Dosarul "Alcool la volan": Judecatoarea Turcu primeste si 150.000 de lei

Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 14:52
5485 citiri
Dosarul "Alcool la volan": Judecatoarea Turcu primeste si 150.000 de lei
Foto: Realitatea TV

Judecatoarea Elena Turcu, recent achitata de instanta in dosarul in care era acuzata ca a condus sub influenta alcoolului, nu numai ca se va intoarce in fotoliul de magistrat, dar va si primi de la stat 150.000 de lei, valoarea salariilor neincasate in ultimul an, pe perioada suspendarii din functie.

In plus, desi nu a lucrat niciun minut din iulie 2010 pana azi, judecatoarei ii va fi recunoscuta vechimea in munca, scrie Evenimentul Zilei.

Legea 303/2004, care reglementeaza statutul magistratului, arata ca in cazul in care magistratul suspendat e achitat, "suspendarea din functie inceteaza, iar magistratului repus in situatia anterioara i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functie si i se recunoaste vechimea in magistratura pentru aceasta perioada".

Calculele arata ca judecatoarea Elena Turcu are de incasat, potrivit legii, aproximativ 150.000 de lei.

Un dosar controversat

Judecatoarea Elena Turcu de la Tribunalul Dambovita a fost oprita de politisti, in luna mai 2007, pentru ca ar fi condus masina in stare de ebrietate. Ea a fost acuzata ca a produs mai multe incidente in trafic: a tamponat un taxi si a lovit un scuter pe care circulau doua persoane.

Prinsa de politisti, aceasta a oferit un spectacol jenant in fata jurnalistilor locali prezenti la fata locului: a refuzat sa sufle in aparatul etilotest, a facut scandal si, potrivit rechizitoriului, abia ulterior a acceptat sa i se recolteze o proba de sange, si asta dupa multe insistente.

I-a fost gasita o imbibatie alcoolica mai mare de 0,8 grame la mie, iar procurorii de la Parchetul General au trimis-o in judecata, fiind suspendata din functie, potrivit legii.

Dupa declansarea scandalului, judecatoare a incercat sa se pensioneze, dar presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze decretul de pensionare pe motiv ca nu sunt indeplinite criteriile legate de vechime pentru ca Elena Turcu sa se poata pensiona.

"Ulterior, CSM a decis reevaluarea dosarului de pensionare si s-a constatat ca nu au fost respectate conditiile de vechime", a declarat purtatorul de cuvant al CSM, Monica Prejmereanu.

In sentinta definitiva, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis sa o achite pe Elena Turcu, in baza articolului 10, litera d, din Codul Penal.

Magistratii au vizionat proba video a procurorilor si au ascultat pledoariile finale ale acuzarii si apararii.

Colajul video aratat de procurori ca proba a aratat-o pe Elena Turcu care, in mod constant, a refuzat sa colaboreze cu politistii care i-au cerut in repetate randuri, fie sa ii insoteasca la sectie, fie ulterior sa sufle in aparatul alcooltest, fie sa mearga la recoltare de probe.

Turcu a sustinut din nou ca la acel moment nu era beata, ca roseata de pe la fata reprezinta o particularitate individuala pentru care ea nu este vinovata si ca modul in care a procedat la acea vreme a fost "pe fondul unei stari sporite de tensiune", motivata de prezenta in permanenta la evenimente a fetitei ei de numai sase ani.

Martorii au aratat ca magistratul ar fi refuzat in mod expres recoltarea celei de-a doua probe, Turcu negand acest lucru, ea precizand ca nu i-a mai fost solicitata o alta proba de sange si ca nici nu a cerut din proprie initiativa o a doua recoltare. Conform buletinului de analiza toxicologica emis de Serviciul de Medicina Legala Ploiesti rezulta ca in singura proba predata spre analiza s-a decelat o intoxicatie etilica de 1 gr %.

In aceste conditii, procurorul a fost nevoit sa admita ca procedura recoltarii de probe de sange a fost viciata, in sensul prelevarii a doua mostre de sange de cate 10 mililitri, si prin urmare nu poate fi atrasa raspunderea pe Legea penala, care prevede ca se deschide dosar penal pentru o alcoolemie mai mare de 0.8 la mie, dar a sustinut ca exista indicii suficiente ca aceasta bause, astfel incat judecatoarea poate fi sanctionata contraventional.

Apararea judecatoarei a respins aceasta varianta de achitare si a cerut judecatorilor achitarea Elenei Turcu pe motivul ca fapta de care o acuza procurorii nu exista, decizie admisa de magistrati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Judecatoarea Elena Turcu salarii, #Judecatoarea Elena Turcu achitata, #judecatoare Turcu beata , #magistrati