Inalta Curte sesizeaza CCR in dosarul procurorului Mihaiela Iorga Moraru

Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 14:53
8654 citiri
Inalta Curte sesizeaza CCR in dosarul procurorului Mihaiela Iorga Moraru

Magistratii Inaltei Curti au sesizat Curtea Constitutionala in dosarul Mihaielei Iorga Moraru, procuror in cadrul Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), judecata pentru fals intelectual si favorizarea faptuitorului, cu o exceptie de neconstitutionalitate care vizeaza atributiile Sectiei Speciale privind retragerea apelurilor din cauzele in care sunt implicati magistrati.

Exceptia a fost ridicata de un procuror de la Parchetul General, dupa ce fostul procuror-sef al Sectiei Speciale (SS), Gheorghe Stan, a retras, inainte de a fi numit judecator la Curtea Constitutionala, contestatia DNA in cazul Mihaielei Iorga Moraru.

Un proces deschis pe 7 octombrie la Inalta Curte si solutionat pe 1 noiembrie.

"Admite cererea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dispune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.888 alin.1 lit.d din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, modificate prin dispozitiile art.14 pct.6 din OUG nr.7/2019. Definitiva," este minuta Inaltei Curti.

Concret, este vorba de o prevedere introdusa printr-o ordonanta de urgenta promovata de fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, care permitea SS sa retraga caile de atac in dosarele in care sunt judecati magistrati.

Articolul 14, punctul 6 din OUG nr.7/2019: "Exercitarea si retragerea cailor de atac in cauzele de competenta Sectiei, inclusiv in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii acesteia potrivitOrdonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie."

Retragerea contestatiei

Fostul procuror-sef al Sectiei Speciale (SS), Gheorghe Stan, a retras, inainte de a fi numit judecator la Curtea Constitutionala, contestatia DNA in cazul Mihaielei Iorga Moraru, procuror SS judecat pentru fals intelectual si favorizarea faptuitorului.

Decizia de retragere a luat-o pe 6 iunie 2019, in contextul in care isi incepea mandatul de judecator la Curtea Constitutionala pe 15 iunie. Stan a ajuns la CCR fiind sustinut de PSD.

Detalii aici Inca un apel retras de SS: Gheorghe Stan a scapat-o pe Mihaiela Iorga Moraru de procesul de favorizarea faptuitorului

Ancheteaza cazul "Sorina"

La acel moment, Mihaiela Iorga Moraru activa deja ca procuror in cadrul SS, iar la sfarsitul lunii iunii 2019 a intrat din nou in atentia mass-media dupa ce a preluat ancheta in dosarul Sorinei, fata adoptata cu scandal de la Baia de Arama.

In urma retragerii contestatiei DNA, dosarul Mihaielei Iorga Moraru in care este acuzata de fals intelectual si favorizarea faptuitorului s-a intors la SS. Acesta urmeaza sa fie solutionat de un coleg.

Citeste si:
”Locotenentul” lui Dan Voiculescu, numit șef în compania care administrează drumurile din România
”Locotenentul” lui Dan Voiculescu, numit șef în compania care administrează drumurile din România
Ministerul Transporturilor a decis luni, 27 septembrie, revocarea Marianei Ioniţă de la conducerea Companiei de Drumuri (CNAIR) şi înlocuirea acesteia cu inginerul Cristian Pistol, consilierul...
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa, 28 septembrie, că îşi va părăsi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizând că "pentru premierul Florin Cîţu,...
Sursa: Ziare.com