Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

ICCJ sesizeaza Curtea Constitutionala pe Legea raspunderii magistratilor

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 16:37
1821 citiri
ICCJ sesizeaza Curtea Constitutionala pe Legea raspunderii magistratilor

Sectiile Unite ale Instantei Supreme au decis in sedinta de vineri sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la legea raspunderii magistratilor si reorganizarea Inspectiei Judiciare, in urma solicitarii transmise de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a reunit vineri, in sedinta a Sectiilor Unite, pentru a dezbate solicitarea CSM de a sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei pe legea raspunderii magistratilor si reorganizarea Inspectiei Judiciare, adoptata joi in plenul Senatului.

CSM solicita de urgenta punerea in discutia Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie sesizarea Curtii Constitutionale pentru controlul constitutionalitatii inainte de promulgare a legii privind raspunderea magistratilor, adoptata joi de catre Plenul Senatului, informeaza CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca legea astfel adoptata are prevederi care aduc atingere independentei judecatorului, atat din perspectiva controlului asupra fondului hotararilor judecatoresti, cat si in ceea ce priveste reanalizarea unor hotarari definitive si irevocabile, precum si implicarea Executivului in declansarea actiunii disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor.

CSM considera ca legea raspunderii magistratilor incalca Constitutia

"Aceste prevederi incalca principiul independentei justitiei si principiul separatiei puterilor in stat, consacrate constitutional, dar si prevederile Legii fundamentale privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii in ceea ce priveste cariera magistratilor", se arata in pozitia CSM.

Plenul Senatului a adoptat joi, prin vot secret, cu 75 de voturi pentru, 30 impotriva si sase abtineri proiectul de lege propus de Ministerul Justitiei privind modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, referitor la raspunderea disciplinara a magistratilor si reorganizarea Inspectiei Judiciare.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#curtea constitutionala, #lege magistrati, #Legea raspunderii magistratilor , #magistrati