Ziare.com

Judecatorii solicita anularea unei hotarari CSM privind numirea si revocarea sefilor de instante

Luni, 19 August 2019, ora 13:03

   

Judecatorii solicita anularea unei hotarari CSM privind numirea si revocarea sefilor de instante
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a solicitat in instanta anularea unei hotarari date de Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii privind Regulamentul de numire in functii de conducere a judecatorilor si revocarea din aceste functii.

Motivul acestei solicitari: CSM a adoptat aceasta hotarare fara ca regulamentul sa fi fost elaborat de Institutul National al Magistraturii.

"Asumandu-si contra legem rolul de a elabora (si aproba), in lipsa unei propuneri a Institutului National al Magistraturii, Regulamentul privind numirea in functii de conducere a judecatorilor si revocarea din aceste functii, Sectia pentru judecatori a CSM a intrat in mod nepermis in domeniul de competenta al Institutului National al Magistraturii, refuzand, practic, realizarea unei competente legale proprii a acestuia," arata FJR, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

INM nu a elaborat regulamentul

Potrivit sursei citate, Regulamentul privind numirea in functii de conducere a judecatorilor si revocarea din aceste functii a fost aprobat prin Hotararea Sectiei pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 573/10.04.2019, fara a fi fost elaborat de Institutul National al Magistraturii (INM).

Acest lucru reiese din raspunsul INM transmis catre FJR.


Sursa: Forumul Judecatorilor din Romania


Potrivit legii, Institutul National al Magistraturii realizeaza formarea initiala a judecatorilor si procurorilor, formarea profesionala continua a judecatorilor si procurorilor in functie, precum si formarea formatorilor, iar conform art. 35 alin. 1 din Legea nr. 303/2004: "Formarea profesionala continua a judecatorilor si procurorilor constituie garantia independentei si impartialitatii in exercitarea functiei".

Conform Avizului nr. 4 (2003) al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) privind formarea initiala si continua specifice judecatorilor la nivel national si european, formarea profesionala reprezinta o garantie a independentei si impartialitatii magistratilor in exercitarea functiei, fiind esentiala pentru indeplinirea obiectiva, impartiala si competenta a atributiilor si pentru protejarea judecatorilor de influente necorespunzatoare.

Textul a fost preluat intocmai de art. 35 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

"Legiuitorul a prevazut un echilibru intre Institutul National al Magistraturii si Consiliul Superior al Magistraturii si in privinta elaborarii Regulamentului privind numirea in functii de conducere a judecatorilor si revocarea din aceste functii, echilibru care se realizeaza si se mentine prin indeplinirea atributiilor de fiecare parte, in conformitate cu legea", explica FJR.

FJR: CSM si-a arogat competenta exclusiva

Potrivit comunicatului FJR, in materiile in care legiuitorul a reglementat participarea ambelor parti nu se poate ajunge ca, pe cale de interpretare, una dintre parti sa-si aroge o competenta exclusiva, inclusiv in cazurile in care legea prevede pentru fiecare atributii specifice in adoptarea unor acte normative.

"In mod logic, in realizarea atributiilor specifice, partile trebuie sa respecte, intre altele, si principiul conlucrarii sau colaborarii loiale si responsabile, astfel incat orice act necesar sa fie adoptat, iar nici una dintre parti sa nu-si invoce culpa, potrivit principiului general de drept nemo auditur propriam turpitidinem, allegans (Nimeni nu poate invoca in sustinerea intereselor sale propria sa culpa- n.red.), " explica magistratii.

Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii nu ar fi avut o competenta generala si exclusiva in elaborarea, adoptarea si modificarea legislatiei secundare necesare pentru organizarea sistemului judiciar lato sensu (in sens larg- n.red.), in care se include si Institutul National al Magistraturii.

"Rezulta ca, in mod esential, Hotararea Sectiei pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 573/10.04.2019 incalca dispozitiile art.48 alin. (6) din cadrul Sectiunii a 2-a Numirea in functiile de conducere din cadrul judecatoriilor, tribunalelor, curtilor de apel si parchetelor corespunzatoare a Legii nr. 303/2004 republicata privind statutul judecatorilor si procurorilor", concluzioneaza FJR.

I.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2712 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

s-a trezit

asociatia soroistilor condusa de vasilica danilet de la cluj. inregistrata in oltenia si cu o duzina de membrii. care se doreste experta in legislatie, fara a tine seama din cine este compusa. am verificat sursele financiare ale acestei asociatii, si care ar trebui sa fie publice. surpriza. nu declara nici o sponsorizare. de ce oare. este de interes public si este cumva finantata de guvernul romaniei.. sau are ca sursa numai revista care se vinde cu 100 lei 4 exemplare. nu prea este credibila si cu atat mai puptin transparenta aceasta asociatie de asa zisi magistrati, cu alte preocupari decat infaptuirea justiei in romania, pentru care sunt platiti regeste.dimensiunea profesionalismului unora dintre ei este data de ultimele cazuri publice in care magistratii au fost implicati.

 

M-am speriat ca toti judecatorii cer asa ceva...

... E linistitor sa afli ca e doar o noua manipulare a sekuristilor [i]responsabili de aici...carora li se pare ca tot ce viseaza ei noaptea trebuie sa fie neaparat opinia isusita de o tara sau o profesie intreaga...
Manipulare de sekuristi sadea...

 

Savoniera e pe faras...

...doar ca inca nu stie (sau nu vrea sa recunoasca)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor