Eforturi disperate in CSM pentru ca Netejoru sa ramana sef la Inspectia Judiciara: Detalii de culise si manevre de neimaginat

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 12:45
15423 citiri
Eforturi disperate in CSM pentru ca Netejoru sa ramana sef la Inspectia Judiciara: Detalii de culise si manevre de neimaginat
Foto: captura video CSM

Judecatorul Lucian Netejoru, seful interimar al Inspectiei Judiciare, a sustinul in aceasta dimineata interviul pentru inca un mandat de 3 ani la sefia acestei institutii, in fata unei comisii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Lucian Netejoru este singurul candidat pentru aceasta functie si este considerat un apropiat al sefei CSM, Lia Savonea. Mandatul lui a expirat inca din 1 septembrie 2018, iar, potrivit legii, mai are dreptul la inca unul de 3 ani.

Lucian Netejoru conduce insa Inspectia Judiciara in baza unei ordonante de urgenta promovate de Tudorel Toader. La vremea respectiva, liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare cat mai rapid. El a dat de inteles ca ar fi trebuit sa treaca actul normativ fara avizul CSM, ceea ce s-a si intamplat.

Cine este in Comisie

Lucian Netejoru a sustinut interviul in fata unei comisii de concurs formate din 5 persoane:

- 3 reprezentanti ai Sectiei pentru judecatori din CSM - Lia Savonea, Evelina Oprina si Andrea Chis;

- 1 reprezentant al Sectiei pentru procurori din CSM - Florin Deac;

- 1 reprezentant din partea societatii civile din CSM - Victor Alistar.

Manevrele

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca ieri si astazi au avut loc mai multe miscari in interiorul CSM pentru favorizarea lui Netejoru.

Interviul lui Netejoru trebuia sa fie sustinut la ora 9:30, in contextul in care Sectia pentru procurori trebuia sa-si desemneze reprezentantul la 8:30.

Ieri, la ora 18:00, s-a modificat ora interviului, pentru 8:30, pentru ca procurorii sa nu aiba timp sa-si desemneze un reprezentant.

"Intamplator, acest lucru s-a aflat in timp util, iar Sectia pentru procurori din CSM a reprogramat sedinta la ora 8:00 si l-a desemnat pe Florin Deac", explica sursele citate.

Modificarea fiselor de notare

O alta surpriza a venit astazi, cand au fost schimbate fisele de notare la acest interviu.

"In Regulament scrie ca se dau note de la 1 la 100, iar nota minima a fost stabilita la 25. El este sustinut in acest interviu de Savonea, Oprina si Alistar. Au fost adaugate mai multe subcriterii. Asta in contextul in care Netejoru avea nevoie de inca 70 de puncte", sustin sursele din magistratura.

Pentru a fi numit, judecatorul are nevoie de minim 350 de puncte. Astfel, daca Netejoru este punctat cu 100 de puncte de Savonea, Oprina si Alistar, mai primeste sigur alte minim 50 de puncte de la Chis si Deac, care sunt obligati sa dea 25 fiecare.

In plus, fisele de notare pentru Inspectia Judiciara sunt diferite de cele de la Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie, desi dispozitiile legale sunt similare, mai explica sursele citate.

Inaintea sedintei au fost mai multe discutii intre membrii Comisiei, privind modificarea fiselor de notare, dar s-a trecut la vot sa ramana aceasta varianta. Votul a fost de 3 la 2, potrivit surselor citate.

Eveniment Quarterly Report

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere...
#Lucian netejoru inspectia judiciara, #lia Savonea Lucian netejoru, #Netejoru CSM , #magistrati