Ziare.com

Forumul Judecatorilor solicita remedierea blocajelor din justitie generate de deciziile CCR. Una din acestea a dus la anularea interceptarilor SRI din dosarele de coruptie

Vineri, 24 Iulie 2020, ora 14:42

   

Forumul Judecatorilor solicita remedierea blocajelor din justitie generate de deciziile CCR. Una din acestea a dus la anularea interceptarilor SRI din dosarele de coruptie
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a inaintat catre Guvern si Parlament o solicitare prin care cere gasirea rapida de solutii pentru modificari legislative imediate necesare reglementarii transferurilor judecatorilor, precum si realizarii unui cadru clar, coerent si previzibil aplicabil in cazul contestarii legalitatii mijloacelor de proba in privinta inregistrarilor rezultate in urma punerii in executare a mandatelor de securitate nationala.


Ambele blocaje au aparut in urma unor decizii ale CCR care a constat mai multe articole neconstitutionale in legislatie.

Transferul magistratilorPrin Decizia nr.454/2020, Curtea Constitutionala a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art.60 din Legea nr.303/2004, care nu precizeaza conditiile transferarii judecatorilor, incalca art.125 alin.(2) din Constitutie. Elementele esentiale ale carierei judecatorilor, inclusiv transferul, trebuie sa fie reglementate prin lege organica iar nu prin regulamente emise de Consiliul Superior al Magistraturii.

"Efectul deciziei Curtii Constitutionale va fi blocarea transferurilor judecatorilor, necesara pentru functionarea instantelor, in conditiile unui numar foarte mare de posturi vacante si a blocarii sine die a concursurilor de admitere in magistratura, ca urmare a Deciziei nr.121/2020 a Curtii Constitutionale, in consecinta, afectarea majora a intregului sistem judiciar," explica FJR.

Interceptarile realizate pe MSNDe asemenea, potrivit Deciziei nr. 55/2020, in privinta inregistrarilor rezultate in urma punerii in executare a mandatelor de securitate nationala, potrivit Legii nr.51/1991, Curtea Constitutionala a observat ca, in cadrul procesului penal, judecatorul trebuie sa poata verifica atat legalitatea mijlocului de proba - inregistrarilor ce rezulta din activitatile specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale ale omului, cat si a procedeului probatoriu prin care acestea au fost obtinute, acest fapt presupunand verificarea inclusiv a legalitatii incheierii prin care s-a incuviintat masura, precum si a mandatului emis cu aceasta ocazie.

Potrivit FJR, Curtea a constatat ca procedura de contestare a legalitatii inregistrarilor - mijloace de proba ce rezulta din aplicarea sistemului reglementat de Codul de procedura penala, precum si criteriile ce trebuie avute in vedere de judecatorul de camera preliminara in cadrul acestui demers judiciar, se desprind din dispozitiile procesual penale.

"Pe de alta parte, Curtea a constatat ca in cazul inregistrarilor - mijloace de proba ce rezulta din activitatile specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale ale omului, legiuitorul nu a reglementat o procedura specifica aplicabila in cazul contestarii legalitatii acestora.

Curtea Constitutionala a mai stabilit ca reglementarea posibilitatii conferirii calitatii de mijloc de proba inregistrarilor ce rezulta din activitatile specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale ale omului nu este insotita de un ansamblu de norme care sa permita contestarea legalitatii acestora in conditii de efectivitate," explica judecatorii.

Prin simpla reglementare a posibilitatii conferirii calitatii de mijloc de proba acestor inregistrari, fara crearea cadrului adecvat care sa confere posibilitatea contestarii legalitatii acestora, legiuitorul a legiferat fara a respecta cerintele de claritate si previzibilitate.

Verificarea legalitatii probelorAstfel, conferirea calitatii de mijloc de proba in procesul penal inregistrarilor rezultate in urma desfasurarii activitatii specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale ale omului, in temeiul Legii nr.51/1991, se poate realiza numai in masura in care aceasta reglementare este insotita de o procedura clara si explicita referitoare la verificarea legalitatii acestui element.

"Cum legiuitorul nu a reglementat un cadru clar, coerent si previzibil aplicabil in cazul contestarii legalitatii mijloacelor de proba obtinute potrivit Legii nr.51/1991, desi au trecut mai bine de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei Curtii Constitutionale, se risca o compromitere ampla a unor probe esentiale pentru procesele penale.

In atare conditii, Forumul Judecatorilor din Romania solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei sa gaseasca rapid solutii pentru modificari legislative imediate necesare reglementarii transferurilor judecatorilor, precum si realizarii unui cadru clar, coerent si previzibil aplicabil in cazul contestarii legalitatii mijloacelor de proba in privinta inregistrarilor rezultate in urma punerii in executare a mandatelor de securitate nationala," conchide FJR.

Citeste si: CCR da o noua veste buna infractorilor: Interceptarile SRI nu mai pot fi folosite, chiar daca dovedesc o crima
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2855 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ar fi o crima impotriva poporului roman ca actualii judecatori anti-

constitutionali ai CCR sa nu fie urmariti si condamnati pentru crima de genocid!
Ma intreb,cum justifica "magistratii" romani incapacitatea lor de a da verdicte in probleme grave ca genocidul ce a urmat caderii lui Ceausescu,sau cel cauzat de mineriade,dupa 30 de ani de "anchete"
Incapacitate profesionala,frica sau lichelism politic?
De ce nu aducem specialisti straini in astfel de cazuri daca nemaipomenitii "magistrati"romani se dovedesc incapabili?Teo

 

Te-o, sa stii ca magistratii CCR nu pot fi acuzati de

incapacitate de a da verdicte impotriva romanilor.Aceasta institutie condusa de tov. Dorneanu respecta neabatut pe principiile Socialismului Stiintific:"Libertatea este mult mai presus decat chiar viata". Tocmai de aceea s-a dat Recursul Compensatoriu,iar cei bolnavi de Covid-19 au fost lasati liberi sa imbolnaveasca si alte persoane.Shalom

forumul spritangiului soroist danilet

solicita; nu o asociatie nationala a procurorilor sau judecatorilor ci un forum preocupat de castiguri imediare prin redactarea de materiale si comentarii juridice, de multe ori de proasta clitate. verificati liderii acestui forum si ve-ti constata cu cine avem de-a face.

am vrea,nu stim daca se poate,

nu degeaba au clampanit la deal si vale,Dragnea cu Tariceanu,"statul paralel,statul paralel".Au reusit in cele din urma,sa ajute nelegiuti,sa-se ajute pe ei insasi.Concret,vedem marii corupti cu dosare grele cum scapa,anularea probelor care au stat la pe prima pagina a dosarelor,este normal?

 

Deci...

Solicitarea și discuțiile privind acceptarea sau nu a inregistrărilor efectuate de către SRI se referă la procesele de interes politic!
Pentru restul proceselor e... can-can...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor