Ziare.com

Doua asociatii de magistrati cer CSM sa voteze pentru desfiintarea SS si fac trimitere la decizia CEDO in cazul Kovesi

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 28 Mai 2020, ora 11:03

   

Doua asociatii de magistrati cer CSM sa voteze pentru desfiintarea SS si fac trimitere la decizia CEDO in cazul Kovesi
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie cer membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, care discuta astazi proiectul legislativ de desfintare a Sectiei Speciale, sa tina cont de opinia magistratilor romani in sensul desfiintarii SS, de cerintele entitatilor internationale relevante si de hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din cauza Kovesi.

"Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa aiba, in al doisprezecelea ceas, un rol activ in promovarea acestor modificari legislative, fara de care statul de drept in Romania este pus sub semnul intrebarii," arata cele doua asociatii de magistrati, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Proiectul de lege depus de USR pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS), urmeaza sa fie discutat joi in plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Sedinta a inceput de la ora 10S00, dar plenul discuta alte puncte de pe ordinea de zi in momentul transmiterii acestei stiri.

Citeste si: CSM discuta azi proiectul USR de desfiintare a Sectiei Speciale. Birchall: A fost mosita de gasca celor care au participat la intalnirile "centrelor de reflectie"

Opiniile organismelor internationaleMagistratii fac trimitere la opiniile exprimate de Comisia de la Venetia, Comisia Europeana, Parlamentul European, GRECO, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni si Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni.

Potrivit sursei citate, CSM are obligatia de a se implica decisiv pentru punerea in practica imediat a numeroase modificari legislative vizand sistemul judiciar, intre care:

1. Desfiintarea imediata si neconditionata a sectiei de parchet separate, creata pentru investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori;

2. Abrogarea limitarilor cu privire la libertatea de exprimare, materializate in obligatia de abtinere a magistratilor de la "manifestarea sau exprimarea defaimatoare in raport cu celelalte puteri ale statului";

3. Revizuirea normelor privind raspunderea materiala a magistratilor, cat timp acestea ignora independenta justitiei;

4. Revizuirea sistemului de numire si revocare a procurorilor-sefi si limitarea rolul ministrului justitiei in aceste proceduri, simultan cu cresterea atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii;

5. Renuntarea la dispozitiile care prevad dublarea perioadei de pregatire in cadrul Institutului National al Magistraturii;

6. Reinstaurarea meritocratiei in magistratura. Reglementarea unor examene meritocratice de promovare, inclusiv si mai ales la Inalta Curte de Casatie si Justitie;

7. Respectarea rolului si a atributiilor stabilite de Constitutie pentru Consiliul Superior al Magistraturii, ca organism colegial, prin inlaturarea transferarii arbitrare a unor atributii ale Plenului catre sectii sau catre anumiti judecatori, in functie de gradul profesional detinut, de natura a deturna functionarea colegiala; revizuirea dispozitiilor privind revocarea membrilor CSM, in sensul unei proceduri flexibile si accesibile;

8. Reorganizarea Inspectiei Judiciare, prin reconsiderarea rolului si a atributiilor inspectorului-sef; reglementarea unor examene meritocratice pentru functiile de conducere din cadrul Inspectiei Judiciare; abrogarea OUG nr.77/2018.

9. Abrogarea dispozitiilor nou introduse de natura a incarca nejustificat volumul de munca al instantelor si parchetelor;

10. Adoptarea autonomiei bugetare a magistraturii, conform recomandarilor Comisiei de la Venetia.

Magistratii sunt pentru abrogarea SSCele doua asociatii de magistrati fac trimitere la faptul ca Ministerul Justitiei a dat publicitatii, la 20 ianuarie 2020, rezultatul consultarilor informale cu instantele judecatoresti, parchetele si asociatiile magistratilor cu referire la unele aspecte privind sistemul judiciar.

Dintr-un numar de 1.934 de procurori respondenti, 1.653 de procurori au opinat pentru abrogarea normelor prin care a fost infiintata Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, solicitand desfiintarea acesteia (85,47%), 144 de procurori au opinat in sensul amendarii dispozitiilor legale ce privesc SIIJ (7,44%), iar 137 - in sensul mentinerii prevederilor legale privind infiintarea SIIJ (7,08%).

