Ziare.com

Peste 1000 de judecatori si procurori au semnat un memoriu impotriva "superimunitatii" pentru magistrati

de Laurentiu Sirbu
Marti, 23 Martie 2021, ora 08:16

   

Peste 1000 de judecatori si procurori au semnat un memoriu impotriva "superimunitatii" pentru magistrati
Peste 1.000 de judecatori si procurori au semnat un momoriu impotriva garantiilor introduse in proiectul de desfiintare al Sectiei Speciale prin care avizul CSM devine necesar pentru trimiterea in judecata a unui magistrat.

"Asa-numitele "garantii" care insotesc proiectul legii de desfiintare a SIIJ, conform raportului adoptat de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, sunt inacceptabile intr-un stat de drept. Conditionarea trimiterii in judecata a judecatorilor si a procurorilor, pentru savarsirea anumitor infractiuni, in special cele de coruptie, de incuviintarea Consiliului Superior al Magistraturii, constituie un "filtru" neconstitutional si scade increderea publica in actul de justitie, deoarece risca sa fie perceputa ca o "garantie a impunitatii" magistratilor suspectati de coruptie sau ca o "superimunitate"

Subsemnatii am luat act de adoptarea de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a raportului privind Proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si atrag atentia asupra faptului ca introducerea obligatiei ca judecatorii si procurorii sa poata fi trimisi in judecata, pentru anumite infractiuni, in speciale cele de coruptie, numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, constituie un "filtru" neconstitutional si exista toate premisele ca aceasta incuviintare sa fie vazuta de societate drept o "garantie a impunitatii magistratilor" sau ca o "superimunitate"" - se arata in petitia semnata de magistrati potrivit unui comunicat al Asociatiei Forumul Judecatorilor.


"Incuviintarea prealabila din partea unui organ administrativ este incompatibila cu valorile statului de drept, deoarece reprezinta un privilegiu inadmisibil si un filtru pentru ca magistratii sa nu poata fi anchetati penal, ceea ce va asigura impunitate, fapt de neconceput in societati democratice stabile. De asemenea, aceasta incuviintare este contrara principiului independentei justitiei, deoarece justitia este infaptuita doar de instantele de judecata, nu si de Consiliul Superior al Magistraturii, care este un organ administrativ si are rolul de instanta de judecata doar in domeniul raspunderii disciplinare.

Nu se poate sustine sub nicio forma necesitatea implicarii directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atributii extrajudiciare, de tipul sectiei pentru judecatori/procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in activitatea obisnuita a unui procuror, sub forma incuviintarii trimiterii in judecata a judecatorilor, respectiv a procurorilor cercetati penal. Pentru verificarea legalitatii rechizitoriilor, Codul de procedura penala a prevazut etapa camerei preliminare.

Incuviintand trimiterile in judecata, ambele sectii ale CSM ar deveni un fel de superiori ierarhici ai procurorilor de caz, ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constitutia Romaniei. Potrivit normei constitutionale, procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, dar acest control ierarhic se efectueaza exclusiv in cadrul Ministerului Public, de catre procurori ierarhic superiori, iar nu de organe administrative din afara Ministerului Public.

Mai mult, limitarea incuviintarii prealabile la infractiunile contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie este inexplicabila si se poate crede ca scopul este acela de control al anchetelor privind coruptia din magistratura, fiind practic un filtru propus doar pentru magistratii suspectati de coruptie, care trebuie protejati de un organ administrativ, inainte ca o instanta de judecata independenta sa pronunte o solutie prin care sa constate vinovatia sau nevinovatia magistratului anchetat", se mai arata in petitia semnata de catre cei peste 1000 de magistrati.


 • CITESTE SI:
 • Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 4313 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  15 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  In esența, inseamnă sa inlocuiești SS cu CSM,...

  ...adică sa inlocuiești o primitivă fără scrupule cu o individa unsa cu toate alifiile dar tot fără scrupule.
  Rocada Adina Florea - Săpunica!

   

  Stane , ai pus in alerta cititorii cu ESENTA ta ...

  apropo ...tu stii unde sa gaseste esenta de capsune ::
  .....numai capsunarii stiu 😂😁🤣

   

  Corect , nu ar trebui sa fie o camera intermediara care sa decida

  sau nu trimiterea in judecata a magistratilor sau procurorilor corupti.

   

  Bine'nteles ! Unde-i lege nu-i tocmeala . Introducerea CSM

  in ecuatie este neavenita atata timp cat alcatuirea acestuia nu este ABSOLUT independenta si corecta .

  Despre ce vorbim?

  Coaliția de centru-noaptea, o să facă praf justiția, și așa un sistem nereformat.

  A PARADI

  inseamna a derula o ancheta in vederea atragerii raspunderii penale, in conditiile prevazute de lege.
  E DEX!
  by Lucica il LUCE, grande honorius magister, aka de helita

  dreptate, numele tau e PHUSHKARIE!

  .

  Domne, ce mai tevatură cu superimunitatea asta!

  Ce CSM, ce SIIJ, n-ar fi mai grozav ca acordu' pentru trimiterea in judecată să fie dat de insusi impricinatii?
  S-ar ieconomisi timp, că ăia ar zice imediat "canci!"

  sarbule, nu ne aburi

  ca 1000 magistrati isi dau cu tesla intre picioare. nu mai incerca sa ajuti pe cei care nu merita si care au ajuns in functiile supreme ale magistratilor, pentru ca nu se pricep la nimic si nu inteleg nimic. cu turmentatul danile4t si soroista lancrajan nu o sa mai avemi justitie in romania, niciodata.

  Inseamna ca mai avem in Ro cel putin 1000 magistrati

  Intrebarea este cum ii ajutam pe acesti 1000 de magistrati deoarece sunt in inferioritate numerica ( in total sunt peste 7000).

   

  Fals!

  Inseamna de fapt ca in Romania 1000 de indivizi papa bani inutil in justitia independenta post kovesi

  Inseamna ca in Romania majoritatea magistratilor sunt corupti

  sau ca si in cazul alegerilor , indiferenti.

  Din mia asta ...

  Din mia asta pomenita mai sus cati sunt sistemici? Din acesti magistrati cati au fost procurori? Procurorul nu este magistrat! In Romania, o tara aiurea, in anii 90 meltenii au zis sa faca si procurorii magistrati, de aici si trasul de siret cu adevaratii magistrati.

   

  CSM

  nu este instanță de judecată, la fel cum nici parlamentul nu este. Fără imunități și superimunități !

   

  privilegii si superimunitate

  pensii nesimtite si nemeritate,i liber la hotii iar
  pentru procese sute de termene si amanari sau protectia coruptilor
  Revoltator!!!

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor