Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fiul lui Gheorghe Ursu acuza ca judecatoarea care i-a achitat pe fostii ofiteri de Securitate ar fi ignorat probele din dosar

Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 14:34
7293 citiri
Fiul lui Gheorghe Ursu acuza ca judecatoarea care i-a achitat pe fostii ofiteri de Securitate ar fi ignorat probele din dosar
Foto: captura video Youtube/ Epoch Times Romania

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, sustine ca judecatoarea Mihaela Nita a comis o grava mistificare juridica, in motivarea deciziei de achitare a fostilor ofiteri de Securitate Marin Parvulescu si Vasile Hodis, judecati pentru infractiuni contra umanitatii, acuzatii legate de ancheta care a dus la decesul in arest al tatalui sau.

E vorba de un caz in care procurorii cerusera pedepse de 25 de ani de inchisoare in cazul celor doi fosti ofiteri.

Insa Mihaela Nita a hotarat schimbarea incadrarii in acest caz in infractiunea de tratamente neomenoase si achitarea lui Marin Parvulescu si Vasile Hodis. Este o sentinta care a starnit numeroase reactii in societatea civila, dar si din partea copiilor lui Gheorghe Ursu, care au anuntat ca vor contesta sentinta.

Prima reactie a fiului lui Gheorghe Ursu, dupa achitarea fostilor ofiteri de Securitate: Sunt stupefiat. E o incredibila bataie de joc, o imensa nedreptate

Motivarea deciziei de achitare a starnit insa numeroase reactii si in lumea istoricilor. Andrei Ursu combate principalele idei prezentate de Mihaela Nita.

Iata motivarea Mihaelei Nita - De ce au fost achitati ofiterii de Securitate judecati pentru moartea lui Gheorghe Ursu

"Judecatorul cauzei a preluat o mare parte din dezinformarea securista (inclusiv terminologia acesteia) pentru a disculpa practic intreaga Securitate de orice responsabilitate pentru represiunile din timpul regimului Ceausescu.

O mare parte din argumentele sale sunt parca scrise la dictarea inculpatilor", sustine Andrei Ursu, intr-un comunicat de presa transmis Ziare.com.

"Conform acestei teorii, poporul roman ar fi acceptat umilitoarea dictatura nu de frica violentei anchetelor si amenintarilor Securitatii, ci pentru ca ar fi fost influentat pozitiv de aceasta din urma!

Instanta a ignorat cea mai mare parte a probelor, care demonstreaza cu prisosinta vinovatia inculpatilor. Motivarea achitarii oculteaza atat faptele, cat si semnificatia si incadrarea lor juridica corecta.

Astfel, judecatoarea pretinde ca Gheorghe Ursu nu ar fi cazut sub puterea adversarului (conditia premisa a art 358 CP 1968, tratamente neomenoase) folosind mai multe pretexte," explica Andrei Ursu.

Fiul disidentului le prezinta rand pe rand

- "Dupa anul 1965 Securitatea nu ar mai fi folosit violenta" - fapt care ar fi contrazis de volume intregi de probe de la CNSAS si surse istorice.

- "Inculpatii Parvulescu Marin si Hodis Vasile nu au recunoscut comiterea faptelor[...], celelalte probe neoferind certitudini cu privire la acest aspect" - In realitate, sustine Andrei Ursu, exista la dosar sute de marturii si documente care probeaza fara dubiu vinovatia inculpatilor.

"Nu ii este clar nici de ce a fost torturat Gheorghe Ursu", facand doar niste presupuneri nebuloase, sustine fiul disidentului, desi motivele rezulta clar din zeci de marturii. Ele sunt trecute de altfel si in dosarul penal intocmit lui Gheorghe Ursu de catre Securitate pentru propaganda impotriva oranduirii socialiste.

"Regimul inuman de detentie la care a fost supus Gheorghe Ursu" - este in cea mai mare parte eludat, arata Andrei Ursu, desi acesta demonstreaza fara dubiu ca victima se afla in intregime sub puterea adversarului.

Potrivit lui Andrei Ursu, instanta foloseste in mod abuziv termenul de "disident politic", doar pentru a abate atentia de la esenta politica a cazului Gheorghe Ursu, un opozant al dictaturii Ceausescu, arestat si torturat de Securitate pentru ca:

a. "Si-a manifestat dezacordul fata de politica si conducerea de stat si partid" informand opinia interna si internationala asupra masurilor periculoase luate de regim si despre restrangerea libertatilor de expresie.

b. Scrisorile la Europa libera "care au facut obiectul mai multor emisiuni" si in care inginerul "a comentat de pe pozitii dusmanoase masurile luate de partid in domeniul constructiilor din Romania".

c. Manifestele anti-totalitare afisate la serviciu si alte activitati "profund ostile", pe care Securitatea le-a considerat "intensa activitate de propaganda dusmanoasa contra securitatii statului."

Citeste comunicatul lui Andrei Ursu si argumentele acestuia pe site-ul Fundatiei Gheorghe Ursu.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Andrei Ursu proces, #Gheorghe Ursu proces, #Andrei Ursu proces tortionari, #tortionari Ursu , #magistrati