Ziare.com

Diurnele uriase ale sefilor din magistratura, la un pas sa ajunga la Curtea Constitutionala

de Ionel Stoica
Duminica, 22 Septembrie 2019, ora 10:05

   

Diurnele uriase ale sefilor din magistratura, la un pas sa ajunga la Curtea Constitutionala
Judecatorul Camelia Bogdan intervine in procesul in care seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, cere sa-i fie platita diurna pentru zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale in care a stat in Bucuresti si nu s-a deplasat in Giurgiu, localitatea in care are domiciliul.

Camelia Bogdan cere Tribunalului Bucuresti sesizarea Curtii Constitutionale cu prevederea in baza careia magistratii detasati in alte localitati beneficiaza de o diurna de detasare, in cuantum de 2% din indemnizatia de incadrare bruta lunara.

Totul se face in baza unei prevederi din OUG nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei.

Cu cat functia este mai mare, salariul este mai mare, iar diurna este pe masura. De aceasta facilitate beneficiaza si mai multi magistrati care stau in comunele din judetul Ilfov, din jurul Capitalei.

Procurori si judecatori din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Inspectia Judiciara (IJ) sau din cadrul Sectiei de investigare a infarctiunilor din justitie (SIIJ) care locuiesc in suburbiile Capitalei sau in judetele apropiate primesc indemizatii de detasare uriase.

Magistratul face trimitere la articolul 16 din Constitutie: "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".

Dupa ce Camelia Bogdan a intervenit in procesul lui Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare a renuntat la cererea de chemare in judecata.

Totusi, Tribunalul Bucuresti a stabilit urmatorul termen de judecata in acest caz pe 1 octombrie, potrivit portalului instantelor.

Diurna si de 10.000 lei/luna

Radio "Europa Libera" a dezvaluit ca sefa CSM, Lia Savonea, a incasat anul trecut, potrivit declaratiei de avere din 5 februrie 2019, suma de 124.175 de lei, adica 10.300 de lei pe luna, doar pentru a se deplasa din satul Rosu, comuna Chiajna (Ilfov), la Bucuresti. Distanta Rosu - Bucuresti este de 10 kilometri.

Un alt magistrat care a primit diurna de detasare este Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare. Astfel, el a incasat anul trecut, pe langa salariu, 147.000 de lei pentru ca a facut naveta de la Giurgiu, acolo unde are domiciliul, la biroul din Bucuresti. Distanta Giurgiu - Bucuresti este de 65 kilometri.

Cazul de la Tribunalul Bucuresti

Dupa cum am aratat, intr-un proces deschis la Tribunalul Bucuresti, Lucian Netejoru a chemat in judecata Inspectia Judiciare (IJ) si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), si a cerut sa-i fie platita diurna pentru zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale in care a stat in Bucuresti si nu s-a deplasat in Giurgiu.

Despre acest caz a scris Ziare.com: Seful Inspectiei Judiciare a dat in judecata chiar institutia pe care o conduce: vrea diurna pentru zilele de weekend!

Solicitarea magistratului a fost facuta in baza unui articol din OUG nr.27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei.

Concret, in zilele in care nu a beneficiat de prevederile articolului 13, litera b), el cere sa primeasca beneficiile aceluiasi articol 13), dar de la litera a).

1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, care sunt detasati sau delegati in alta localitate decat cea de domiciliu, beneficiaza, pe toata durata delegarii sau detasarii, de urmatoarele drepturi:

a) Diurna in cuantum de 2% din indemnizatia de incadrare bruta lunara, dar nu mai putin decat cuantumul prevazut pentru personalul din unitatile bugetare;

b) Decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de categoria pana la 3 stele inclusiv. In situatia in care nu beneficiaza de cazare in aceste conditii, au dreptul la o suma egala cu 0,5% din indemnizatia de incadrare bruta lunara pentru fiecare noapte, pe toata durata delegarii sau detasarii in alta localitate.


Interventia Cameliei Bogdan

Dupa deschiderea acestui proces, judecatorul Camelia Bogdan a facut o cerere de interventie de partea IJ si CSM si impotriva lui Lucian Netejoru.

