Inca un judecator CSM nu intelege logica OUG lui Toader: Pune serioase probleme de constitutionalitate

Joi, 21 Februarie 2019, ora 13:54
3845 citiri
Inca un judecator CSM nu intelege logica OUG lui Toader: Pune serioase probleme de constitutionalitate

Judecatorul Bogdan Mateescu, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, sustine ca OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justitiei are "serioase probleme de constitutionalitate". Este cel de-al doilea membru al Sectiei pentru judecatori din CSM care reactioneaza dupa adoptarea ordonantei de urgenta promovate de Tudorel Toader.

Anterior postarii lui Mateescu, Andrea Chis a declarat pentru Ziare.com ca CSM a cerut ministrului Justitiei un ragaz pentru a studia proiectul ordonantei de modificare a Legilor Justitiei si urma sa stabileasca data unei sedinte in acest scop. "Am aflat ulterior, din presa, ca ordonanta a fost adoptata in aceeasi zi", a dezvaluit judecatorul Andrea Chis.

Citeste detalii intr-un interviu acordat de Andreea Chis - Judecator CSM: Trebuie sa fim lasati sa solutionam dosare, nu sa citim toata ziua proiecte de legi de teama de a nu ne fi afectat statutul!

Acum, Bogdan Mateescu arata ca sunt probleme in ceea ce proveste numirea judecatorilor la sefia parchetelor.

"Nu prea reusesc sa inteleg nici logica la intrebarea cum, potrivit legii, ar putea un judecator inamovibil in functie sa poata fi numit prin decret prezidential procuror doar la parchetul de pe langa judecatorie, si asta exclusiv in urma deciziei CSM, insa, potrivit noii reglementari, sa poata fi numit direct procuror general si asta fara vreo decizie din partea CSM, ci doar cu un aviz consultativ, decizia in concret apartinand MJ si presedintelui statului", scrie Bogdan Mateescu, intr-o postare pe Facebook.

S-ar putea compromite dosarele

Potrivit judecatorului, CSM a solicitat masuri legislative urgente pentru deblocarea concursurilor de admitere in magistratura si la INM (zeci de instante si parchete aflandu-se in pragul colapsului, functionand cu unul, doi magistrati sau la jumatate de schema).

Practic, OUG 7/2019 rezolva o parte din aceste probleme, cele care vizau admiterea la INM, dar restul de prevederi nu ar fi in regula.

"Pe de-o parte, masurile din OUG referitoare la recrutarea in magistratura, cerute de CSM, sunt absolut necesare. Conditiile din noua reforma puneau in dificultate serioasa eforturile CSM de ocupare a schemelor. Am mai vorbit despre asta, insa atunci nimeni nu a ascultat...Din pacate.

Pe de alta parte, insa, celelalte reglementari...

Nu vreau sa spun aici decat ca acestea pun, in opinia mea, serioase probleme de constitutionalitate. Spre exemplu, o modificare pare ca vine in contrast cu un argument (general obligatoriu) pentru care CCR - atentie, in raport de criticile formulate - a retinut constitutionalitatea SIIJ (Decizia CCR 33/2018, paragrafele 149-150).

Nu prea reusesc sa inteleg nici logica la intrebarea cum, potrivit legii, ar putea un judecator inamovibil in functie sa poata fi numit prin decret prezidential procuror doar la parchetul de pe langa judecatorie, si asta exclusiv in urma deciziei CSM, insa, potrivit noii reglementari, sa poata fi numit direct procuror general si asta fara vreo decizie din partea CSM, ci doar cu un aviz consultativ, decizia in concret apartinand MJ si presedintelui statului.

Iar daca ordonanta se va aplica si pe aceste alte aspecte decat recrutarea in magistratura, iar CCR va invalida, consecintele ar fi catastrofale, putandu-se compromite efectiv dosare care ar putea fi instrumentate in conditiile noi", conchide Mateescu.

I.S.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...