In ceea ce priveste instantele judecatoresti, dintr-un numar de 209 (care au transmis raspunsuri), 72,22% din judecatorii respondenti au opinat in sensul abrogarii dispozitiilor legale privind infiintarea SIIJ, solicitand desfiintarea acesteia, 10,53% - in sensul amendarii dispozitiilor legale ce privesc SIIJ, iar 17,24% - in sensul mentinerii prevederilor legale ce privesc infiintarea SIIJ.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2665 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Informați-vă:

Prin desfiintarea SIIJ se doreste, din nou, controlul asupra justitiei
Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) este singura structura de parchet complet in afara controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul doreste cu ardoare desfiintarea sa.
Sefii PICCJ, ai DNA si ai DIICOT, precum si sefii de sectie ai acestora, unde se vor intoarce dosarele cu magistrati daca SIIJ va fi desfiintata, sunt numiti politic, de catre Presedintele Romaniei la propunerea Ministrului Justitiei.
Este inadmisibil ca se ignora ostentativ motivul principal pentru care SIIJ a fost creata: modul in care dosarele cu magistrati erau instrumentate, in special de catre DNA, devenise o presiune reala asupra judecatorilor.
Este deja de notorietate ca in repetate randuri procurori DNA au anchetat judecatori pentru ca nu au fost de acord cu solutiile pronuntate, ca au incalcat secretul deliberarii judecatorilor, ca au deschis din oficiu dosare judecatorilor si le-au tinut deschise cu anii.
In fostul CSM, de exemplu, aproape toti membrii aveau dosare la DNA. Raportul Inspectiei Judiciare - si el ingnorat, in ciuda faptului ca a fost validat de Plenul CSM - este dovada clara in acest sens.
In ceea ce priveste Memorandumul elaborat de Ministerul justitiei, nu doar ca acesta ignora opiniile exprimate de judecatorii Inaltei Curti de Casatiei si Justitiei, ai Curtii de Apel Bucuresti - judecatorii care simt cel mai puternic presiunile, avand competenta in dosare ce vizeaza politicienii de la varful puterii - sau ai altor curti de apel din tara, dar prezinta trunchiat si, punctual, chiar eronat pozitia Comisiei de la Venetia cu privire la SIIJ.
De asemenea, expertii Comisiei de la Venetia recomanda expres Guvernului sa "Regandeasca propunerea de infiintare a unei structuri de parchet separate pentru investigarea infractiunilor comise de judecători si procurori; recurgerea la procurori specializati, combinată cu mecanisme procedurale de protectie efective, pare o alternativă adecvată in această privintă".
Or, Guvernul nu isi propune sa "regandeasca" nimic, cu atat mai mult sa vina in contrapondere cu mecanisme procedurale de protectie efectiva, ci pur si simplu doreste desfiintarea SIIJ si revenirea la status quo-ul initial, adica la presiunile asupra judecatorilor.

 

Despre "independența" SIIJ

adică a Adinei Florea, cunoscută mai ales pentru relațiile ei cu mafia dobrogeană și progenitură de comunist notoriu, și a lui Stan Gh, actualmente in Curtea Corupției din ROmania - eu unul am MARI indoieli. Cat despre numirile la parchete nu mai e nimic de adăugat. S-au făcut de către "liberalul" Predoiu după aceleași legi și tipicuri de pe vremea lui Tudorel Toader - adică politic, netransparent, fără criterii clare (aka discreționar).

Justitia nu se face in Romania

E contaminata si toxica.
Magistratiilor romani trebuie adusi la realitate numai prin institutiile europene. In romania nici o sansa, e ca si cind reclami celui care de fapt e faptasul faradelegii.

 

Aloo, Doamna Justitie!

Dati-le dreaku de asociatii, grupuri si grupari de mafioti cu trei membrii dar cinspemii de voturi, mai ales in cumplitul si nenorocitul de CSM.
Desfiintati-le dreaku pe toate, dar toate si importati niste judecatori de-alde astia...alahu-akbar,( cum aduceti tot felul de pakistanezi,nepalezi sri-lankezi) sa va puna ordine in sfanta justitie. Doi-trei, la CAB, 5-6 la CCR(acolo trebuie si unul cu "colac de dinamita"pentru intimidarea "comisarilor"), cate unul-doi la TMB, unul la fiecare judecatorie.....SI GATA!
-A-ti rezolvat:
- si justitia
- si raspunderea magistratilor
- si spagile nenorocite cu punerea in posesie a grofilor si
a urmasilor lor,
- si procesomanii nativi,
- si tiriaktraspenas,
- si pensiile speciale!!
Niste domni-judecator Alahu-akbar, (nu doamne, ca vedem de ce este in stare lia-cap-de mort-cu peste 1000 lei diurna ZILNICA sa vina de la Chiajna la CSM) pentru un sac de orez si doi serpi comestibili, va fac astia, justitie "la pielea goala"!!
-Bat astia "din ciocan", 24h/7 zile de "importam" si dosarele bulgarilor, rusilor, ungurilor si era sa zic si americanilor, dar ma opresc ca-mi dau seama ca aia nu sunt idioti sa ia sistemul francez de pensii speciale!!!
Pana nu facem asta, ne ducem crucea "democratiei iliesciene", copii nostri vor platii voturile imbecilior, interesatilor, specialilor...de genul g-ral izmana-koor, cu un fiu...vai-steaua-lui! Angajat de petre daea, cine altul, la ministerul cu cereale si subventii!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor