Judecatorii anuleaza o decizie a Universitatii Bucuresti prin care taxele de scolarizare ale studentilor la Drept erau indexate cu rata inflatiei. Pozitia Universitatii

Joi, 04 Februarie 2021, ora 15:50
2398 citiri
Judecatorii anuleaza o decizie a Universitatii Bucuresti prin care taxele de scolarizare ale studentilor la Drept erau indexate cu rata inflatiei. Pozitia Universitatii
UB trebuie sa anuleze partial o decizie a Senatului. Foto: Facebook/ Universitatea Bucuresti

Tribunalul Alba a anulat joi, 4 februarie, decizia prin care Consiliul de Administratie al Universitatii Bucuresti indexarea taxelor de scolarizare incepand cu data de 1 octombrie 2020, cu rata inflatiei de 3,8%, in ceea ce priveste taxele datorate de studentii Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

Instanta a anulat partial si hotararea Senatului Universitatii Bucuresti, prin care a fost aprobata decizia. Decizia poate fi contestata cu recurs, potrivit minutei instantei.

"Sa restituie sumele indexate"

Decizia a fost anuntata pe Facebook de Andrei Nicolae Popa, membru in Comisia pentru evaluarea si asigurarea calitatii a Universitatii Bucuresti, cel care a deschis actiunea in instanta.

"Am castigat procesul cu Universitatea din Bucuresti! Tribunalul Alba a stabilit ca indexarea taxelor cu rata inflatiei este nelegala!

Aceasta hotarare a facut dreptate pentru miile de studenti la taxa din UB si sutele de mii de studenti la taxa din universitatile romanesti! Aceasta hotarare opreste ABUZURILE UNIVERSITATILOR DE A MAJORA TAXELE PE DURATA CICLULUI DE STUDII!

Sunt dispus sa ingrop securea razboiului cu UB daca aceasta isi va recunoaste vina, isi va cere iertare public fata de studenti si le va restitui sumele indexate!," scrie Andrei Nicolae Popa, pe Facebook.

Minuta instantei

"Admite in parte cererea de chemare in judecata formulata de reclamantul Popa Andrei Nicolae, in contradictoriu cu parata Universitatea Bucuresti. Anuleaza in parte Decizia nr.60/17.03.2020 emisa de catre Consiliul de Administratie al Universitatii Bucuresti, prin care s-a decis indexarea taxelor de scolarizare incepand cu data de 1.10.2020, cu rata inflatiei de 3,8%, in ceea ce priveste taxele datorate de studentii Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

Anuleaza in parte Hotararea fara numar din perioada 19-20 martie 2020 adoptata de catre Senatul Universitatii Bucuresti, prin care a fost aprobata Decizia nr. 60/17.03.2020 emisa de catre Consiliul de Administratie al Universitatii Bucuresti privind indexarea incepand cu data de 1.10.2020, cu rata inflatiei de 3,8%, a taxelor de scolarizare datorate de catre studentii Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

Respinge in rest cererea formulata de reclamant. Obliga parata sa-i plateasca reclamantului suma de 100 de lei cheltuieli de judecata. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul si motivele de recurs se vor depune la Tribunalul Alba. Pronuntata azi 4.02.2021, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei," potrivit portalului instantelor.

Pozitia Universitatii Bucuresti

Universitatea Bucuresti a anuntat ca in acest caz va astepta motivarea instantei pentru a face recurs.

"Decizia de astazi a Tribunalului Alba este una in prima instanta, deci nu discutam in acest moment despre o hotarare definitiva. Pe de alta parte, dupa cum se poate vedea pe portalul dedicat, instanta admite "in parte" cererea studentului. Asteptam motivarea deciziei pentru a face apoi recurs.", Mirabela Amarandei, purtator de cuvant al Universitatii din Bucuresti.

Citește și:
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
Marcel Ciolacu, atac la PNL: ”Sunt ferm convins că guvernul viitor va funcţiona mai bine decât cel actual”. Premiera din politică anunțată de liderul PSD
Marcel Ciolacu, atac la PNL: ”Sunt ferm convins că guvernul viitor va funcţiona mai bine decât cel actual”. Premiera din politică anunțată de liderul PSD
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat convins miercuri, 22 martie, că rotativa guvernamentală va avea loc așa cum prevede acordul politic cu PNL. ”Categoric, va exista această...
#proces studenti, #studenti scoala, #indexare inflatie taxe , #magistrati