politică, cate au fost corecte? Nu știm incă, dar suficiente au fost POLITICE.

Interesant

Printule stalinist !
Exista vreo decizie a unei instante de judecata privind fapte de politie politica in Romania dupa 1990 ? Evident ca nu !
Sau tu te crezi intr-o republica de tip stalinist in care mai intai il impusti pe suspect si dupa aceea cercetezi de ce l-ai impuscat ?
SIIJ este in afara Constitutiei si nu este recunoscuta de nici o institutie internationala !
Dupa modelul SIIJ poti sa-ti faci si tu acasa o sectie de anchetare cu aceleasi rezultate ca SIIJ ! Adica zero !
SIIJ are aceleasi efecte ca haznalele de partid : propaganda ieftina impotriva dujmanilor mafiei PSD+alde !
Ar fi interesat ce se intampla daca depui o plangere penala impotriva lui Buborel la SIIJ ! Incep sa se balbaie slugile!

Prinsule de Bucale@Nu sari ca puiul la m*ci

NU iau de la tine niciodată 😜
Dar tu poți sa te servesti de la mine cand vrei,
Ia din față cum ești obișnuit sa faci la Dragnea cu vitamina D ragnea 😮😮😮😮

printule

Tu nu vezi ca esti contracurentului, mai bine zis, ca Bula cand circula pe contrasens ?!

Ma uit la foto pentru articol si mi-e jena...

Sunt doua slugi care saracii nu stiu mai bine. Toata viata au trebuit sa fie ghiocel undeva... E pacat de noi. De unde sa aiba "coloana vertebrala"? Ei nu au acest concept. Nu stiu ca exista.

Daca ar fi hatri si ar face asta pentru un avantaj personal temporar, atunci ar fi o problema. Ar trada. Nu daca, ci cand. Dar ei nu stiu asa ceva. Vezi un Tudose, un Tariceanu...

Mi-e jena si mila...

Iar ce este si mai trist, ilustrul nostru conducator Dragnea nu poate sa manipuleze decat asemenea oameni. De fapt el insusi e manipulat. Nici nu stie...

 

Doua slugi triste

A citit ala poticnit aberatiile alea scrise de Iordache, aia a tacut ca o muta, apoi au fugit repede de acolo.

Nu au raspuns la nicio intrebare, era evident mult prea mult pentru ei. PSd-ul nu mai gaseste decat slugi proaste.

foarte bine argumenta cererea

dar in loc de "reprezinta o structura artificiala si netransparenta" as fi zis ca reprezinta o structura mafiota, un grup infractional organizat.

Ar trebui sa o intrebe careva pe florea cati ani de puscarie se fac pentru fabricarea de dosare in incercarea de intimidare a procurorilor si a unor oficiali europeni? si cum se impart anii de puscarie intre cel care a ordonat si cel care a executat?

O nulitate disperata

Are si ea partea ei. Tipic ciumei rosii.

 

Rusinea Romaniei !!!

Toate statele lupta cu toate fortele penntru un loc in CE, Doar Romanii prin reprezentantii ciumei rosii lupta penntru a nu avea un membru in CE.
Ne facem de tot risul!

E simplu

Ce relevanta are in fata instantelor de judecata un dosar facut de aceasta maciuca politica a mafiei PSD daca aceasta maciuca politica incalca tratatele internationale semnate cu Romania si automat incalca Constitutia Romaniei ?
Evident ca zero !
Este clar ca aceasta maciuca politica a mafiei PSD+alde a fost infiintata pentru a arata pisica dujmanilor mafiei PSD+alde, similar cu ceea ce face Antena 3 !

 

Care sectie de investigare ?

E vorba despre o secta ...

 

mama

ce s-au activat la depunctat trolli pezedelei... deci e clar ca ii doare rau adevarul

 

in alta ordine de idei....cu riscul asumat

de a ma repeta intreb?ce cauta un A...listar ca membru al societatii civile in CSM???in prezent acesta nu mai are nici o legatura cu Societatea civila...

Este bine ca se explica poporului, prin aceste articole, ca in

Romania nu sunt respectate obligatiile luate la aderarea la Uniunea Europeana.
Dar asta se face intr-un ziar electronic si probabil la o singura televiziune, la RealitateaTV, si aceea pe jumatate discreditata de Gusa & Co.

Toate aceste ar trebui sa fie disponibile la televiziunea publica TVR, mai accesibila oamenilor decat Internetul.

Imi dau seama de abisul care separa mentalitatea romaneasca de mentalitatea occidentala. Dar nu este inca totul pierdut.

#REZIST & PROTESTEZ !
#VOTEZ & ALEG graul de neghina !
#Jos guvernul ineptocrat, la puscarie cu mafia rosie !

 

Raspuns la titlu:

Asa vrea Dragnea !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor