Ziare.com

Forumul Judecatorilor nu mai vrea sa se poata intra in magistratura cu un simplu interviu: Parlamentul si Guvernul sa modifice cat mai repede Legile Justitiei!

de Redactia Ziare.com
Sambata, 14 Decembrie 2019, ora 20:34

   

Forumul Judecatorilor nu mai vrea sa se poata intra in magistratura cu un simplu interviu: Parlamentul si Guvernul sa modifice cat mai repede Legile Justitiei!
Plecand de la cazurile prezentate de Ziare.com, de avocati care intra in magistratura pentru cateva luni si apoi se pensioneaza cu drepturile financiare ale unui judecator sau procuror cu multi ani in domeniu, Asociatia Forumul Judecatorilor solicita schimbarea legii pentru ca astfel de situatii sa nu se mai intample, pentru ca astfel de creeaza inegalitati in sistem.

Amintim ca Ziare.com a scris chiar vineri despre cazul avocatei Claudia Silinescu Gherbovan, in prezent judecator la Tribunalul Ilfov, care si-a depus cererea de pensionare din magistatura dupa doar 6 luni de activitate in cadrul instantei.

La fel a procedat si fostul vicepresedinte al CSM, George Balan, care a revenit din avocatura in functia de procuror la Parchetul Oltenita, dar a solicitat dupa cateva luni eliberarea din functie, prin pensionare.

Citeste si: Dupa ce a fost avocat ani intregi, a revenit ca procuror pentru 4 luni si acum cere pensie de magistrat

"Ca urmare a informatiilor publice legate de pensionarea unor judecatori si procurori, dupa doar aproximativ 6 luni de activitate in cadrul instantelor si parchetelor, ca urmare a reintegrarii lor in magistratura, pe baza unui simplu interviu, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania arata ca s-a opus, la fel ca si mii de magistrati romani cu titlu individual, inca din anul 2015, reintroducerii in legislatie a unor asemenea dispozitii, care nesocotesc flagrant actele internationale ce consacra principiile fundamentale privind independenta judecatorilor - importanta selectiei, pregatirii si a conduitei profesionale a acestora, respectiv a standardelor obiective ce se impun a fi respectate atat la intrarea in profesia de magistrat, cat si la instituirea modalitatilor de revenire in magistratura", se arata intr-un comunicat al Forumului Judecatorilor de sambata.

Magistratii amintesc ca asociatia lor a atacat in instanta o hotarare a Sectiei pentru judecatori a CSM, referitoare la Metodologia privind numirea in functia de judecator, prin interviu, iar Curtea de Apel Craiova a decis in septembrie sesizarea Curtii Constitutionale.

"Recrutarea judecatorilor si procurorilor trebuie sa fie efectuata exclusiv pe baza de concurs, pentru asigurarea durabila a unui corp de magistrati stabil, iar nu pentru a da posibilitatea pensionarii dupa cateva luni de activitate a celor selectati prin interviuri formale", adauga FJR.

In consecinta, asociatia de magistrati cere Parlamentului si Guvernului sa modifice cat mai repede Legile Justitiei pentru a inlatura aspectele ce pun in primejdie statul de drept in Romania reliefate atat de Comisia de la Venetia, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni sau GRECO (organisme din cadrul Consiliului Europei), dar si de Comisia Europeana si multe alte entitati ale Uniunii Europene.

"In loc sa observam semnale clare in acest sens, preocuparea primordiala si constanta in discursul public al clasei politice pare a fi minimalizarea importantei pentru profesia de magistrat a regimului incompatibilitatilor si interdictiilor, care justifica in orice sistem de drept compensarea imposibilitatii de a contribui liber la fondul de asigurari sociale, din orice sursa de venit", precizeaza sursa citata.

"Forumul Judecatorilor din Romania a avut o pozitie constanta in sensul ca sunt necesare ajustari ale sistemului actual de salarizare si pensionare (din perspectiva personalului asimilat, a diurnelor, a diferentei excesive intre pensie si salariu) si subliniem inca o data ca aceste situatii sunt izolate si este inacceptabila generalizarea lor in discursul public.

Cat timp corpul magistratilor s-a pronuntat public in sensul denuntarii acestor situatii exceptionale, este profund incorecta incercarea ca, pe baza lor, in loc sa fie aplicate corecturile necesare acolo unde chiar este cazul, sa se ajunga la un atac asupra justei compensatii pentru toate incompatibilitatile profesiei de magistrat, mai ales ca acesta vine dupa o perceptie de constanta deteriorare a cadrului legal si de agravare a conditiilor de lucru, a caror ameliorare nu pare a fi prioritara", conchide FJR comunicatul citat.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5698 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Io-te-tee... 1.-Păi, să le dea și lor pensii de avocați; 2.-Păi,

să-i primească și pe ei in avocatură tot la fel, prin reciprocitate; 3.-Acum, vedeți Domni' Legislatori la ce s-a ajuns, pentru că noi nu avem o putere judiciară, ci una judecătorească, in realitate, o adevărată tagmă cocoțată deasupra celorlalte două puteri in stat, lăsandu-i pană și pe procurori in afara puterilor in stat?!

 

Sa inteleg ca in prezent

poti sa devi judecator fara a trece prin Institutul de Magistratura ?
Articolul nu este clar, se spune de revenire, deci au mai lucrat ca judecator.
Adica daca:
1. Parcurgi o facultate de drept la distanta (F.F.) de care nu a auzit nimeni,
2. Apoi plimbi 3 ani servieta unui avocat si devii avocat
3. Iti dai cu parerea in procese cu gaini si garduri
4. Intr-un final dai un interviu si esti judecator cu un salariu si pensie de mii de euro ?
5. Iar daca ai prieteni cu spate politic ajungi in forurile lor de conducere !
Chiar si cu Institutul de Magistratura se exagereaza cu diferentele fata de alte categorii profesionale. Cu ce este mai prejos un matematician, fizician sau chimist ?
La o lucrare de drept mai poti scrie si pe langa subiect pe cand in domeniul stiintelor exacte nu poti.

NU poate fi adevarat !!!

 

In tara lu' Papura Voda...

...TOTUL e adevarat! Orice ineptie, orice scenariu SF e pus in aplicare, numa' ce trebuie, nu!

Este legal! Și consilierii juridici, notarii, avocatii dacă

sunt ceva timp procurori au dreptul la pensie specială.

 ART. 86 (L 303/2004)
  Constituie vechime in magistratură perioada in care judecătorul, procurorul, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a indeplinit functiile de judecător, procuror, personal de specialitate juridică in fostele arbitraje de stat, magistrat-asistent, auditor de justitie, judecător financiar, judecător financiar inspector, procuror financiar si consilier in sectia jurisdictională a ***tii de Conturi, grefier cu studii superioare juridice sau personal de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1), precum si perioada in care a fost avocat, notar, asistent judiciar, jurisconsult, consilier juridic sau a indeplinit functii de specialitate juridică in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, ***tii Constitutionale, Avocatului Poporului, ***tii de Conturi sau al Consiliului Legislativ.

In plus au și un premiu de ieșit la pensie. De! oamenii tineri au nevoie de bani!

ART. 81 (L 303/2004)
"  (1) Judecătorii si procurorii cu vechime continuă in magistratură de 20 de ani beneficiază, la data pensionării sau a eliberării din functie pentru alte motive neimputabile, de o indemnizatie egală cu 7 indemnizatii de incadrare lunare brute, care se impozitează potrivit legii."

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor