Doua asociatii de magistrati il acuza de dezinformare pe Lucian Netejoru, seful interimar al Inspectiei Judiciare

Luni, 22 Aprilie 2019, ora 18:57
4305 citiri
Doua asociatii de magistrati il acuza de dezinformare pe Lucian Netejoru, seful interimar al Inspectiei Judiciare

Judecatorul Lucian Netejoru a prezentat in presa informatii nepublice din rapoarte ale Inspectiei Judiciare, care nu au parcurs intreaga faza a aprobarii de catre CSM, inducand astfel in eroare prin comunicarea unor date incomplete privind numarul de dosare de la DNA.

Unicul candidat la sefia Inspectiei Judiciare: Eu sunt mandru ca am facut parte din Masonerie!

Mai mult, acuza Asociatia Forumul Judecatorilor si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, Lucian Netejoru a ales drpet trambulina publica pentru aceste declaratii un "vector media care s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin adevarate campanii mediatice de denigrare la adresa mai multor magistrati", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Domnul Netejoru Lucian a ales sa expuna in mass-media date si informatii nepublice din rapoarte ale Inspectiei Judiciare care nu au parcurs intreaga faza a aprobarii de catre Consiliul Superior al Magistraturii, cifrele prezentate inducand ideea ca unitatile de parchet ar fi desfasurat anchete penale in scopul exercitarii unei presiuni nejustificate asupra unor magistrati judecatori si procurori, facandu-se referire punctual la calitatea unora dintre acestia ca indeplinind diverse functii publice in cadrul Curtii Constitutionale, Inspectiei Judiciare sau Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, in calitate oficiala de inspector sef interimar al Inspectiei Judiciare, domnul Netejoru Lucian expune in mod incomplet realitatea, proferand afirmatii precum "la nivelul DNA au fost inregistrate 1440 de dosare cu magistrati in perioada ianuarie 2014 - iunie 2018, fiind vizati 1962 judecatori si 845 procurori", dand de inteles ca numarul acestora este mult prea mare.

Fara sa respecte principiile de obiectivitate si echidistanta pe care le impune functia ocupata, domnul Netejoru Lucian a omis isa precizeze ca majoritatea acestor dosare erau constituite ca urmare a formularii unor plangeri penale si ca procentul sesizarilor din oficiu este unul scazut.

De asemenea, desi avea reprezentarea faptului ca se adreseaza unui public nespecializat, a ales sa nu evidentieze ca orice parchet este obligat sa inregistreze ca dosar penal orice plangere penala formulata care respecta conditiile prevazute de lege sau ca procurorul este obligat sa se sesizeze din oficiu cand constatata existenta unor indicii privind savarsirea unor infractiuni", spun cele doua asociatii de magistrati.

Magistratii reprezentati de cele doua asociatii ii solicita public lui Netejoru Lucian sa precizeze calitatea in care a fost prezent si a facut declaratiile, temeiul legal susceptibil sa permita dezvaluiri publice dintr-un raport care nu a fost inca nici macar discutat, nicidecum aprobat de CSM, si care poate suferi modificari de substanta, precum si motivul real pentru care a ales sa acorde acest interviu.

Seful interimar al Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru, a criticat activitatea procurorilor DNA si a explicat ca procurorii anticoruptie ar fi facut presiuni asupra lui deschizandu-i un dosar legat de activitatea de membru al Masoneriei.

Citeste si:
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa, 28 septembrie, că îşi va părăsi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizând că "pentru premierul Florin Cîţu,...
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Biroul Executiv Naţional al PNL este convocat marţi, 28 septembrie, în prima şedinţă în noua componenţă, după congresul partidului din 25 septembrie. Preşedintele PNL, premierul...
Sursa: Ziare.com