Reprezentantii magistratilor au depus luni la Parlament doua memorii prin care solicita infiintarea unor comisii care sa analizeze situatia din sistemul judiciar.
Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si recent infiintata Retea Nationala a Adunarilor Generale ale Judecatorilor au depus documentele la Senat si Camera Deputatilor, relateaza Ziua.
Magistratii propun realizarea unui "pact asupra Justitiei", prin care Guvernul si Parlamentul sa garanteze ca vor tine cont de revendicarile oamenilor in roba.
Magistratii cer:
- nediminuarea niciunui venit net lunar al judecatorilor din tara;
- salarizarea tuturor judecatorilor, indiferent de grad, la nivelul parlamentarilor si ministrilor, astfel incat coeficientul de pornire pentru un judecator de judecatorie sa fie echivalent cu cel al secretarului de stat; - trecerea taxelor judiciare de timbru de la bugetele locale inapoi la Justitie, astfel incat atat taxele, dar si bugetul instantelor sa fie preluate din administrarea MJ in administrarea Inaltei Curti de Casatie ;
- garantarea prin lege a unui buget anual pentru sistemul judiciar de minimum 1% din PIB;
- recunoasterea Justitiei ca domeniu strategic.
Daca aceste cerinte nu sunt satisfacute, magistratii ameninta ca vor recurge la "incetarea completa a activitatii instantelor" si "refuzul explicit si general al judecatorilor de a participa la procedurile de constituire a birourilor electorale".
Un pact pentru Justitie a fost propus, insa, din aprilie, de ministrul Catalin Predoiu. Pactul National pentru Justitie ar fi trebuit sa garanteze indeplinirea unor obiective, indiferent de evolutiile politice si economice interne, si sa vizeze problema Codurilor, a salarizarii si evaluarea Comisiei Europene, potivit declaratiilor de atunci ale ministrului.