Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis sa continue protestul pana la decizia CCR privind pensiile speciale

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 06 Februarie 2020, ora 13:25
7005 citiri
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis sa continue protestul pana la decizia CCR privind pensiile speciale
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis joi in Adunarea Generala sa continue protestul din Justitie pana pe 18 martie, cand CCR discuta sesizarile Inaltei Curti si ale Avocatului Poporului referitoare la Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu.

Este vorba despre un termen foarte mare, de aproape 6 saptamani, de la data sesizarii, in contextul in care adunarile generale ale judecatorilor de la mai multe instante, inclusiv de la curti de apel sau tribunale din tara, si-au suspendat activitatea si solutioneaza doar cauzele urgente.

Magistratii au raspuns joi la doua intrebari. Un numar de 85 de judecatori au fost pentru continuarea protestului, in timp ce 75 de judecatori au votat pentru reluarea activitatii, sustin surse judiciare pentru Ziare.com.

1. Sunteti de acord cu continuarea protestului in forma actuala pana la pronuntarea deciziei de catre Curtea Constitutionala?

2. In situatia la care ati raspuns negativ la prima intrebare, sunteti de acord ca activitatea de judecata sa fie reluata cu data de 10 februarie 2020?

Ce procese de judeca

Instantele judeca doar procesele urgente. Acestea sunt:

- In materie civila: ordonanta presedintiala, masuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, rapiri internationale de copii, plasamente, adoptii, custodii publice, declarare ca indezirabili

- In materie penala: cauzele in care sunt inculpati sub imperiul masurilor preventive, cauze de competenta judecatorului de drepturi si libertati.

Pe de alta parte, sindicatele personalului auxiliar din Justitie s-au asociat protestelor initiate de magistrati. Astfel, programul cu publicul si activitatea grefierilor din mai multe instante si parchete a fost redusa.

Citeste si CCR discuta abia pe 18 martie eliminarea pensiilor speciale. Pana atunci, e haos in instante

#Curtea Apel Bucuresti, #protest magistrati, #protest magistrati CCR, #pensii speciale protest , #magistrati