Judecatorii ii cer Vioricai Dancila sa publice imediat raportul GRECO, care solicita desfiintarea de indata a SS

Luni, 24 Iunie 2019, ora 13:36
8072 citiri
Judecatorii ii cer Vioricai Dancila sa publice imediat raportul GRECO, care solicita desfiintarea de indata a SS

Guvernul trebuie sa autorizeze publicarea imediata a raportului actualizat al GRECO cu privire la impactul modificarilor aduse Legilor Justitiei asupra politicilor anticoruptie din Romania, cere Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) intr-un comunciat de presa.

Potrivit sursei citate, in cadrul celei de a 83-a sesiuni plenare a GRECO, desfasurata la Strasbourg intre 17 si 21 iunie 2019, a fost adoptat un raport actualizat cu privire la riscurile de afectare a luptei anticoruptie din Romania, generate de preconizatele modificarile aduse Legilor Justitiei, fiind invitate autoritatile romane sa autorizeze publicarea raportului in cel mai scurt timp.

"Fata de interesul major al respectarii de catre Romania a angajamentelor asumate in calitate de membru al Consiliului Europei, cerem Guvernului Romaniei (implicit Ministrului Justitiei) sa autorizeze publicarea imediata a raportului GRECO cu privire la impactul modificarilor aduse Legilor Justitiei asupra politicilor anticoruptie din Romania.

Nu exista si nici nu trebuie sa existe vreun fel de motiv de ingrijorare pentru a justifica un refuz de publicare imediata a raportului GRECO", isi explica demersul judecatorii.

Ce contine raportul GRECO

Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, are pregatit un nou raport privind Romania, in care este criticata in termeni duri infiintarea Sectiei Speciale, catalogata drept o "anomalie", care afecteaza independenta Justitiei si care trebuie desfiintata.

Desi desfiintarea sectiei Adinei Florea nu este explicit numita in recomandari, termenul folosit in raportul GRECO privind Sectia Speciala este "to abolish", potrivit unor surse europene.

GRECO isi exprima astfel ingrijorarea fata de atitudinea autoritatilor romane care, in loc sa renunte la SIIJ, au ales mai degraba sa ignore recomandarile anterioare si sa intareasca sectia, inclusiv prin detasarea politistilor in cadrul ei.

Mai mult, spun sursele Ziare.com, desi procedura pe Regula 34, adica evaluarea ad hoc, trebuia sa fie inchisa, monitorizarea va continua incluzand Regula 34 si in etapa a patra de evaluare, care priveste coruptia in mediul parlamentar si in sistemul judiciar.

Recomandarea privind desfiintarea SIIJ nu vine intr-un limbaj diplomatic, ci unul atipic imperativ, care spune: "GRECO insista ca SIIJ trebuie desfiintata".

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...