Magistratii din trei asociatii condamna modul in care jandarmii au incercat sa opreasca protestul de la Curtea de Apel

Marti, 19 Martie 2019, ora 16:15
4933 citiri
Magistratii din trei asociatii condamna modul in care jandarmii au incercat sa opreasca protestul de la Curtea de Apel
Foto: Arhiva Ziare.com

Magistratii care fac parte din asociatiile "Forumul Judecatorilor din Romania", "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" condamna modul in care Curtea de Apel si jandarmii au intervenit la protestul de luni seara de pe scarile institutiei.

"Orice incercare de intimidare a magistratilor si de impiedicare a protestelor pasnice prin care acestia atrag atentia asupra respectarii independentei Justitiei pune in pericol insesi valorile fundamentale ale Uniunii Europene si nu poate fi legitimata in niciun fel, iar cu atat mai mult nu poate reprezenta vreo justificare a unei forme de pedepsire a demersurilor initiate de judecatori pentru revocarea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, presedinte si al Curtii de Apel Bucuresti", spun acestia.

Acestia adauga ca, potrivit Raportului Comisiei de la Venetia privind libertatea de exprimare a judecatorilor, "fundamentat pe analiza normelor legislative si constitutionale europene si a jurisprudentei relevante, garantiile privind libertatea de exprimare se aplica si judecatorilor.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat constant in sensul ca opiniile exprimate de judecatori cu privire la buna functionare a justitiei, care este un subiect de interes public, sunt protejate de Conventie, chiar daca astfel de declaratii au implicatii politice, judecatorii neputand fi impiedicati sa se implice in dezbaterea cu privire la aceste subiecte.

'Teama de sanctiuni poate avea un efect descurajator pentru judecatori in a-si exprima punctul de vedere cu privire la alte institutii publice sau politici publice. Acest efect descurajator este in detrimentul societatii in ansamblul sau'".

Magistratii spun ca, atunci cand sunt amenintate principii de baza ale statului de drept, judecatorii si procurorii au datoria de a trimite semnale de alarma, de a lua o pozitie ferma, indiferent de persoana care initiaza amenintarea.

"De altfel, inclusiv Inspectia Judiciara, prin Rezolutia emisa in dosarul nr.7128/IJ/311/DIJ/2018, la data de 28.11.2018, a retinut ca 'participarea magistratilor, in timpul liber, la proteste in fata cladirilor instantelor, vizand subiecte cu profunde implicatii asupra sistemului judiciar, se circumscrie libertatii de exprimare.

Faptul ca prin exercitarea acesteia sunt prezentate o serie de nemultumiri referitoare la modul de desfasurare a procesului legislativ nu imprima protestului un caracter politic si nici nu poate fi considerat o manifestare a convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu'", transmit ei in comunicat.

Magistratii subliniaza ca treptele Palatului de Justitie din Bucuresti au devenit un simbol al apararii independentei Justitiei si valorilor statului de drept in Romania si ca demersurile judecatorilor si procurorilor organizate aici au fost prezentate in toata lumea, danad exemplu Pakistan, Filpine, Canada, Ghana, Nigeria sau Kazahstan.

"De altfel, acelasi tip de proteste este larg utilizat de magistratii din Uniunea Europeana, ori de cate ori apararea statutului profesiei si a statului de drept este necesara (spre exemplu, Franta, Belgia, Spania, Polonia ori Bulgaria).

In consecinta, orice interventie disproportionata a jandarmilor sau a oricaror alti magistrati, care temporar ocupa functii de conducere, nu poate fi considerata justificata daca tinde la a descuraja corpul magistratilor sa continue demersurile necesare apararii statului de drept, independentei justitiei si valorilor fundamentale ale Uniunii Europene", au incheiat acestia.

Reactia ascociatiilor vine dupa ce luni mai multi judecatori si procurori au intentionat sa protesteze din nou pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti, insa de data asta au fost impiedicati de jandarmi. O tanara judecatoare nu s-a lasat intimidata, insa, si a protestat singura. Ea a fost abordata de oamenii in uniforma in timp ce un sef in civil incerca sa faca ordine in zona. Abia dupa mai multe minute colegii sai i s-au alaturat.

A.G.

Citește și:
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#magistrati protest jandarmi judecatoare, #protest jandarmi judecatoare , #magistrati