Camelia Bogdan isi intemeiaza cererea in favoarea CSM si IJ prin "evitarea pierderilor cauzate bugetului de stat, dar si din cererea de despagubire pe care doresc sa o adresez impotriva intimatelelor, corelativ solutionarii cererilor mele pendinte aflate pe rolul CEDO si CJUE".

Ea arata ca potrivit Codului Muncii, diurna se plateste pentru zilele efectiv lucrate, nu si pentru perioada in care magistratii se afla in concediu de odihna sau in concediu medical ori pentru zilele nelucratoare de la sfarsitul saptamanii sau declarate in acest sens de legiuitor.

Camelia Bogdan mai precizeaza ca pe de o parte, beneficiaza de diurna si magistratii detasati in alta localitate decat cea de domiciliu, chiar daca institutia la care sunt detasati are sediul in aceeasi localitate in care isi au si locul de munca "de baza", precum si magistratii detasati in aceeasi localitate in care isi au domiciliul, eventual in aceeasi localitate in care isi au locul de munca "de baza", iar pe parcurs acest domiciliu se schimba in alta localitate, chiar si la cativa kilometri.

Statul aloca sume uriase

"Pentru cateva zeci de magistrati, din cadrul MJ, CSM, IJ si INM, statul aloca in jur de 3.000.000 lei anual, respectiv mai mult de 500.000 de euro cu acest titlu, in conditiile in care deconteaza cheltuielile de cazare si deconteaza ori asigura transportul acestor persoane.

Aceasta risipa bugetara se constituie intr-un privilegiu nejustificat pentru o anumita categorie de personal si o discriminare fata de toti ceilalti judecatori si procurori", sustine Camelia Bogdan.

Cine primeste cele mai mari indemnizatii

Potrivit cererii de interventie depuse la Tribunalul Bucuresti, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, alesi ca urmare a candidaturilor depuse potrivit propriei lor vointe, sau inspectorii judiciari, beneficiaza de cele mai mari indemnizatii in sistemul judiciar (cu exceptia judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie), iar legea le asigura, pe langa aceste indemnizatii, decontarea chiriilor sau cazarea in spatiu destinat si decontarea transportului.

"Magistratii din sistemul judiciar nu au acoperite cheltuielile de hrana, cele marunte si uzuale prin astfel de diurne, beneficiul decontarii chiriilor fiind singurul care li se acorda in acest sens, acesta fiind justificat de imprejurarea ca isi desfasoara, de cele mai multe ori, activitatea in alta localitate decat cea in care detin o locuinta, neavand - conform legii - posibilitatea de a alege decat dintr-un numar limitat de posturi, atat la momentul admiterii in profesie, cat si pe parcurs, in cazul promovarii la instantele superioare", conchide Camelia Bogdan.

Citeste si: Cand poate fi exclus un "frate" din masonerie? Cazul sefului Inspectiei Judiciare
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 26477 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tudorele

Fa ceva!

 

astia nu pleznesc...

...de la atata morman de bani?

Populimea care chiar munceste ia 17 lei/zi, iar

dejectiile astea umane urat mirositoare iau 500 lei/zi. Ce porcarie. Da, de, avem nevoie de ei, sa nu ne bage in puscarie cand furam noi meleoanele. Cat de jeg poti sa fii cand, desi iei 40.000 lei/luna leafa, mai pretinzi si diurna pe sambata si duminica, zile in care stai in chefuri si te trotilezi cu whisky scump. Cand scapam de toate putorile astea, care imping nivelul moral al romanilor din ce in ce mai jos.

 

Dacă

nu-și pot plăti deplasarea din salariile imense, atunci să lucreze acolo unde locuiesc. Nu le vom duce lipsa.

 

Le netejeste bine

Magistratii merita niste salarii care sa fie raportate la salariul minim pe economie.
Nu va speriati astia nu emigreaza, nu ii vrea nici dracul.
Dupa cum isi fac unii meseria, nici doi bani.

 

Nu va mai saturati

Voi impartiti dreptatea in tara aceasta.
Ar trebui sa va fie rusine de sarmanii oameni (milioane) care se spetesc munciind sau pleaca in pribegie pentru un trai mai bun.

 

Privilegiile acestea ar trebui sa ajunga mai degraba la Curtea de

Conturi si daca au fost abuzive, la DNA.

 
 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor